Termenul de finalizare a lucrărilor la „Incubatorul de afaceri" din Constanța a fost prelungit până la 31 decembrie 2023 (DOCUMENT)

  • Anul trecut au început lucrările de reabilitare și modernizare de la Casa Embiricos din zona Peninsulară în cadrul căreia va fi amenajat un incubator de afaceri
  • Termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit până la 31 decembrie 2023
  • Această prelungire a fost necesară pentru a se corela cu durata execuției lucrărilor, aceasta fiind de 18 luni
  • Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în luna mai 2022 iar data finalizării acestora era noiembrie 2023
  • Între timp și valoarea contractului a fost majorată la 21.075.761 lei cu TVA
 
 
În aprilie 2021  Primăria Constanța a semnat contractul pentru execuția lucrărilor de construcții din cadrul proiectului „Incubator de afaceri“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Prin intermediul proiectului se propunea crearea unui incubator de afaceri sectorial, destinat sectorului industriilor creative, într-un imobil cu regim de înălțime S+P+4E+M, localizat în Municipiul Constanța, prin realizarea unui hub regional al comunității antreprenoriale angrenată în sectorul industriilor creative din regiunea Sud-Est și să contribuie la sporirea competitivității regionale, la generarea de inovații și la crearea de noi locuri de muncă calificate și plătite competitiv.

De asemenea era vizată reabilitarea și defuncționalizarea unei clădiri în suprafață construită de 2346 mp în cadrul căreia va funcționa un incubator de afaceri cu capacitatea de a găzdui simultan maxim 17 firme rezidente și 160 de persoane, asigurarea unui grad de ocupare de minim 71% (suprafață ocupată de rezidenți raportată la capacitatea totală a incubatorului) la 2 ani de la finalizarea proiectului precum și asigurarea unei rate de supraviețuire de minim 64% la 3 ani de la finalizare construcției în care va funcționa incubatorul de afaceri.

Imobilul desemnat pentru acest proiect este  Casa Embiricos, clădirea care pe vremuri făcea legătura între Constanța și New York, va fi transformată complet. Lucrările la monumentul istoric au început recent.

În perioada interbelică, imobilul de pe Nicolae Titulescu era sediul Companiei Maritime Luchis.

Tot aici funcţionau şi birourile companiei M. Embiricos & Cie, companie prin intermediul căreia se realizau voiaje directe Constanţa - New York cu ajutorul a trei ambarcaţiuni - Megali Hellas, King Alexander și Themistocles.

Compania maritimă care făcea legătura cu lumea nouă aparţinea familiei Embiricos, originară din Andros, ramificațiile ei regăsindu-se în trecutul modern al Brăilei.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a aparţinut societăţii Creditul Financiar Urban Iaşi, iar spre anii ’50 a deservit Comandamentul Marinei Militare (Palatul Navigaţiei).

Lucrările depășesc 21 de milioane de lei


Valoarea inițială a contractului era estimată la 11,8 milioane lei, fără TVA, însă ca urmare creșterii generalizate a prețurilor, Consiliul Local Municipal a aprobat anul trecut noile devize pentru acest proiect.

Lucrările se ridică în prezent la 17.711.619 lei fără TVA, respectiv 21.075.761 lei cu TVA.

Perioada de implementare a proiectului la momentul în care a fost depus spre finanțare era 02.07.2019-01.07.2023, însă dat fiind faptul că lucrările au început abia în mai 2022 iar durata contractului este de 18 luni.

Trmenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit până la 31 decembrie 2023.

Autoritățile locale au menționat că prelungirea fost necesară pentru a se corela cu durata execuției lucrărilor care teoretic ar fi trebuit să fie finalizate până în noiembrie 2023.

Așadar, rămâne de văzut dacă si acest proiect se va încadra în termenul limită  - 31 decembrie 2023 sau va avea și el, soarta  Papilon 2, adică etapa a II-a de reabilitare a Zonei Peninsulară, ale căror fonduri au fost pierdute.

Lucrările la Incubatorul de afaceri sunt realizate de o asociere de firme formată din Bau Klincher Art și MIS Grup.

Reamintim că tot anul trecut, Comisia Națională de Arheologie este un organism științific, de specialitate, fără personalitate juridică, cu rol consultativ în domeniul patrimoniului arheologic, care funcționează pe lângă Ministerul Culturii a aprobat cererea de autorizație de supraveghere arheologică pentru incubator de afaceri – consolidare și restaurare imobil, situat pe str. Nicolae Titulescu, nr. 13, jud. Constanța, la solicitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Comisia Națională de Arheologie a decis ca realizarea Incubatorului de afaceri din Casa Embiricos să se facă doar cu supraveghere arheologică

O nouă licitație pentru transformarea Casei Embiricos din zona Peninsulară în incubator de afaceri

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Accident în Valu lui Traian. Un șofer băut a accidentat o femeie pe trecerea de pietoni

19 Apr 2024 34

Marcel Ciolacu Portul Constanţa, cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră

19 Apr 2024 70

Transilvania Investments Alliance SA contestă convocatorul AGA a Neptun Olimp SA. Dosarul, pe masa Tribunalului Constanța

19 Apr 2024 78

Fotoreportaj Constanța Reflecții albastre la malul mării (FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 116

Bella Licca International SRL elaborează PUZ pentru o investiție în județul Constanța

19 Apr 2024 117

IPJ Constanța, pregătiri pentru alegerile locale din 9 iunie! Investiție de 55.000 de euro pentru reparații generale la sediu

19 Apr 2024 160

Polaris M Holding Preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 8, Constanța au explorat ecologia și tehnologia în Săptămâna Verde

19 Apr 2024 139

Licitații Constanța Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” investește în lucrări de reparații laborator smart labs și anexă (DOCUMENT)

19 Apr 2024 157

Superliga 2023/2024 FCSB poate obține titlul de campioană a României încă din acest weekend

19 Apr 2024 223

Constanța Programul Teatrului „Căluțul De Mare” în următoarea perioadă

19 Apr 2024 167

În centrul Constanței Nu avem iluminat public noaptea, dar avem ziua (FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 239

Licitații Constanța Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca”, licitație deschisă pentru lucrări de reparații la atelierul mecanic (DOCUMENT)

19 Apr 2024 191

UPDATEAccident în dreptul Hanului Morilor, județul Constanța. O mașină a părăsit carosabilul

19 Apr 2024 326

Cumpărări directe Constanța Primăria Istria investește în lucrări de amenajare a platformei Școala Nuntași (DOCUMENT)

19 Apr 2024 181

În ConstanțaCercetat pentru de lovire și alte violențe. Bărbatul nu era la primul conflict cu legea

19 Apr 2024 237