Veşti bune pentru bolnavii de cancer Judecătorii constănţeni obligă Ministerul Sănătăţii să înscrie XGEVA Denosumab pe lista medicamentelor compensate


Decizie de bun augur a judecătorilor constănţeni, de interes maxim mai ales pentru persoanele care suferă de afecţiuni oncologice. Curtea de Apel Constanţa a obligat Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar şi Agenţia Naţională a Medicamentelor şi a Dispozitivelor Medicale să asigure înscrierea medicamentului XGEVA Denosumab în lista de medicamente de care beneficiază asiguraţii pe bază de prescripţie medicală. Astfel, XGEVA ar putea fi adăugat în lista medicamentelor compensate.
 
Sentinţa Curţii de Apel Constanţa a fost pronunţată joi şi poate fi atacată în termen de 15 zile de la comunicarea sa, în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Hotărârea ce obligă autorităţile să asigure înscrierea medicamentului necesar în tratamentul afecţiunilor oncologice a venit ca urmare a unei solicitări din partea unui pacient constănţean. Persoana care s-a adresat instanţei de judecată pentru a-şi putea procura tratamentul adecvat a dat în judecată Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale.
Prin decizia de joi a Curţii de Apel Constanţa, judecătorii au hotărât, potrivit minutei: „obligă pârâţii să asigure înscrierea în lista de medicamente de care beneficiază asiguraţii cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, a medicamentului XGEVA Denosumab 120 mg“.
 

Informaţii medicale

 
Potrivit publicaţiei Medica Academica, Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman şi Agenţia Europeană a Medicamentului au dat în 2011 aviz favorabil companiei producătoare pentru autorizaţia de punere pe piaţă a XGEVA Denosumab. Conform sursei citate, medicamentul „este destinat prevenirii evenimentelor la nivel scheletal (fractură patologică, radioterapie la nivel osos, compresie a coloanei vertebrale sau intervenţii chirurgicale) la adulţii cu metastaze osoase asociate tumorilor solide“. Publicaţia medicală mai preciza că „metastazele osoase apar la peste 1,5 milioane de pacienţi cu cancer din întreaga lume“.
 
În prospectul medicamentului, care între timp a fost pus pe piaţă, se arată că acesta „se utilizează pentru prevenirea complicaţiilor osoase la adulţii cu o tumoră solidă care s-a răspândit la nivelul osului“. „Aceste complicaţii includ fracturile (rupturi ale osului), compresie spinală (când măduva spinării este comprimată de os) sau complicaţii care necesită radioterapie (tratament cu radiaţii) sau intervenţie chirurgicală“, conform sursei citate. De asemenea, se arată clar faptul că medicamentul se poate obţine numai pe bază de reţetă. Preţul orientativ al unei cutii ce conţine o soluţie injectabilă 70mg/ml depăşeşte 1.250 de lei.
 

Acordat în regim de compensare 100%

 
Mai trebuie menţionat faptul că, prin aceeaşi sentinţă pronunţată joi de judecătorii constănţeni, persoana care dăduse în judecată instituţiile statului pentru acest medicament a obţinut dreptul la decont integral. Astfel, în minuta instanţei se arată că aceasta „obligă pârâţii (n.r. Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale) să acorde (...), în regim de compensare 100%, fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, medicamentul XGEVA Denosumab 120 mg“.
 
Aşa cum am precizat, hotărârea poate fi atacată în recurs în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia, iar cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Constanţa.
 

Citeşte şi:
 
Palatul Cotroceni, luminat astăzi în roz Administraţia Prezidenţială marchează Ziua Internaţională a luptei împotriva cancerului de sân
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Kate, prințesa de Wales a anunțat că are cancer (VIDEO)

22 Mar 2024 939

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 04 martie 2024

04 Mar 2024 316

De ce este importantă prevenția în tratamentul cancerului mamar?

22 Feb 2024 408

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea „În România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici”

19 Feb 2024 880

Doliu în muzica internațională A murit starul american de muzică country Toby Keith

06 Feb 2024 582

Preşedintele Klaus Iohannis „Îi dorim regelui Charles recuperare completă”

06 Feb 2024 436

Regele Charles, diagnosticat cu cancer! Anunțul Palatului Buckingham

05 Feb 2024 1382

SUA Secretarul american al apărăriii prezintă scuze pentru că a ţinut secret că suferă de cancer

01 Feb 2024 778

Nou tratament împotriva cancerului dezvoltat de cercetători israelieni

19 Jan 2024 833

Oamenii de ştiinţă au descoperit o genă care poate crește riscul de cancer al sângelui

13 Jan 2024 703

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila „Cancerul de col uterin poate fi prevenit în totalitate. Încurajăm femeile să se vaccineze“

30 Nov 2023 804

1 din 2 copii recent diagnosticați cu cancer în România a fost deja înscris în Programul Gratuit de Testare Genetică dezvoltat de MedLife

24 Nov 2023 721

Ministerul Sănătății Achiziții de echipamente de screening pentru cancer

19 Nov 2023 1139

Primăria și Consiliul Local al comunei Cumpăna, acțiune de donare de sânge organizată în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța

09 Nov 2023 1423

Calendar ortodox Ce sărbătorim astăzi, 9 noiembrie?

09 Nov 2023 1057