USR Constanța solicită primarului Chițac să dea publicității lista imobilelor care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Raport ISU Dobrogea - sute de blocuri, construite în ultimii ani, în pericol (DOCUMENT)

  • După tragedia petrecută la sfârșitul anului trecut pe strada Nicolae Grindeanu din Constanța, USR Constanța a solicitat ISU Dobrogea o analiză a tuturor clădirilor construite în ultimii ani care nu dețin autorizaţie de securitate la incendiu
  • Din cele 350 de imobile de locuințe colective edificate în ultimii 15 ani la Constanţa și pentru care este obligatorie emiterea avizului și autorizației de securitate la incendiu, toate dețin aviz și doar 73 dețin autorizație ISU
  • Din cele 137 de spații comerciale care funcționează în blocuri de locuit, doar 60 dețin autorizație
  • Diferența dintre aviz și autorizație de securitate la incendiu este aceea că avizul este un document obligatoriu premergător eliberării autorizației de construire
  • Autorizația de securitate la incendiu este un alt document obligatoriu, ce se eliberează după finalizarea construcției
  • Spre deosebire de aviz, autorizația nu este obligatorie la întocmirea procesului verbal de recepție finală, document care dă liber vânzării apartamentelor construite
  • USR Constanța solicită primarul Chițac să dea publicității lista tuturor blocurilor care nu dețin autorizația de securitate la incendiu
 
 
 
După tragedia petrecută la sfârșitul anului trecut pe strada Nicolae Grindeanu din Constanța, USR Constanța a solicitat ISU Dobrogea o analiză a tuturor clădirilor construite în ultimii ani care nu
dețin autorizaţie de securitate la incendiu.
 
Raportul ISU Dobrogea scoate la suprafaţă o realitate cutremurătoare: sute de blocuri, construite în ultimii ani în municipiu, nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu!


 
Consilierul municipal USR Constanţa, Mihai Ochiuleț afirmă că: „Nenorocirea provocată familiilor din blocul ce a ars ca o torţă de pe strada Nicolae Grindeanu este încă vie în memoria constănțenilor iar imaginea cutremurătoare a acelor zeci de oameni aflaţi în stare de şoc, care au rămas fără locuinţe chiar în pragul sărbătorilor de iarnă, nu poate fi ştearsă prea curând”.
 
Înfiorător este şi gândul că o asemenea tragedie se poate repeta oricând. De ce?
 
La scurt timp după incendiu, USR Constanța a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea să dea publicității situația autorizațiilor de securitate la incendiu emise în ultimii 15 ani pentru blocurile de locuințe colective.
 

Zilele acestea a fost primit și  răspunsul, iar cifrele sunt cutremurătoare.
 
„Din cele 350 de imobile de locuințe colective edificate în ultimii 15 ani la Constanţa și pentru care este obligatorie emiterea avizului și autorizației de securitate la incendiu, toate dețin aviz și doar 73 dețin autorizație ISU.

 
Din cele 137 de spații comerciale care funcționează în blocuri de locuit, doar 60 dețin autorizație.
 
 
Diferența dintre aviz și autorizație de securitate la incendiu este aceea că avizul este un document obligatoriu premergător eliberării autorizației de construire. Nu îl ai, nu construiești. Autorizația de securitate la incendiu este un alt document obligatoriu, ce se eliberează după finalizarea construcției. Numai că, spre deosebire de aviz, autorizația nu este obligatorie la întocmirea procesului verbal de recepție finală, document care dă liber vânzării apartamentelor construite.
 
Pe scurt, fără aviz nu poți construi, fără autorizație poți vinde - şi de aici se trag toate nenorocirile şi modul în care vieţile oamenilor de bună-credinţă sunt puse în pericol!”, mai spune Ochiuleț.
 
Conform raportului întocmit de ISU Dobrogea, în Constanța există, chiar în acest moment, 277 de blocuri locuințe individuale în regim de P+4 și, mai mult, care nu dețin autorizație de securitate la incendiu.
 
Până la intrarea lor în legalitate putem spune că avem 277 de posibile dezastre.
 
Dacă mai adăugăm şi alte 77 de spaţii comerciale ce funcționează fără autorizație de securitate la incendiu în blocuri de locuit, suntem în fața unei teribile hărți cu 354 de mine, toate amorsate.
 
„Voi merge să prezint situația oricui vrea să stea de vorbă cu mine, de la primar și până la arhitectul-șef, le voi cere să dea publicității lista tuturor blocurilor care nu dețin autorizația de securitate la incendiu și îi voi ruga să ia legătura cu reprezentanții ISU Dobrogea, ieri dacă se poate.
 
În cel mai scurt timp posibil voi reveni și cu propuneri concrete de intrare în legalitate a tuturor clădirilor/spațiilor care funcționează astăzi bine-mersi fără autorizație de securitate la incendiu, dar mai ales cu reglementări care să nu mai permită vânzarea/funcționarea fără acest document care poate salva vieți”, conchide alesul local de la USR PLUS.
 
Răspunsul ISU Dobrogea, îl puteți parcurge în secțiunea „foto - documente ”.
 
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și

Constanța Două luni de la incendiul devastator de pe strada Nicolae Grindeanu. Cum arată imobilul și ce lucrări se efectuează (FOTOREPORTAJ + VIDEO)

Primăria Constanța explică de ce Poliția Locală nu mai păzește 24 de ore din 24 blocul de pe Grindeanu

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a demarat procedura cu pentru achiziția studiului de prefezabilitate pentru realizarea unui spital cu deservire regională (DOCUMENT)

24 Apr 2024 437

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 835

Se renunță la licitație în favoarea negocierii directe Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 502

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1361

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 787

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 703

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 726

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 470

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2090

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 852

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 708

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1498

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 809

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 799

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 913