Administratie locala

Ziua Armatei, marcată solemn la Cumpăna „Urez militarilor respect, cinste, demnitate, credinţă în apărarea pământului românesc“ (galerie foto)

O ceremonie militară şi religioasă şi, apoi, o depunere de coroane la monumentul ridicat în memoria eroilor care şi-au pierdut viaţa în cele două Războaie Mondiale au avut loc, ieri, la Cumpăna.
 
Cu ocazia Zilei Armatei Române, administraţia publică locală a comunei Cumpăna a organizat ceremonialul de cinstire a militarilor care şi-au pierdut viaţa în cele două Războaie Mondiale. La eveniment au fost prezenţi primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, viceprimarul Florin Neagu, consilieri locali, elevi ai Liceului „Nicolae Dumitrescu“, dar şi preşcolari de la grădiniţele din comună. Aceştia au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor din faţa Casei de Cultură Cumpăna, ridicat în memoria ostaşilor căzuţi pe fronturile de luptă.
 
„Urez militarilor români respect, cinste, demnitate, credinţă în apărarea pământului românesc. Acum, 73 de ani, generalul Avramescu a fost cel care a pornit în fruntea armatei române pentru a elibera ultima palmă de pământ românesc de sub ocupaţia horthystă, la Carei. Deci, noi avem datoria de onoare de a spune la mulţi ani Armatei Române! La mulţi ani militarilor activi, dar şi celor în rezervă! La mulţi ani veteranilor de război!“, a declarat primarul ec. Mariana Gâju.
 
De asemenea, administraţia publică locală nu i-a uitat pe cei doi veterani de război locuitori ai comunei Cumpăna, care sunt în viaţă. Astfel, Ion Ceapă, care a împlinit în acest an 100 de ani, şi Gheorghe Crăciun, care are 97 de ani, au fost şi ei prezenţi la ceremonie. După intonarea imnului de stat, „Deşteaptă-te Române!“, şi depunerea de coroane, cei doi veterani ai Cumpenei au fost felicitaţi de primarul localităţii şi de toţi cei prezenţi. Ion Ceapă şi Gheorghe Crăciun, cetăţeni de onoare ai comunei, au primit câte o diplomă de apreciere din partea autorităţilor locale.

Semnificaţia Zilei Armatei Române

În această zi se sărbătoreşte armata română, care, la data de 25 octombrie 1944, a eliberat de sub ocupaţia horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată prin Decretul nr. 381 din 1.10.1959. Ieri, de Ziua Armatei Române a fost arborat drapelul naţional la sediile instituţiilor militare, a fost ridicat Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi au fost organizate ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării, potrivit Ministerului Apărării Naţionale.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sărbătoare devenită tradiţie Eroii neamului, comemorați la Cumpăna de Ziua Armatei (galerie foto+video)

26 Oct 2019 801

Ceremonie militară și religioasă la Cumpăna, de Ziua Armatei (galerie foto + video)

25 Oct 2019 927

Ziua Armatei Române, sărbătorită la Cumpăna

24 Oct 2019 761

De Ziua Armatei Române, sărbătoare devenită tradiţională Ceremonie militară şi religioasă şi depunere de coroane, organizate de Primăria Cumpăna (galerie foto)

26 Oct 2018 880

Ziua Armatei Române Cumpăna îşi comemorează eroii

24 Oct 2018 920

Ziua Armatei, marcată solemn la Cumpăna

26 Oct 2016 1358

Veteranii de război, premiaţi, de Ziua Armatei, de primarul Mariana Gâju Comuna Cumpăna şi-a omagiat eroii (galerie foto)

26 Oct 2015 1344

Se depun coroane în memoria ostașilor, la Monumentul Eroilor din Cumpăna

23 Oct 2015 1001

Ziua Armatei, marcată la Cumpăna şi în acest an

27 Oct 2014 984

Ziua Armatei Române la Cumpăna. Programul manifestărilor

23 Oct 2014 1154

Sărbătoare la Cumpăna, de Ziua Armatei Române

26 Oct 2013 1078

Ziua Armatei Române, sărbătorită prin diferite manifestări în Cumpăna

24 Oct 2013 1507

Ziua Armatei la Cumpăna Oficialii vor depune coroane la Monumentul Eroilor

25 Oct 2012 1777

Ziua Armatei sărbătorită cu fast la Cumpăna

24 Oct 2012 902