Primarul Valentin Stanciu - „Pentru mine, au o valoare inestimabilă“ Comuna Topalu caută evaluator pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă


Se caută un evaluator pentru Colecţia de artă din cadrul Muzeului Dinu şi Sevasta Vintilă. Comuna Topalu a lansat un anunţ de consultare a pieţei, al cărui obiect îl reprezintă „cerere de ofertă servicii de consultanţă în domeniul evaluării (opere de artă)“.

Căutarea expertului pentru evaluarea operelor de artă ce compun Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă a pornit după ce Curtea de Conturi a pus în vedere comunei Topalu să inventarieze fiecare operă de artă şi să treacă în evidenţa contabilă valoarea reală a acestora. Această dispoziţie a Curţii de Conturi a venit ca urmare a faptului că, în evidenţa contabilă a comunei Topalu, întreaga colecţie figura cu valoarea de 88,10 lei, în contextul în care, de-a lungul timpului, criticii de artă au apreciat valoarea ca fiind de peste 2,5 milioane de euro.

După cum am arătat în ediţiile anterioare, la momentul respectiv, comuna Topalu a contestat decizia Curţii de Conturi, însă a pierdut procesul, iar decizia a trebuit să fie pusă în aplicare.

Astfel, pe site-ul wwww.licitatiapublica.ro a fost publicat anunţul de consultare a pieţei MC 1007781 ce priveşte cererea de ofertă servicii de consultanţă în domeniul evaluării (opere de artă). Modalitatea de desfăşurare a consultării este online, prin SICAP. Data limită pentru transmiterea propunerilor este 7 octombrie, iar data limită pentru consultare este 9 octombrie.

Contactat telefonic, Valentin Stanciu, primarul comunei Topalu, ne-a explicat faptul că au dat anunţ pentru evaluator întrucât nu se ştie cât ar costa o astfel de expertiză, pentru a putea vedea ce buget trebuie alocat pentru aceasta.

„Pe mine nu mă interesează care este valoarea adevărată a acestor opere de artă, pentru că eu nu am de gând să le vând niciodată, pentru mine au o valoare inestimabilă. Acestea nu pot fi vândute, sunt şi vor rămâne în patrimoniul naţional. Sunt opere de artă de o valoare inestimabilă, de aceea nu contează ce valoare este trecută în inventar“, a declarat Valentin Stanciu (foto).

De asemenea, acesta a făcut referire şi la procesul aflat încă în derulare, în care Mario Vintilă contestă donarea operelor de artă către comuna Topalu şi cere revocarea acesteia. Primarul Valentin Stanciu a subliniat faptul că nici în procesul respectiv nu s-a putut face o evaluare efectivă a operelor de artă.

De menţionat că în procesul privind revocarea donaţiei, judecătorii Curţii de Apel Galaţi (unde a fost strămutat dosarul, după ce s-a judecat deja de trei ori la Constanţa) au acordat un nou termen pe data de 7 octombrie.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cu doar câteva zile înainte de recurs Magistrat al Curții Supreme, cerere de abținere în procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu

22 Oct 2021 417

Moment decisiv pentru cel mai important muzeu rural din România, aflat în comuna constănțeană Topalu! (Motivare)

20 Sep 2021 1321

Directorul Muzeului de Artă Constanța „Sperăm ca de azi înainte publicul să se bucure și mai mult de lucrările din minunata colecție Topalu!“

08 Jun 2021 2841

Ultima oră Curtea de Apel Galați - Colecția de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ rămâne a Muzeului din Topalu!

07 Jun 2021 1176

Dosarul Colecției Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu. Instanța a amânat pronunțarea!

01 Jun 2021 974

Zi așteptată cu speranță, dar și teamă Cui rămâne colecția de artă a Muzeului din Topalu? Ziua pronunțării

26 May 2021 1159

Declarații exclusive în cazul tablourilor de două milioane de euro de la Topalu! Ce spune expertul Ioan Popa

18 Jan 2021 2745

„Testamentul“ regretatei Doina Păuleanu Procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Primul termen fără directorul Muzeului de Artă Constanța

15 Jan 2021 2534

A fost întocmită expertiza asupra pieselor din Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Muzeul Topalu! Se cere revocarea donației de opere de artă

13 Nov 2020 969

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu, „pe masa“ judecătorilor gălățeni. Se așteaptă raportul expertizei

15 Sep 2020 1376

Nu s-a finalizat expertiza pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Ce a decis instanţa

06 Mar 2020 842

Lupta pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Mâine ar putea fi prezentat raportul expertizei

03 Mar 2020 1040

13 februarie - ziua de care ar putea depinde soarta Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu

27 Jan 2020 2049

Procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Se efectuează expertiza asupra tablourilor

07 Jan 2020 1382

Tablourile de la Topalu, supuse expertizei

06 Nov 2019 1061