ZIUA LIVE. Mihai Lupu, președinte CJC „Eu voi decide dacă voi mai candida. Mi se pare corect ca PNL să analizeze și alte variante”! (VIDEO)Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța a fost invitat la ZIUA LIVE.

Ajuns în cel de-al treilea an de mandat, discutăm cu șeful administrației județene despre realizările și nerealizările de până acum.

Nu am ocolit nici subiectele fiebinți legate de rezilierea unor contracte, teme politice, sondaje publicate pe surse de presa locală, din care reiese că PNL Constanța testează și alte persoane în perspectiva alegerilor locale de anul viitor dar nici marea împăcare cu PSD și Felix Stroe.


 
„Nu a fost ușor în cei doi ani de mandat. Am trecut peste o pandemie, am luat la cunoștință toate măsurile luate de Curtea de Conturi și am elaborat o strategie de dezvoltare. Nu poți face o dezvoltare fără un management eficient. Au făcut și schimbări: unele reușite, altele mai puțin reușite.  M-a deranjat că nu am putut prelua anumite proiecte. Unele au fost cu probleme. Însă dacă banul public este cheltuit cum trebuie, fără dedicație este OK ”, asta a susținut Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța prezent la ZIUA LIVE, referindu-se la realizările și nerealizările de până acum.

Dintre toate instituțiile subordonate Consiliului Județean, doar DGASPC este în evaluare.

„S-au sifonat foarte mulți bani acolo. Într-o săptămână sper să reușim să dăm în funcțiune câteva case de tip familial la Chirnogeni, proiect ce trebuia finalizat în 2019”, a spus președintele CJ, dând asigurări că va urma o schimbare la nivelul acestei Direcții. 

Schimbări vor fi și la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Pentru că urmează un concurs pentru postul de director general, iar din declarațiile președintelui Lupu, actualul manager interimar, Iulian Călin nu se încadrează criteriilor postului.

Prin urmare, CMSN va avea o altă conducere.

Cât despre situația de la Delfinariu, acolo unde s-a pierdut un proiect cu fonduri europene extrem de important, Mihai Lupu a făcut o declarație în exclusivitate la ZIUA LIVE: „Am luat decizia ca toți cei care au deținut funcții să dea socoteală. Vom lua măsuri în cazul celor care nu au luat măsurile atunci când a trebuit. În ceea ce privește contractul de la Delfinariu, toate derogările făcute de Departamentul de Proiecte, toate amânările au ținut și de noi.

Poate a fost și vina mea că nu am luat măsuri din prima. Proiectul merge mai departe. Am alocat bani de la CJ, iar când va veni AXA îi vom recupera. Mai sunt de achitat aproximativ 10 milioane de lei.  Vom avea masterplan până la finele lunii Februarie. Vom mula animalele mari, vom încerca împreună cu Primăria să facem o grădină zoologică cu tot ce se impune în zona Palas”, a spus Lupu.
 
Ce am promis în campanie? Sănătate, infrastructură, drumuri, aducerea în patrimoniu a ceea ce s-a pierdut
 
„Am reușit anul trecut să aducem către CJC terenul și proiectul pentru Spitalul Regional. Ministru PSD ne-a ajutat. Avem sursa de finanțare pentru Spitalul Regional. Vom fi incluși în linia de finanțare prin BEI. Trebuie să finalizăm documentația. Am reușit să fim incluși pe lista Spitalului de Pediatrie. Au fost și alte proiecte care întrunesc condițiile dar nu au fost aprobate. Ar fi indicat să facem o policlinică dedicată pe pediatrie.

Este complicat să duci copiii bolnavi într-un loc unde sunt și adulți. Iar o soluție ar fi preluarea Policlinicii CFR de pe Bulevardul IC Brătianu.

Spitalul Județean are un buget mare. Sunt multe lucruri care nu merg. Este complicat să facă astăzi după normele de astăzi actul medical într-un spital construit cu norme de acum 50 de ani. Avem mulți medici tineri pe care vrem să îi ținem aici. La fel, pe cultură. Teatrul de Vară Mamaia este un morman de deșeuri. Așa a fost lăsat de fosta conducere. 10 mașini cu gunoaie au fost lăsate. Acest teatru va fi reabilitat. Facem proiectarea și execuția până în toamnă când vom face Festivalul de la Mamaia. Din toate evaluările investiția va fi de 10 milioane de lei, dacă nu explodează prețurile. Și la Teatrul de Vară Soveja erau mormane de seringi, gunoaie. Au fost distruse cabinele făcute. 

În prezent se lucrează la Edificiul Roman cu Mozoaic, la mormântul Hypogeu și la reabilitarea Muzeului de Istorie. Am purtat discuții pentru transferarea expozițiilor și a exponatelor MINAC în fostul sediu al Băncii Naționale. Nu se poate închide muzeul. Trebuie avută grijă de exponate. Facem analiză pentru a se stabili dacă vor fi ținute exponatele în siguranță. Trebuie ținut în viață muzeul. 

În ceea privește RADJP Avem un consiliu de administrație care funcționează. Oamenii își fac treaba. Oamenii aveau salarii foarte mici. Podul de la Năvodari a fost finalizat în două săptămâni. Le-am propus de anul trecut majorarea salariilor pentru a se face treaba. Avem încă 200 km de drumuri neasfaltate în județul Constanța. Sunt multe care nu sunt nici măcar cadastrate”, a declarat Mihai Lupu într-o radiogradiere a proiectelor aflate în derulare și a instituțiilor subordonate. 

