Adevăr şi dezinformări Un consilier a luat judeţul la pas şi povesteşte ce se întâmplă în localităţile unde au fost confirmate focare de pestă porcină africană

Consiliul Judeţean Constanţa a decis să reducă de la zece la patru zile Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean, motivând că majoritatea crescătorilor de animale din judeţ trec prin momente grele şi nimănui nu-i mai arde de distracţie.
 
Virusul pestei porcine africane a dat peste cap concediile primarilor, vacanţele oficialilor, iar în mediul online, fiecare îşi să cu părerea despre acest subiect. Mai puţin cei îndreptăţiţi cu adevărat.
 
Geronimo Brănescu, preşedintele ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară) şi totodată finul celebrului Nicuşor Constantinescu, tace mâlc. Câţi dintre constănţeni îşi mai aduc aminte că în 2016 aceste încă era şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare din Constanţa? Iar simpaticul Daea, cel cu oaia, mai iese în spaţiul public să încerce să arunce vina pe UE că nu ne dau bani de despăgubiri pentru oameni. Asta chiar dacă însuşi comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a transmis că schema de ajutor de criză nu poate fi accesată de fermierii români afectaţi tocmai pentru că fonduri există pentru prevenţia bolii, nu pentru despăgubiri din culpa statului român“, spune consilierul judeţean Bogdan Bola, după ce a luat la pas judeţul în încercarea de a avea o imagine cât mai fidelă a dezastrului lăsat în urmă de pesta porcină.
 
„Am mers prin judeţ să văd cu ochii mei măsurile luate pentru prevenirea şi oprirea pestei porcine africane în Constanţa şi să discut direct cu factorii de decizie şi oamenii afectaţi în mod direct de aceasta. Măsuri de prevenire nu prea am avut ce vedea, iar discuţiile nu au fost deloc edificatoare pentru mine, deoarece nu am găsit nici măcar un singur filtru la nicio intrare în localităţile afectate. Nici măcar în satul Zorile, comuna Adamclisi, unde au fost omorâte 50 de animale, nu s-a instituit vreun filtru pentru a se dezinfecta drumurile de acces în localitate.
 
În comuna Topalu au fost sacrificaţi de săptămâna trecută aproximativ 490 de porci din peste 50 de gospodării. Oamenii fuseseră informaţi în prealabil de autorităţile locale şi ştiau riscurile acestei boli. În comuna Gârliciu, am fost pe unele străzi unde nu ajunseseră echipajele pentru asomarea porcilor. Mi s-a spus că ar mai exista gospodării care mai au porci vii în curte. Ceea ce este aberant, având în vedere că nu mai există măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, a animalelor, a produselor, a subproduselor şi a mijloacelor de transport. De asemenea, operaţiunile de ucidere a animalelor şi ecarisarea carcaselor s-au declarat finalizate. La Adamclisi au fost sacrificaţi şi neutralizaţi cam 50 de porci din satul Zorile. Ciudat, nu s-a instituit niciun filtru la intrarea în sat şi nu s-a pus acel covor îmbibat cu dezinfectant. Indiferent că am vorbit cu primari sau consilieri locali, fermieri sau simpli cetăţeni, nimeni nu a pomenit nimic de vreo măsură de prevenţie înainte de izbucnirea focarelor. Oamenii nu au habar ce să facă, cine şi cum îi despăgubeşte sau ce va urma“, susţine consilierul judeţean.
 
Potrivit consilierului, gestionarea crizei pestei porcine este un eşec, iar iresponsabilitatea de care au dat dovadă oficialii de la ANSVSA şi de la Ministerul Agriculturii nu a făcut decât să pună în pericol siguranţa şi securitatea alimentară.
 
Alesul PNL reaminteşte că autorităţile au ignorat etape importanţe în această criză încă de anul trecut, când a fost diagnosticat primul focar de pestă porcina africană. Prin urmare, nu s-a restricţionat circulaţia animalelor (inclusiv a porcilor), „dimpotrivă, în populismul său, Petre Daea a făcut presiuni să se deschidă târgurile de animale. Preşedintele ANSVSA nu a dispus inspecţii (examene clinice) în exploataţiile cu animale, aşa cum prevăd normele sanitare veterinare“.
 
Bola consideră că focarele de boală puteau fi identificate din timp şi pierderile ar fi fost mult diminuate iar ţara nu se bloca. În tot acest timp, în care oficialii tac mâlc şi semnează doar ordine de asomare, peste 60.000 de porci au fost sacrificaţi în încercarea de a opri acest flagel, aproape 5.000, din date oficiale, numai în judeţul Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pestă porcină africană în Constanța! Sute de porci bolnavi. Ce a decis Prefectura Constanța?

25 Jul 2023 1283

Câte focare de pestă porcină africană sunt active, în prezent, în România. Datele ANSVSA

10 Feb 2023 1157

Un focar activ de pestă porcină africană, la nivelul judeţului Constanţa!

14 Nov 2022 2082

Focar de pestă porcină africană la o exploatație comercială din județul Timiș

12 Oct 2022 1272

ANSVSA Numărul focarelor de pestă porcină din România a scăzut la jumătate în doar o săptămână

30 Dec 2021 1684

Mihai Ponea-„Peste 20.000 de samsari vând porci vii şi carne de porc fără documente şi aşa s-a răspândit pesta porcină africană pe teritoriul României“

21 Nov 2021 1980

Prejudiciul este imens! Unul dintre cei mai mari jucători de pe piața preparatelor din carne, proces important la Constanța (document)

02 Nov 2021 4574

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Focar nou de pestă porcină africană, la Constanța

03 Sep 2021 2100

Focar nou de pestă porcină africană, la Constanța

20 Aug 2021 4640

Focar de pestă porcină africană, în județul Constanța

13 Aug 2021 2860

Situația la Constanța. Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane

08 May 2021 2128

DSV Constanța a achiziționat în nouă luni un incinerator mobil, în plin focar de Pestă Porcină Africană. Raportul controlului

07 May 2021 2874

Crescătorii de porci trebuie să respecte noi reguli. Proiectul de lege propus în contextul răspândirii pestei porcine africane

19 Mar 2021 2268

Patru focare active cu gripă porcină africană, în județul Constanța. Care este cel mai recent

12 Mar 2021 3418

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Judeţul Constanţa. 21 de mistreți găsiți morți și 24 vânați

26 Feb 2021 2001