UPDATE USR susține că Prefectura Constanța ar confirma că obligarea asociațiilor de proprietari de către Primărie de a se ocupa de amenajarea spațiilor verzi din jurul blocurilor este nelegală

⦁ Prefectura Constanța a emis avizul de legalitate, confirmând faptul că obligarea asociațiilor de proprietari de a se ocupa de amenajarea spațiilor verzi din jurul blocurilor este nelegală  și că notificările pe care Primăria Constanța le-a trimis asociațiilor de proprietari sunt ilegale
⦁ Vă reamintim, că la începutul lunii iunie 2021, consilierii USR Constanța au convocat o ședință extraordinară de Consiliu Local Municipal în care au depus un amendament la HCL 77 prin care s-a cerut exonerarea asociațiilor de proprietari de la obligații în ceea ce privește întreținerea spațiilor verzi și a amenajării de spații pentru europubele sau containere speciale pentru colectare selectivă a deșeurilor municipale
⦁ În ciuda rezultatului din ședința extraordinară de anul trecut, am căutat soluții pentru a găsi o formă legală și eficientă prin care să modificăm Regulamentul. După ce au votat împotriva amendamentului, consilierii PNL s-au așezat cu noi la masa discuțiilor, iar HCL 77, cu noi amendamente, va fi supusă consultării publice

UPDATE

Context:

Prefectura Constanța, a notificat Primăria și CLM Constanța  la sfârșitul lunii septembrie 2021 în legătură cu unele prevederi din HCLM Constanta 77/2021, referitoare la obligarea asociațiilor de proprietari de a se ocupa de amenajarea spațiilor verzi din jurul blocurilor.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, prefectul Silviu Coșa, administrația locală constănțeană este încă în termen pentru a modifica prevederile HCLM 77/2021.

Coșa a precizat de altfel că Prefectura nu a atacat în contencios adminstrativ această hotărâre.



Prefectura Constanța a emis avizul de legalitate, confirmând oficial ceea ce consilierii locali USR Constanța au susținut în momentul în care primarul, Vergil Chițac, prin aparatul din subordine, a inițiat implementarea unor prevederi din 2013 ale Regulamentului pentru îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța: obligarea asociațiilor de proprietari de a se ocupa de amenajarea spațiilor verzi din jurul blocurilor este NELEGALĂ și că notificările pe care Primăria Constanța le-a trimis asociațiilor de proprietari sunt ILEGALE.

Prefectura Constanța confirmă că Regulamentul din Hotărârea de Consiliu Local 77 este abuziv și ilegal, susțin aleșii locali de la USR Constanța.


Vă reamintim, că la începutul lunii iunie 2021, consilierii USR Constanța au convocat o ședință extraordinară de Consiliu Local Municipal în care au depus un amendament la HCL 77 prin care s-a cerut exonerarea asociațiilor de proprietari de la obligații în ceea ce privește întreținerea spațiilor verzi și a amenajării de spații pentru europubele sau containere speciale pentru colectare selectivă a deșeurilor municipale.

„Am ascultat nemulțumirile constănțenilor și am vrut să îndreptăm o serie de abuzuri evidente din Regulament, însă consilierii municipali PNL și PSD au votat împotrivă, iar amendamentul nostru nu a trecut.

Deși am arătat că HCL 77 conține prevederi și obligații neconforme cu legea, consilierii PSD susțineau că asistă la „un moment ridicol“.
Ignorarea cu bună știință a legilor, așa cum este prezentat și confirmat în documentul emis de Prefectura Constanța, nu face altceva decât să demonstreze, din nou, că fotoliul de primar al orașului este ocupat de un om obișnuit să dicteze, inflexibil și determinat să ignore în continuare vocile constănțenilor nemulțumiți - care, pe zi ce trece, sunt tot mai mulți!

În ciuda rezultatului din ședința extraordinară de anul trecut, am căutat soluții pentru a găsi o formă legală și eficientă prin care să modificăm Regulamentul. După ce au votat împotriva amendamentului, consilierii PNL s-au așezat cu noi la masa discuțiilor, iar HCL 77, cu noi amendamente, va fi supusă consultării publice.