 
CJC face transport județean nu local
 
Începutul de an a adus multe probleme cu transportatorii acreditați de Consiliul Județean.

„Când au licitat au licitat pentru transport județean și fac transport local. Le-am spus că trebuie să respecte graficul și tarifele pentru care s-a licitat. Se poate ajunge și până la rezilierea contractelor. Firmele au făcut câteva greșeli. Trebuie să modificăm traseele. Vom face o evaluare”, a explicat Lupu. 

Cât privește decontarea transportului pentru elevi, președintele spune că: „Fac cum zice legea. Nu pot face eu că așa vreau. Și mâine le-aș da gratuit transport. Vor trebui făcute clarificări: modul de decontare, cât putem include în decontare, de unde vine finanțarea. Nu putem lua noi decizia cum decontăm și cui să dăm. Ne lovim de încorsetări legislative”. 
 


Unde sunt investitorii de calibru și parcurile tehnologice?
 
Iată explicația: „Județul a fost avut blocat din cauza birocrației din Consiliul Județean. Au durat ani de zile pentru a se obține avize de investiții. Am stat trei zile și am citit fiecare aviz primit. Mi s-a spus că trebuia să se studieze oportunitatea afacerii.

Cea mai mare dezvoltare a județului a fost pe energie. La Dobromir erau proiecte blocate de ani de zile. Marea majoritate a proiectelor au fost blocate. La Stupina mari investitori vor să facă fabrici”.

 
Va mai candida Mihai Lupu în 2024?
 
„Astăzi poziția mea este să duc la bun sfârșit proiecte. Eu voi fi cel va cântări dacă va mai candida. Mi se pare corect ca partidul să analizeze și alte variante pentru conducerea CJC. La începutul mandatului am spus că trebuie să creștem și alți lideri.

Toată lumea trebuie să fie pregătită. Nu sunt deloc supărat că se fac aceste sondaje.

Eu sunt astăzi cel mai vechi membru al PNL la Constanța. Iar colegii m-au sprijinit și le mulțumesc. Nu au existat consilieri PNL care să nu voteze proiecte ale Consiliului Județean”, a mai spus președintele Consiliului Județean Constanța.

 
S-a făcut pace între PNL și PSD la Constanța?

„Am avut o discuție întâmplător cu Felix Stroe(n.r. președintele PSD Constanța) la ministrul Agriculturii.

Ne-am lămurit bărbătește, suntem într-o Coaliție trebuie să avem comunicare, trebuie să cooperăm. Dacă nu facem treabă, ne va înjura lumea și pe unii și pe alții. Cât privește promovarea unor persoane, inclusiv de la PSD, pe mine nu mă interesează carnetul de partid, mă interesează ca omul să facă treabă.

Am discutat cu președintele Stroe pe tema bugetului (n.r. care se votează astăzi în ședința de Consiliu). Ca și anul trecut, le-am cerut să discute la partid pe marginea procentului care le revine (n.r.35%) ca să nu existe discuții. Eu nu târguiesc cu nimeni”, a mai spus Mihai Lupu.
 
Pentru anul 2023, pentru conducerea CJC prioritare sunt în continuare sănătatea, infrastructura și dezvoltarea județului. 


Citește și:

Președintele CJ Constanța, Mihai Lupu „Până în toamnă va fi gata Teatrul de Vară Mamaia. Vom organiza Festivalul de la Mamaia“ (VIDEO)

ZIUA LIVE Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța- „Nu a fost ușor în cei doi ani de mandat. Am parcurs o perioadă grea“ (VIDEO)

ZIUA LIVE. Cum arată județul Constanța în 2023? Proiecte, investiții și contracte reziliate!Interviul video poate fi urmărit aici:


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu cu primarul Florin Mitroi „Valu lui Traian este casa și familia mea“

27 Mar 2023 1103

Cine o evaluează pe dr. Claudia Cambrea, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța unde au murit pacienții aflați în ATI pe 1 octombrie 2021! (DOCUMENT)

27 Mar 2023 858

Concurs cu greutate la IPJ Constanța! Este vizată o funcţie de șef birou

23 Mar 2023 1675

Românii ar putea călători din decembrie cu primul tren nou pe ruta Bucureşti-Constanţa

13 Mar 2023 639

ZIUA LIVE Există o reținere în a investi încredere politică egală într-o femeie vs. un bărbat? (VIDEO)

10 Mar 2023 1120

Se caută adjunct pentru Inspectoratul de Poliție din Tulcea!

10 Mar 2023 3268

Ministerul Justiției a anunțat propunerile pentru funcţia de procuror-şef al DNA și pentru cea de procuror general al României

27 Feb 2023 1106

Concurs cu „greutate“ la IGPR Se caută un șef în Brigada Operațiuni Speciale

26 Feb 2023 1527

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2021. „Foşti elevi, stimaţi profesori“ de Anca-Ioana Andrieș, clasa a X-a F

23 Feb 2023 894

Una dintre cele mai importante funcții din Poliția Constanța a fost scoasă la concurs!

21 Feb 2023 2493

Candidaţii pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin interviul

21 Feb 2023 853

Procuror nou la DNA Constanța! Iată cine este și de unde vine

11 Feb 2023 4583

Concurs important la IPJ Tulcea! Ce funcţie este vacantă

07 Feb 2023 1448

Se caută șef pentru Serviciul Antidrog din Constanța!

06 Feb 2023 2937

Interviu online cu triatlonista Amalia Singuran, cea mai bună cadetă a României „Toate victoriile sunt foarte importante, fiind realizate cu multă muncă și sudoare“

04 Feb 2023 3362