Ziua Eroilor, celebrată la Cumpăna Primarul Mariana Gâju - „Dorim să ridicăm un nou monument al eroilor“ (galerie foto)



Şi-au dat viaţa pentru ţară, iar amintirea faptelor lor a fost cinstită ieri. De Ziua Eroilor, autorităţile locale din comuna Cumpăna au depus coroane la monumentele din localitate. A fost un prilej de pomenire a eroilor neamului românesc şi de cinstire a celor - tot mai puţini - care au luptat pe front şi trăiesc şi azi să împărtăşească ororile văzute.
 
Ceremonia dedicată Zilei Eroilor este organizată, în fiecare an, de sărbătoarea Înălţării Domnului. Evenimentul a fost marcat la Cumpăna, în centrul localităţii. Locuitorii comunei s-au strâns, cu mic, cu mare, la Monumentul Eroilor din faţa Casei de Cultură Cumpăna, pentru a participa la cinstirea memoriei celor care şi-au dat viaţa pentru ţară. Elevii şi preşcolarii au animat atmosfera prin prezenţa lor. Manifestarea a început la ora 11.00, cu intonarea Imnului de Stat, fiind urmată de un ceremonial religios de pomenire a ostaşilor căzuţi în luptă.
 
Ca în fiecare an, primarul comunei, Mariana Gâju, a rostit o alocuţiune prin care a evocat faptele de vitejie ale ostaşilor români şi importanţa jertfei lor. Însă, anul acesta, discursul său a inclus şi o promisiune, aceea că un nou monument al eroilor va fi ridicat în comunitate.
 
„De-a lungul celor 16 ani, am constatat că în arhivele naţionale s-au regăsit şi alte nume ale locuitorilor comunei Cumpăna care au murit pe frontul de bătălie şi chiar au fost izvoare de cunoştinţă în acest sens. Dorim să ridicăm un nou monument al eroilor, pe frontispiciul căruia să scriem toate numele acestor eroi ai neamului nostru. Este o dreptate pe care le-o facem tuturor celor care s-au jertfit pentru noi“, a declarat primarul Mariana Gâju.
 
Ca de fiecare dată, autorităţile locale au depus coroane de flori la monumentele eroilor din localitate. Şi cei mai mici locuitori ai comunei au adus flori, pe care le-au pus pe soclul monumentelor. Tot de la cei mici, veteranul Ion Ceapă a primit o diplomă simbolică, în semn de recunoştinţă pentru jertfa sa. La cei 99 de ani ai săi, veteranul comunei a venit singur la această ceremonie, ca în fiecare an. Şi fiul unui alt veteran, Gheorghe Crăciun, a venit pentru a primi în numele tatălui său aceeaşi diplomă de onoare.
 
„Administraţia locală din Cumpăna are, an de an, obligaţia sfântă ca, în această zi, să îi comemoreze pe eroii care au căzut pe câmpul de luptă. Cei care au pus înaintea vieţii lor trecătoare eternitatea sunt de-a pururi vii în sufletele noastre. Mormintele pline de flori ale eroilor, monumentele şi mausoleele închinate lor sunt simboluri ale dăinuirii noastre pe acest pământ“, a declarat primarul Mariana Gâju, care le-a oferit veteranilor şi o sumă simbolică de bani, aşa cum a stabilit Consiliul Local în urmă cu mai mulţi ani.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ Constanța Percheziții în opt dosare penale de furt calificat. Constatările polițiștilor (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 532

Primăria Comunei Cumpăna închiriază un spațiu cu destinaţia desfăşurării unor activităţi medicale

23 Mar 2024 539

Urmărire în trafic Un șofer a încercat să sfideze Poliția! Nu a oprit în Cumpăna, dar a fost prins la Constanța

16 Mar 2024 710

Constanța Continuă lucrările la Centrul Civic din comuna Cumpăna

14 Mar 2024 756

Societatea Alfahad SRL, înființată recent la Cumpăna, județul Constanța. Cu ce se ocupă

03 Mar 2024 615

Știri Constanța Un pas important pentru învățământul din Cumpăna. Contract semnat pentru furnizarea de mobilier, materiale didactice și echipamente digitale

27 Feb 2024 675

Primăria Cumpăna, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice unitățile de învățământ din comună

20 Feb 2024 689

Primăria Cumpăna Lucrările de asfaltare pe străzile incluse în proiectul „Modernizare drumuri în comuna Cumpăna, județul Constanța – 7,2km" continuă

19 Feb 2024 1031

ACoR Mariana Gâju, primarul de la Cumpăna a primit două distincții pentru activitatea comunei (FOTO)

12 Feb 2024 1014

Primăria Cumpăna Asfaltări pe străzile Dorului și Pescăruș

04 Feb 2024 706

O delegaţie de profesori din Republica Turcia, în vizită la Cumpăna, județul Constanța

28 Jan 2024 1108

Elevii din Cumpăna, în vizită la București! Programul excursiei include vizită la Palatul Parlamentului și la Galeria de Automobile "Țiriac Collection".

21 Jan 2024 729

Tristețe în Cumpăna, județul Constanța Un preot din comună are probleme mari de sănătate. Mesajul Marianei Gâju, primarul localității

14 Jan 2024 2005

Comuna Cumpăna! Copiii ce activează în cadrul ansamblurilor comunei pornesc la colindat

22 Dec 2023 741

Pachete cu produse alimentare oferite familiilor defavorizate din comuna Cumpăna, județul Constanța

18 Dec 2023 762