Va lua măsuri Făgădău? După Uzun, de la SPIT, viceprimarul Babu, chemat să dea explicaţii în faţa consilierilor locali

Asociaţia Constanţa Ia Atitudine (ACIA) a formulat o solicitare în atenţia Comisiei nr. 3 (Comisia pentru servicii publice, comerţ, turism şi agrement) a Consiliului Local privind proasta gestionare a iluminatului public stradal.
 
„În urma numeroaselor sesizări venite de la cetăţenii oraşului nostru privind administrarea şi gestionarea defectuoasă de către Primăria Municipiului Constanţa a unor situaţii de necesitate publică, am evidenţiat problema iluminatului public drept principala nemulţumire a plătitorilor de taxe şi impozite. Locuitorii din mai multe zone ale oraşului sunt revoltaţi pentru lipsa iluminatului public şi consideră această problemă un factor de risc în traficul rutier nocturn, dar şi un real pericol pentru siguranţa cetăţenilor şi a bunurilor mobile (autoturisme). Pe această cale, ne-au fost semnalate şi câteva furturi din autoturisme şi locuinţe, dar şi cazuri de agresiune asupra unor persoane vârstnice“, susţine Robert Manea, membru ACIA şi semnatar al acestei solicitări către Comisia nr. 3 din cadrul CLM.
 
Asociaţia Constanţa Ia Atitudine doreşte un punct de vedere legat de problemele expuse mai sus din partea consilierilor locali şi, totodată, doreşte să afle cum a fost posibil şi de ce a fost lăsat să expire contractul de mentenanţă fără a fi asigurată continuitatea acestuia.
 
ACIA doreşte o expunere de motive din partea Primăriei Municipiului Constanţa în care cetăţenii să fie informaţi, conform organigramei, cine sunt viceprimarul şi directorul de Gospodărire Comunală cărora le-au fost atribuite sarcinile privind iluminatul public, dar care „au dat dovadă de amatorism şi neglijenţă în serviciu“. În acelaşi timp, ACIA solicită primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, sancţionarea drastică până la eliberarea din funcţie a celor vinovaţi.
 
Consilierul local Andrei Popescu susţine că, în urma informaţiilor obţinute de la municipalitate, tocmai pentru a veni în sprijinul reclamaţiilor cetăţenilor, „direct răspunzători pentru această situaţie sunt Dumitru Babu, viceprimar al Constanţei, care îi are în subordine pe Rareş Iordache, director executiv al Serviciului de Gospodărire Comunală şi al Direcţiei Serviciilor Publice, şi Cristina Guzgă, director executiv al Direcţiei Tehnic - Achiziţii“.

Comisia nr. 3 - Comisia pentru servicii publice, comerţ, turism şi agrement - are următoarele atribuţii:

a) iniţiază şi avizează studii şi programe în vederea dezvoltării activităţilor regiilor autonome înfiinţate şi societăţilor comerciale de interes local, a creşterii operativităţii şi eficienţei acestora, a implicării lor în administrarea domeniului public al municipiului, cu solicitarea colaborării Comisiei nr. 5;

b) iniţiază propuneri privind înfiinţarea de instituţii şi agenţi economici de interes local; iniţiază sau participă la iniţieri de documentaţii sau propuneri în colaborare cu alte comisii pe domenii de specialitate, pentru concesionări sau închirieri de servicii publice, participări la societăţi comerciale, locaţii de activităţi sau servicii ale administraţiei publice, colaborând în această direcţie nemijlocit cu Comisiile nr. 1 şi 5;

c) urmăreşte şi controlează activitatea societăţilor comerciale de interes local, pe perioada existenţei lor, primind trimestrial rapoartele acestora despre care informează plenul Consiliului Local, acţiune comună necondiţionat cu Comisia nr. 5;

d) în colaborare cu Comisiile pe domenii de activitate nr. 1 - 5, iniţiază norme orientative pentru regiile autonome sau societăţile comerciale pe care le înfiinţează;


e) avizează asupra propunerilor privind numirea şi eliberarea din funcţii a conducătorilor regiilor autonome şi societăţilor comerciale cu capital de stat de interes local;

f) realizează studii şi programe, în colaborare cu Comisia nr. 2, pentru buna funcţionare a serviciilor de gospodărie comunală, transport local şi reţele edilitare;

g) iniţiază şi avizează studii şi programe privind organizarea serviciilor publice în condiţii de operativitate şi eficienţă, în colaborare cu Comisia nr. 1;

h) iniţiază propuneri motivate care să asigure libertatea comerţului şi a concurenţei loiale şi să încurajeze libera iniţiativă, ori de câte ori se impune, în condiţiile legii;

i) iniţiază propuneri motivate privind organizarea de târguri, pieţe, oboare, locuri şi parcuri de distracţii, cu asigurarea bunei funcţionări a acestora;

j) analizează, avizează şi iniţiază, după caz, în colaborare cu Comisiile 1 şi 5, propunerile privind asocierea cu alte consilii locale, precum şi colaborarea cu agenţi economici din ţară şi din străinătate, în scopul realizării şi exploatării unor lucrări de interes comun;

k) iniţiază propuneri pentru crearea condiţiilor necesare petrecerii timpului liber al cetăţenilor şi asigură desfăşurarea activităţilor de turism şi agrement pe raza municipiului Constanţa;

l) comisia exercită şi alte atribuţii stabilite de lege sau de Consiliul Local.

