Paradă de forţă, frumuseţe şi eleganţă la Mihail Kogălniceanu, de Bobotează - „Botezul Cailor“ (galerie foto)

 
Sărbătoarea Bobotezei are în fiecare an o încărcătură emoţională suplimentară pentru locuitorii din Mihail Kogălniceanu. Şi în acest an, cu mic, cu mare, oamenii s-au adunat în număr impresionant, au înfruntat proverbialul ger al Bobotezei pentru a lua parte la Botezul cailor, o tradiție ce se sărbătorește de 18 ani în localitate și care a fost continuată de primarul Ancuța Belu.

Oamenii și-au ţesălat animalele şi le-au înveşmântat cu cele mai deosebite hamuri, împodobindu-le pentru marea sărbătoare cu funde roșii, ținte, mărgele, clopoței și ciucuri. Unul din cele mai așteptate momente a fost stropirea cailor cu apă sfințită. Caii au colindat străzile comunei și au făcut o adevărată paradă de forță și frumusețe, nu însă înainte de a fi binecuvântați de preoţii localității, botez dat pentru sănătatea animalelor. „Tradiţia continuă pentru al 18-lea an consecutiv. Este un eveniment care a ajuns deja la majorat şi care cu siguranţă nu se va stinge. Prin acest botez simbolic ne punem speranţele că animalele vor fi bune de muncă şi sănătoase tot anul“, a afirmat primarul Ancuţa Belu.



La momentul ceremoniei, ce a avut loc în centrul localității după slujba de la biserică, cei prezenți cereau preotului să stropească animalele cu cât mai multă apă sfințită, fiind ferm convinși că acestea vor fi mai sănătoase și mai bune de muncă în noul an agricol. Nu doar caii au venit să primească botezul, ci şi şi măgăruşii şi chiar poneii. Parada a fost urmată de concursurile specifice acestei zile. Vorbim de competițiile de „viteză“, „frumusețea cailor“ şi „frumuseţea atelajelor“. Tocmai în ideea de a încuraja această tradiție, cei care nu au reușit să ia premiile juriului, au primit din autorității locale câte de 100 lei pentru participare. Fiecare dintre premianţii locului 1 au plecat acasă cu câte 500 de lei, cei clasaţi pe locul secund – cu 400 de lei, cei de pe cel de-al treilea loc pe podium au primit 300 de lei, iar cei care au reuşit să obţină o menţiune – 100 de lei. La eveniment a luat parte pe lângă angajaţii din Primărie şi consilierii locali, deputatul liberal Mihai Lupu, prezent la Botezul Cailor, ca în fiecare an.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Primăria Mihail Kogălniceanu organizează „Botezul Cailor”

03 Jan 2024 960

Primăria Mihail Kogălniceanu anunță Se renunță la organizarea evenimentului "Botezul cailor"

05 Jan 2022 2467

Tradiția continuă în comuna Mihail Kogălniceanu Botezul cailor, o paradă de forță, eleganță și frumusețe

07 Jan 2018 3270

La Mihail Kogălniceanu a fost organizat tradiţionalul concurs de cai. Poneiul Romario şi tânărul lui stăpân s-au aliniat la start (galerie foto+video)

30 Jan 2017 2571

"Botezul Cailor" organizat de primăria Mihail Kogălniceanu. Sfinţirea apelor va avea loc şi la Ovidiu

06 Jan 2017 3844

Tradiţiile de Bobotează, perpetuate la Mihail Kogălniceanu Botezul Cailor, un eveniment care a reunit comunitatea la ceas de sărbătoare

07 Jan 2016 4911

La Mihail Kogălniceanu tradițiile sunt duse mai departe. De Bobotează va fi o nouă ediție a sărbătorii „Botezul Cailor“

04 Jan 2016 3669