Tribunalul decide soarta plajelor constănțene. Când se va pronunța instanța


Caz cu greutate, ce vizează soarta plajelor litoralului românesc, aflat la un pas de a fi soluționat, la Tribunalul Constanța. Judecătorii au amânat pentru începutul lunii aprilie pronunțarea în litigiul în care Administrația Națională Apele Române a invocat nelegalitatea tuturor hotărârilor luate de Consiliul Local Constanța prin care plaja a fost trecută în patrimoniul Municipiului Constanța.
Inițial, pronunțarea unei sentințe în acest proces fusese amânată pentru săptămâna în curs însă cauza s-a dovedit a necesita o analiză mult mai amplă asupra tuturor actelor depuse la dosar atât de către ANAR – ABADL, cât și de către administrația locală. În aceste condiții, pronunțarea soluției a fost amânată pentru începutul lunii viitoare. Astfel, deși procesul propriu-zis privește o suprafață relativ mică de plajă, de circa 530 de metri pătrați, situată în zona Cazino, din Mamaia, dosarul este cu atât mai important cu cât au fost invocate excepții de nelegalitate „pentru orice altă Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanța prin care plaja litoralului românesc a fost înscrisă în patrimoniul privat al Municipiului Constanța“.
 

Dreptul de proprietate publică este inalienabil“

Potrivit cererii de chemare în judecată, menționată pe Portalul Jurisprudenței Naționale, ABADL a susținut „excepția de nelegalitate a HCL nr. 109/28.02.2005, nr. 427/15.09.2006, nr. 154/26.04.2001, nr. 433/25.07.2005, nr. 49/20.01.2006 și nr. 285/18.05.2007, precum și pentru orice altă Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanța prin care plaja litoralului românesc a fost înscrisă în patrimoniul privat al Municipiului Constanța (pozițiile care vizează plajele litoralului românesc)“. Concret, conform www.rolii.ro, reprezentanții ABADL au argumentat că „pârâtele Municipiul Constanța și Consiliul Local Constanța nu puteau inventaria imobilul în cauză în domeniul public sau privat al municipiului Constanța, deoarece face parte de drept din domeniul public al statului“.

În același proces,avocații ANAR – ABADL au mai precizat că „dreptul de proprietate publică este inalienabil, actele juridice încheiate cu încălcarea principiului inalienabilității dreptului de proprietate publică sunt lovite de nulitate absolută“. Toate aceste precizări au fost făcute în cererea inițială de chemare în judecată, document menționat pe Portalul Jurisprudenței Naționale, www.rolii.ro.

De altfel, în același document, înaintat inițial Judecătoriei Constanța, la data de 7 septembrie 2017, ANAR – ABADL a precizat că solicită, în contradictoriu cu pârâții Municipiul Constanța prin Primar, Consiliul Local Constanța, RAEDPP și societățile private care beneficiază de dreptul de folosință asupra terenului în litigiu, „restituirea imobilului teren – plaja litoralului românesc“.
Așa cum am precizat anterior, suprafața totală revendicată în acest litigiu este de 537 mp, fiind situată în Stațiunea Mamaia, zona Cazino. ANAR – ABADL a solicitat restituirea plajei „în patrimoniul public al Statului Român și în administrarea ANAR – ABADL, precum și rectificarea cărții funciare nr. (...) aferentă Municipiului Constanța, în sensul radierii mențiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea municipiului Constanța, dreptul de administrare înscris în favoarea RAEDPP, dreptul de folosință înscris în favoarea (...), asupra terenului în suprafață de 537 mp“.

În replică, Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța au invocat excepția inadmisibilității acțiunii în revendicare, întrucât nu s-a solicitat anularea hotărârilor Consiliului Local prin care a fost inventariat/dat în administrare terenul solicitat. În ce privește fondul cauzei, cele două entități au solicitat respingerea cererii de chemare în judecată ca nefondată, cu cheltuieli de judecată.

După înregistrarea inițială la Judecătoria Constanța, cazul a ajuns pe rolul Tribunalului, unde s-a decis efectuarea unei expertize topgrafice și a unei expertize în specialitatea geodezie și geomorfologie. În cele din urmă, la ultima înfățișare, magistrații Tribunalului au constatat cauza în stare de judecată și, ulterior ascultării părților din proces, au decis amânarea pronunțării unei hotărâri.

Indiferent care va fi decizia Tribunalului, aceasta nu este definitivă, ci va putea fi atacată de părțile nemulțumite la Curtea de Apel Constanța. În aceste condiții, procesul nu se va încheia până ce nu va fi pronunțată o hotărâre definitivă în cauză.


Citește și:

Administraţia Naţională Apele Române susţine nelegalitatea tuturor hotărârilor Consiliului Local Constanţa prin care i-au fost luate plajele
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Descoperire tristă în zona plaja Năvodari (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 1083

LIVE TEXT Colegiul Prefectural. Stadiul pregătirii plajelor pentru sezonul estival 2024 și aplicarea dispoziții Schengen în România, pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 530

Constanța ABADL pregătește sectoarele de plajă pentru sezonul estival 2024 (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 437

Motivare Anularea autorizației de construire pentru construcțiile de pe plaja Corbu, județul Constanța, explicată (DOCUMENT)

21 Mar 2024 1653

Investiții Constanța Constantin Bucur, acționarul majoritar de la FC Gloria Buzău SA, investește în Mamaia. Firma sa, BC Cogen Management SRL, va amenaja o plajă

20 Mar 2024 542

ABADL Pe durata sezonului estival nu se vor executa lucrări în zona plajelor turistice

15 Mar 2024 634

Proiectul de Hotărâre de Guvern care crește perioada de închiriere a plajelor, în consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului

15 Mar 2024 585

ABADL Fenomenul cunoscut sub denumirea de cliffing, manifestat în zona Mamaia la linia țărmului, este unul normal (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 752

Imagini spectaculoase surprinse pe plaja din zona Rex din Stațiunea Mamaia (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 1514

Misterioasele schele din Mamaia. Înconjoară o suprafață mare din plajă! (FOTO+VIDEO)

10 Mar 2024 3100

Anunț de participare la licitația publică pentru închirierea unor bunuri proprietate publică a statului aflate în administrarea Administrația Națională “Apele Române”

28 Feb 2024 412

Cumpărări directe Constanța ABADL cumpără de la Fix Project Consulting SRL servicii de expertiză tehnică pentru circulațiile pietonale spre plajă (DOCUMENT)

27 Feb 2024 462

Primăria Constanța cheamă în judecată pentru Mega Telecom Solutions SRL care a administrat plaja Dacica

25 Feb 2024 1563

Firma Up To You SRL din Ialomița va amenaja un sector de plajă din Mamaia, Constanța

23 Feb 2024 578

Corina Martin, reprezentant al patronatelor în turism „Vrem să facem turism , iar plaja este doar o componentă a acestui pachet turistic”

21 Feb 2024 642