Considerăm că este necesară existența unui astfel de regulament, însă acesta trebuie să fie conform legii și să permită administrației locale să acționeze în beneficiul cetățenilor, nu să le transmită notificări abuzive prin care îi obligă să facă munca în locul primarului", afirmă consilierii locali municipali ai USR Constanța.

În luna iunie a.c. Primăria Constanța a trimis notificări către asociațiile de proprietari, prin care le impunea să tundă iarba din perimetrul blocurilor, care constituie domeniul public al municipalității.

În notificare se face trimitere la hotărârea nr.184 din 2013 adoptată de Consiliul Local Municipal care stabilea că asociațiile de proprietari sau operatorii economici, care au spații verzi în ivecinătatea imobilului în care locuiesc sau își desfășoară activitatea, trebuie să le întrețină.

Locuitorii revoltați de această nouă măsură nepopulară a administrației publice locale au reacționat atunci și pe rețelele de socializare.
Teoretic, potrivit legii Prefectura trebuie să atace în contencios Regulamentul, dacă Consiliul Local Municipal va refuza să facă modificările necesare la HCLM nr. 77 din 2021.

De asemenea, în acest moment consilierii USR și PNL au agreat un nou draft de regulament care corectează aceste nereguli, dar care însă nu au fost deocamdată aprobate în ședință de Consiliu.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Constănțeanul supărat. O nouă măsură nepopulară a administrației Chițac. Locatarii, obligați să îngrijească spațiile verzi din cartiere

Se convoacă o nouă ședință extraordinară de CLM. USR PLUS va solicita abrogarea Regulamentului de gospodărire din Constanța

Regulamentul pentru îmbunătăţirea activităţii de gospodărire, protecţia mediului şi înfrumuseţarea municipiului Constanţa, tranșat de Prefectură?
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO+TEXT Biroul Politic Național a validat candidații PSD pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

27 Mar 2024 2682

Ședință a Consiliului Politic Naţional al PNL. Ce subiecte se află pe ordinea de zi

24 Mar 2024 591

Surpriză în politică! Dan Diaconescu candidează la europarlamentare din partea partidului Alianța Românilor Digitali (surse)

23 Mar 2024 626

Este oficial! Primarul comunei Castelu, județul Constanța, Nicolae Anghel a intrat în PSD (GALERIE FOTO

23 Mar 2024 870

95% dintre candidații PSD la alegerile locale, validați! Care este situația la Constanța

21 Mar 2024 1055

BPN al PNL a validat candidatura președintelui PNL Iași, Alexandru Muraru, la alegerile europarlamentare

21 Mar 2024 490

Peste 95% dintre candidaţii la consilii judeţene şi primării de municipii reşedinţă de judeţ, validați de Consiliul Politic Naţional al PSD

21 Mar 2024 694

Mihai Tudose, Gabriela Firea şi Claudiu Manda deschid lista PSD pentru europarlamentare

21 Mar 2024 604

Vergil Chițac și Florin Mitroi, validați în ședința BPN al PNL

21 Mar 2024 740

Deputatul Bogdan Huțucă „Din 31 martie, județul Constanța va fi poarta Schengen a României “

21 Mar 2024 733

BPN al PNL a validat candidații pe lista comună cu PSD la europarlamentare. Consiliul Național, convocat pe 24 martie

21 Mar 2024 526

Doliu în lumea politicii românești. S-a stins din viață un fost parlamentar din partidul lui Traian Băsescu

20 Mar 2024 679

Candidatul PSD - PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu - „Împreună vom învinge un oraş bolnav şi-l vom face sănătos“

20 Mar 2024 380

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a delegației Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Republicii Irak

20 Mar 2024 328

MAEComunicat comun de presă al Ministerelor Afacerilor Externe ale României și Republicii Bulgaria cu prilejul marcării unui an de la semnarea Declarației Politice Comune de Parteneriat Strategic între România și Republica Bulgaria

15 Mar 2024 451