Tunel subteran, o plajă urbană şi o zonă pietonală Ce vrea să facă Primăria Constanţa cu zona istorică

zona_peninsulara.jpgPrelungirea vadului comercial de pe bulevardul Tomis din dreptul Prefecturii până în Piaţa Ovidiu şi crearea unui tunel cu strada Termele Romane sunt doar câteva dintre proiectele de dezvoltare a zonei istoriceImobilele de patrimoniu din zona istorică a oraşului au fost reabilitate în fiecare campanie electorală. Din păcate, numai pe hârtie.

La ultima şedinţă a Secretariatului Tehnic Permanent al Comitetului Naţional al Zonei Costiere care a avut loc săptămâna trecută, s-a dezbătut un nou proiect de reactualizare a planului urbanistic zonal Peninsulă.

Primăria Constanţa a propus actualizarea reglementărilor urbanistice din PUZ Peninsulă Constanţa, aprobat prin HCLM 416/ 2003.

Plajă urbană

Ce lucrări se prevăd a se realiza în zona istorică a oraşului Constanţa? În primul rând se urmăreşte prelungirea vadului comercial de pe bulevardul Tomis din dreptul scuarului Prefecturii până în Piaţa Ovidiu şi amenajarea unei zone pietonale cu mobilier urban. Plaja Modern va fi transformată în plajă urbană cu dotări specifice unei zone centrale, turism, alimentaţie publică, servicii, birouri, locuinţe în concordanţă cu elementele naturale din zonă: taluzul verde, plaja şi marea.

Zona dinspre Portul Tomis va fi modernizată prin lucrări de construire a taluzului din această zonă în sistem terasat şi crearea unei legături subterane (rutiere, pietonale şi funcţionale) cu strada Termele Romane, spre viitorul port de călători.

Proiectul a fost depus la sediul Secretariatului Permanent la data de 2.06.2011 cu număr de înregistrare 1995.

Iniţial, proiectul avea mult mai multe valenţe ştiinţifică-fantastice emise de specialişti bucureşteni. Obiectivul declarat al studiului de impact, acela de reabilitare a obiectivelor cu valoare istorică şi culturală din zona veche a oraşului, s-ar fi realizat prin construirea unui mall subteran, în suprafaţă de 6.000 mp, investiţie strecurată cu dibăcie în planul zonal de urbanism. La acea vreme s-au opus reprezentanţii Muzeului de Istorie şi Arheologie. Planul urbanistic zonal a fost modificat ulterior şi din mall a rămas un tunel.

Constanţa ca un bazar

Un alt proiect exotic al Constanţei este bazarul oriental. Inedita investiţie ar fi trebuit să se construiască în parcarea de la Poarta 1, în colaborare cu un investitor străin. Proiectul prevede o piaţetă la intrarea în bazar şi străduţe cu negustori de la Istanbul sau Damasc, iar pe margine cafenele. Fiecare străduţă avea o destinaţie anume, unde să se comercializeze dulciuri, aur, pielărie, covoare. Bazarul care nu a mai apucat să fie construit avea o parcare etajată de 200 de locuri, 320 de spaţii comerciale, iar la parter o geamie.

Arhitecţii spun că orice investiţie este benefică pentru un oraş, însă spun că ar fi fost de interes să se amenajeze o piaţă civică.

Comisia Europeană ne obligă să respectăm legea

Secretariatul Tehnic Permanent al Zonei Costiere nu s-a mai întrunit timp de patru ani. Responsabil de aceste şedinţe în care trebuie să se aprobe proiecte de interes care sunt ridicare aproape de apa Mării Negre este ministrul Mediului.

Hotărârile acestui comitet sunt consultative, fără a se substitui acordurilor emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului, Apele Române, Primărie.

La ultima şedinţă s-au aprobat mai multe investiţii, pe lângă refacerea planului de dezvoltare a zonei peninsulare: reabilitarea falezelor, amenajare promenadă pietonală Mamaia Nord, realizarea unui ansamblu rezidenţial în Năvodari, dar şi realizarea unui master plan de eroziune costieră.

Nici acum nu s-ar fi întrunit comisia dacă autorităţile nu ar fi fost obligate de Comisia Europeană, întrucât este vorba de unele investiţii realizate cu bani europeni, aşa cum este cazul proiectului de stopare a eroziunii costiere. Pe lângă acest proiect, în subsidiar s-au introdus şi altele care ar fi avut nevoie de acest aviz consultativ.

De ce a fost nevoie să se înfiinţeze un Comitet Naţional al Zonei Costiere? Pentru a se vedea dacă investiţiile care urmează să se realizeze au sau nu impact negativ asupra zonei costiere.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acțiuni al epolițiștilor în județul Constanța. Au fost aplicate sancțiuni

29 Mar 2024 13

Trafic îngreunat pe podul de la ieșire din Ovidiu, județul Constanța! Mai mult porumb, împrăștiat pe șosea (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 152

O nouă trecere de pietoni, amenajată în municipiul Constanța. Iată unde

29 Mar 2024 119

Farul Constanța Interes pentru Gheorghe Hagi de la un club din străinătate?

29 Mar 2024 192

Vești bune pentru veteranii din teatrele de operații! Ce decizie s-a luat în ședința Consiliului Local Municipal Constanța

29 Mar 2024 180

Șofer beat și drogat depistat în trafic în satul Ciobănița, județul Constanța

29 Mar 2024 176

ZIUA LIVE Președintele USR Constanța, Stelian Ion - „Și așa cum am gândit alianța, ea este formula cu care noi intenționăm să câștigăm primăria” (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 228

LIVE TEXT Ce măsuri pentru siguranță școlară au fost luate la nivelul județului Constanța, în luna februarie 2024 (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 216

Constanța Programul Teatrului „Căluțul de Mare” în perioada 01.04 - 07.04.2024

29 Mar 2024 187

Constanța Zilele Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” - 6 ani de la inaugurare

29 Mar 2024 212

IGSU despre pompierii care au participat la evenimentul de la Rafinăria Petromidia „Îi felicităm pentru modul în care au acționat!”

29 Mar 2024 289

DSVSA Constanța va dispune măsuri specifice pentru producerea, depozitarea, transportului şi valorificării cărnii și lactatelor pentru Sărbătorile Pascale

29 Mar 2024 196

Oficial de la ISU Dobrogea despre explozia de la Rafinăria Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 392

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 283

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea întâi - ziua 4. 29 martie 2024. Zilele de primăvară au energia intensă a adolescenților

29 Mar 2024 202