USR PLUS Constanța vrea să modifice în ședința de Consiliu Local de vineri HCL 77/2021. Orădenii au desființat în instanță Regulamentul care îi obliga să întrețină spațiile verzi din jurul blocurilor

  • Primarul Vergil Chițac a dat curs solicitării venite din partea grupului de consilieri locali de la USR PLUS și vineri, 11 iunie de la ora 10.00, Consiliul Local Municipal se întrunește în ședință extraordinară
  • Pe ordinea de zi se va află modificarea HCL 77/2021 privind Regulamentul pentru îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța
  • În forma adoptată în luna aprilie, hotărârea a stârnit nemuțumirea asociațiilor de proprietari, care au fost notificați de primăria Constanța cu privire la gospodărirea spațiilor verzi pe cheltuiala lor
  • USR PLUS dorește îndreptarea unor erori ale acestui Regulament prin exonerarea asociațiilor de proprietari de la obligații nelegale în ceea ce privește întreținerea spațiilor verzi și a amenajării de spații pentru europubele sau containere speciale pentru colectare selectivă
  • În conformitate cu prevederile legislației naționale în domeniu, asociațiile de proprietari nu pot fi obligate să realizeze prin efort propriu activitățile de cosire și toaletare a copacilor de pe un teren proprietate publică
  • Cazul de la Constanța ar putea fi tranșat foarte repede. Jurisprudența la nivel național a rezolvat un astfel de conflict, la finalul anului trecut
  • Mai exact, o dispută între Primăria Oradea și o asociație de proprietari care a contestat obligarea asociațiilor să curețe terenurile din jurul blocurilor s-a tranșat la Curtea de Apel în favoarea celei din urmă
  • Curtea de Apel Oradea a dat câștig de cauză unei asociații de proprietari prin dispoziție anularea Regulamentului privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi publice situate în intravilan, măsuri și reguli specifice pentru protecția mediului în Municipiul Oradea


Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac a dat curs solicitării venite din partea grupului de consilieri locali de la USR PLUS și astfel, vineri, 11 iunie de la ora 10.00, Consiliul Local Municipal se întrunește în ședință extraordinară.
Pe ordinea de zi se va află modificarea HCL 77/2021 privind Regulamentul pentru îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța.

În forma adoptată în luna aprilie, hotărârea a stârnit nemuțumirea asociațiilor de proprietari, care au fost notificați de primăria Constanța cu privire la gospodărirea spațiilor verzi pe cheltuiala lor.
USR PLUS dorește îndreptarea unor erori ale acestui Regulament prin exonerarea asociațiilor de proprietari de la obligații nelegale în ceea ce privește întreținerea spațiilor verzi și a amenajării de spații pentru europubele sau containere speciale pentru colectare selectivă.
În conformitate cu prevederile legislației naționale în domeniu, asociațiile de proprietari nu pot fi obligate să realizeze prin efort propriu activitățile de cosire și toaletare a copacilor de pe un teren proprietate publică și amenajarea de spații pentru europubele sau containere speciale pentru colectare selectivă a deșeurilor municipale.
Acestea sunt atribute ale Primăriei pe care nu le poate înstrăina prin notificări abuzive și ilegale.

Inițiativa aleșilor de la USR PLUS va fi susținută și de consilierii PSD, care de altfel au susținut încă de la prima lectură și apoi în ședința de CLM că prevederile Regulamentului sunt ilegale.
Consilierii locali de la PNL urmează să decidă cu vor proceda vineri în cadrul unei ședințe de Biroul Municipal sub coordonarea președintelui organizației municipale, senatorul Septimiu Bourceanu.

De altfel, cazul de la Constanța ar putea fi tranșat foarte repede în ședință de CLM sau în instanță. Jurisprudența la nivel național a rezolvat un astfel de conflict, la finalul anului trecut.
Mai exact, o dispută între Primăria Oradea și o asociație de proprietari care a contestat obligarea asociațiilor să curețe terenurile din jurul blocurilor s-a tranșat la Curtea de Apel în favoarea celei din urmă.

Potrivit www.bihon.ro, Curtea de Apel Oradea a întors sentința Tribunalului Bihor în procesul intentat de Asociația de Proprietari Șelimbărului nr. 1, prin dispoziție definitivă care impune anularea parțială a așa numitului „Regulament privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi publice situate în intravilan, măsuri și reguli specifice pentru protecția mediului în Municipiul Oradea”. Mai exact, au fost anulate articolele prin care Consiliul local a impus asociațiilor încheierea de protocoale prin care acestea și-au asumat întreținerea spațiilor verzi din jurul blocurilor.
Regulamentul fusese adoptat de Consiliul local în mandatul primarului Ilie Bolojan și a fost contestat în instanță.

Spre exemplu, regulamentul de la Oradea, prevedea că asociația de proprietari trebuie să execute în perioada aprilie – octombrie, respectiv în perioada 1 – 15 a fiecărei luni, activitatea de cosit a ierbii de pe spațiul încredințat spre întreținere prin protocol. După data de 16 a fiecărei luni, Poliția Locală intra la verificări privind realizarea acestei obligații, amenzile pentru asociațiile care nu își vor îndeplini această obligație erau stabilite între 1.000 – 2.500 de lei, mai scrie www.bihon.ro.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Consilierii USR PLUS solicită convocarea unei ședințe extraordinare de Consiliu Local
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 568

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 640

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 356

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 1971

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 723

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 600

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1357

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 703

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 706

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 782

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 761

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2682

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1250

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1630

Ședință CLM Municipalitatea vrea să modernizeze iluminatul public din cartierul Veterani! Proiectul este implementat de Administrația Fondului pentru Mediu (DOCUMENT)

12 Feb 2024 856