Componenţa Comisiei de servicii publice, comerţ, turism şi agrement este următoarea:
Cătălin Papuc - PMP - preşedinte
Victor Constantin - PNL - secretar
Cristiana Văsii - PNL - membru
Adriana Câmpeanu - PNL - membru
Aurelian Marin - PSD
Ioan Solomon - PNL - membru
Teodor Patrichi - PSD - membru.
 
Vă reamintim că, la sfârşitul anului trecut, consilierii locali din Comisia nr. 1 - Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al municipiului Constanţa, Comisia nr. 3 - Comisia pentru servicii publice, comerţ, turism şi agrement şi Comisia nr. 5 - Comisia pentru administraţie publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţeanului au interpelat-o pe şefa Serviciului Public de Impozite şi Taxe, Virginia Uzun, şi i-au cerut să prezinte un raport privind situaţia imobilelor deţinute sau utilizate de SPIT. În urma acestei acţiuni, consilierii pregătesc un proiect de hotărâre privind constituirea unei comisii care să analizeze activitatea Serviciului Public de Impozite şi Taxe Locale. Surse din rândul consilierilor ne-au precizat că, deşi proiectul ar fi fost creionat, nu a intrat în dezbateri în comisiile CLM şi, prin urmare, nici pe ordinea de zi a şedinţei din 28 februarie.

Citeşte şi:

Sesizările curg. Constănţenii, indignaţi de lipsa iluminatului public şi de haitele de maidanezi

În oraşul trist, luminile s-au stins! Contractul de mentenanţă pentru iluminatul public a expirat. Edilii, în vacanţă la Mallorca (document+galerie foto)

Cinci societăţi se bat pentru întreţinerea sistemului de iluminat public din Constanţa. La mijloc, două milioane de lei

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Creștere a eficienței energetice Licitație pentru iluminatul public în Cobadin, județul Constanța (DOCUMENT)

25 Apr 2024 233

Licitații Constanța Primăria Medgidia, achiziție de energie electrică (DOCUMENTE)

25 Apr 2024 310

Contract de circa 600.000 lei Primăria Tuzla va delega prin concesiune Serviciul de iluminat public din comună (DOCUMENT)

25 Apr 2024 373

Una dintre firmele familiei Horga-Cârlig a contestat licitația de modernizare a iluminatului public, organizată de Primăria Greci din județul Tulcea!

21 Apr 2024 456

În centrul Constanței Nu avem iluminat public noaptea, dar avem ziua (FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 460

Contract în valoare de peste 3,7 milioane de lei Primăria Techirghiol a concesionat sistemul de iluminat public din oraș firmei Euro-Audit Service SRL (DOCUMENT)

16 Apr 2024 452

Cumpărări directe Constanța Energybas Actual SRL, din Băneasa, contract de 52.000 de euro cu Primăria Oltina pentru serviciile de iluminat din comună (DOCUMENT)

15 Apr 2024 541

Cumpărări directe Constanța Primăria comunei Vulturu achiziționează servicii de supraveghere a lucrărilor prin intermediul dirigintelui de șantier (DOCUMENT)

12 Apr 2024 455

Cumpărări directe Constanța Primăria Nicolae Bălcescu eficientizează sistemul de iluminat public din comună. Contract de peste 150.000 de euro cu Elbi Energy Projects SRL (DOCUMENT)

04 Apr 2024 460

Licitații publice Mooz Services deținută de Viorel Farcaș va moderniza iluminatul public în orașul Murfatlar în cadrul unui proiect finanțat prin PNRR (DOCUMENT)

03 Apr 2024 505

Achiziții publice în județul Constanța, nemenționate în declarațiile de interese. Consilierul local și „mecanismul” de succes (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 1409

Cumpărări directe Constanța Firma Electro Bulgaru BMS asigură mentenanța rețelelor de iluminat public la Hârșova (DOCUMENT)

03 Apr 2024 957

Primăria orașului Hârșova, județul Constanța modernizează iluminatul public. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

02 Apr 2024 543

Cumpărări directe Constanța O firmă din București oferă consultanță pentru implementarea unui proiect la Cobadin (DOCUMENT)

30 Mar 2024 650

Afaceri Constanța Cât costă serviciile pentru mentenanța rețelelor de iluminat cumpărate de Primăria Ghindărești (DOCUMENTE)

28 Mar 2024 595