Administratie locala

Tinerii din Cumpăna, invitaţi la petrecerea de Valentine's Day. Ce surprize le-a pregătit autoritatea publică locală

Sărbătoarea Sfântului Valentin va fi încărcată de voie bună pentru tinerii din comuna Cumpăna. Ziua de 14 februarie va fi plină de concursuri interactive cu premii, concursuri de dans, karaoke şi multe alte momente.
 
Primăria şi Consiliul Local al Comunei Cumpăna, reprezentate legal prin primarul ec. Mariana Gâju, în colaborare cu Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna şi Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“, organizează o serie de activităţi culturale dedicate tinerilor, cu prilejul zilei de Valentine's Day. Manifestările vor fi găzduite de sala de spectacole a Casei de Cultură din comuna Cumpăna, joi, 14 februarie, începând cu ora 19.00. Invitat special: Dice&Friends.
 

Cine a fost Sfântul Valentin şi de ce îl iubeşte toată lumea

 
Cunoscută ca Ziua Îndrăgostiţilor sau Valentine's Day, sărbătoarea are la bază mai multe legende. Deşi, la început, ziua Sfântului Valentin era asociată doar cu iubirea dintre un bărbat şi o femeie, în timp, cu această ocazie, oamenii au ajuns să ureze „O zi fericită de Sfântul Valentin!“ tuturor celor pe care îi iubesc: părinţi, fraţi, surori, prieteni. Se spune că Ziua Îndrăgostiţilor a apărut odată cu moartea Sfântului Valentin, pe 14 februarie 249 î.Hr. Însă, potrivit altor legende, această sărbătoare a apărut pe vremea împăratului Claudiu al II-lea, care a interzis căsătoriile, deoarece bărbaţii familişti refuzau să se înroleze în armată.
 
Un singur preot, pe numele lui Valentin, a încălcat această lege, ajutându-i astfel pe creştini să se căsătorească. A fost însă descoperit şi întemniţat. În timp ce îşi ispăşea pedeapsa, s-a îndrăgostit de fiica unui gardian, căreia îi trimitea scrisori de dragoste. Valentin a fost executat pe 14 februarie şi, de atunci, această zi s-a transformat în ziua Sfântului Valentin. Când România a luat contact cu sfera culturală occidentală, Valentine's Day a început să se sărbătorească şi în ţara noastră.
 
Primele momente în care ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea au fost înregistrate în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de iubire. Convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc „My Valentine“. Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată. O altă curiozitate despre această zi datează din epoca medievală, când femeile consumau alimente considerate bizare de Ziua Îndrăgostiţilor, deoarece, conform superstiţiilor, le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ. Pe 14 februarie, în fiecare an, în casa Julietei din Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină din opera lui Shakespeare.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Transportul public pe raza comunei Cumpăna, în atenţia autorităţii locale

18 Oct 2019 289

Cinci luptători de la CS Victoria Cumpăna, calificaţi la finala Concursului Naţional individual de juniori mici

17 Oct 2019 314

Tradiţie de 15 ani Copii aflaţi în asistenţă maternală, creştinaţi la Cumpăna în ajunul Sfintei Parascheva (galerie foto)

15 Oct 2019 389

Biserica „Sfânta Parascheva” din Cumpăna și-a prăznuit hramul (galerie foto)

14 Oct 2019 474

Fotbalul județului Constanța Rezultatele din etapa a 12-a a Ligii a 4-a

12 Oct 2019 882

Şapte copii aflaţi în asistenţă maternală vor fi creştinaţi la Cumpăna, de Sfânta Cuvioasă Parascheva

12 Oct 2019 280

Eveniment cultural de excepţie Filmul „Între chin şi amin“, în regia lui Toma Enache, proiectat la Cumpăna (galerie foto)

10 Oct 2019 526

Grădiniţa cu program prelungit „Sfânta Maria“ din comuna Cumpăna, modernizată şi extinsă (document)

10 Oct 2019 467

Casa de Cultură din Cumpăna Premiera de gală a filmului „Între Chin și Amin”

07 Oct 2019 388

Spectacol dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, la Cumpăna (galerie foto)

03 Oct 2019 452

Un minor a fost rănit după ce a traversat prin loc nepermis, în Cumpăna. Ce spune IPJ Constanța

02 Oct 2019 337

Comuna Cumpăna a îmbrăcat haine de sărbătoare la cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Rodul Pământului” (galerie foto)

30 Sep 2019 556

Festivalul Internaţional ”Rodul Pământului”, la Cumpăna

24 Sep 2019 577

Fotbalul județului Constanța Rezultatele din etapa a opta a Ligii a 4-a

22 Sep 2019 949

Abonaţii din localitatea Cumpăna, fără apă potabilă

19 Sep 2019 301