Administratie

Primarul Valentin Stanciu - „Pentru mine, au o valoare inestimabilă“ Comuna Topalu caută evaluator pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă


Se caută un evaluator pentru Colecţia de artă din cadrul Muzeului Dinu şi Sevasta Vintilă. Comuna Topalu a lansat un anunţ de consultare a pieţei, al cărui obiect îl reprezintă „cerere de ofertă servicii de consultanţă în domeniul evaluării (opere de artă)“.

Căutarea expertului pentru evaluarea operelor de artă ce compun Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă a pornit după ce Curtea de Conturi a pus în vedere comunei Topalu să inventarieze fiecare operă de artă şi să treacă în evidenţa contabilă valoarea reală a acestora. Această dispoziţie a Curţii de Conturi a venit ca urmare a faptului că, în evidenţa contabilă a comunei Topalu, întreaga colecţie figura cu valoarea de 88,10 lei, în contextul în care, de-a lungul timpului, criticii de artă au apreciat valoarea ca fiind de peste 2,5 milioane de euro.

După cum am arătat în ediţiile anterioare, la momentul respectiv, comuna Topalu a contestat decizia Curţii de Conturi, însă a pierdut procesul, iar decizia a trebuit să fie pusă în aplicare.

Astfel, pe site-ul wwww.licitatiapublica.ro a fost publicat anunţul de consultare a pieţei MC 1007781 ce priveşte cererea de ofertă servicii de consultanţă în domeniul evaluării (opere de artă). Modalitatea de desfăşurare a consultării este online, prin SICAP. Data limită pentru transmiterea propunerilor este 7 octombrie, iar data limită pentru consultare este 9 octombrie.

Contactat telefonic, Valentin Stanciu, primarul comunei Topalu, ne-a explicat faptul că au dat anunţ pentru evaluator întrucât nu se ştie cât ar costa o astfel de expertiză, pentru a putea vedea ce buget trebuie alocat pentru aceasta.

„Pe mine nu mă interesează care este valoarea adevărată a acestor opere de artă, pentru că eu nu am de gând să le vând niciodată, pentru mine au o valoare inestimabilă. Acestea nu pot fi vândute, sunt şi vor rămâne în patrimoniul naţional. Sunt opere de artă de o valoare inestimabilă, de aceea nu contează ce valoare este trecută în inventar“, a declarat Valentin Stanciu (foto).

De asemenea, acesta a făcut referire şi la procesul aflat încă în derulare, în care Mario Vintilă contestă donarea operelor de artă către comuna Topalu şi cere revocarea acesteia. Primarul Valentin Stanciu a subliniat faptul că nici în procesul respectiv nu s-a putut face o evaluare efectivă a operelor de artă.

De menţionat că în procesul privind revocarea donaţiei, judecătorii Curţii de Apel Galaţi (unde a fost strămutat dosarul, după ce s-a judecat deja de trei ori la Constanţa) au acordat un nou termen pe data de 7 octombrie.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tablourile de la Topalu, supuse expertizei

06 Nov 2019 372

Cazul Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă - se discută despre expertiză

04 Nov 2019 276

Cerere de recuzare admisă Experţi noi în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă

23 Oct 2019 309

O nouă înfăţişare în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu Ce solicita Gheorghe Vintilă în actul prin care a donat cele peste 200 de tablouri

21 Oct 2019 570

Inventarul exact al Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu. 20 de opere semnate de Tonitza

15 Oct 2019 901

Tablouri de peste 2 milioane de euro, trecute cu 80 de lei în inventar Situație imposibilă! Nu s-a găsit niciun evaluator pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă din Topalu

14 Oct 2019 1040

Procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă, amânat la Galaţi

09 Oct 2019 270

Apreciată la peste 2,5 milioane de euro Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă, trecută în evidenţa contabilă cu valoarea de 88,10 lei

02 Oct 2019 698

Lupta pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Cum a vrut Mario Vintilă să restaureze operele de artă

30 Sep 2019 633

Se pregăteşte audierea experţilor în dosarul tablourilor de milioane de euro de la muzeul din Topalu

11 Dec 2018 750

Topalu. Omul Centenar Dr. Gheorghe Vintilă (1898 - 1978) odihneşte la doar câţiva paşi de comoara pe care a dăruit-o comunităţii de pe malul Dunării (document)

10 Nov 2018 2100

Decizie importantă în cazul tablourilor de la Topalu Judecătorii vor documentele care au permis scoaterea şi circulaţia unor lucrări din Colecţia „Dinu şi Sevasta Vintilă“

13 Sep 2018 1846

Tablouri de milioane de euro în muzeul de la Topalu. Cine va judeca dosarul

11 Jul 2018 959

Tablouri de milioane de euro la Topalu. Hotărâre definitivă la Curtea Supremă

16 Jun 2017 2225

Lucrările rămân la Topalu, momentan Judecată pe tablouri de milioane de euro! Ce a decis Curtea Supremă

25 May 2017 1460