Corina Creţu, comisar european şi candidat - „PRO România este singura forţă politică care va reprezenta stânga românească şi pro-europeană în Parlamentul European“

Comisarul european pentru Dezvoltare Regională Corina Creţu candidează din partea PRO România la alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în data de 26 mai.
 
În cadrul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, Creţu a explicat că are un proiect ambiţios de dezvoltare a României, cu oameni competenţi şi profesionişti. Candidata PRO România este convinsă şi crede că singura şansă de dezvoltare a României este în interiorul unei Uniuni Europene puternice şi echitabile, unde ne trebuie aliaţi şi prieteni, şi consideră că această tactică de atac din partea noastră ne va costa pe toţi.
 
 
Atât în calitate de comisar european, cât şi de candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European, ce le puteţi promite cetăţenilor din România?
 
Cred că vremea promisiunilor a trecut. Suntem la momentul bilanţului, când faptele au întâietate asupra oricăror altor mesaje electorale. În toate funcţiile pe care le-am deţinut la nivel european, fie că am fost europarlamentar, vicepreşedinte al Parlamentului European sau Comisar European, eu am lucrat pentru români şi pentru România. Am acumulat o experienţă importantă în politica europeană, am ajuns să cunosc mecanismele şi am legături construite în ani de zile de muncă.
 
Şi, la fel ca şi până acum, sunt pregătită să le pun pe toate în beneficiul cetăţenilor şi pentru dezvoltarea ţării noastre. Trebuie să înţelegem că dacă vrem să obţinem avantaje pentru ţara noastră, atunci trebuie să ştim să negociem şi să avem o imagine bună în faţa partenerilor europeni. Vă spun cu toată sinceritatea, eu aşa am reuşit să obţin o alocare financiară cu 6 miliarde de euro mai mare a fondurilor de coeziune pentru România pentru perioada 2021-2027.
 
Tocmai de aceea, sunt uimită să văd deschizători de listă de la PSD care folosesc lozinci naţionaliste, ambalate în patriotism, în condiţiile în care nu au fost în stare să atragă decât 21% din miliardele de euro pe care Uniunea Europeană ni i-a pus la dispoziţie pentru acest exerciţiu financiar. Eu cred că a fi patriot înseamnă, mai presus de orice, să nu ratezi şanse şi oportunităţi pentru cetăţenii tăi, nu să îţi izolezi ţara prin discursuri anti-europene şi să dai vina pe străini pentru propria incapacitate de a atrage bani europeni.
 
Am încercat să transmit această idee şi celor din Guvern pe tot parcursul mandatului meu de comisar european. Aşa cum bine ştiţi, am făcut nenumărate demersuri pentru accelerarea proiectelor de infrastructură mare - cum sunt spitalele regionale sau Autostrada Moldovei. Am trimis cei mai buni experţi europeni la Bucureşti ca să ajute la întocmirea documentaţiilor necesare. Eu însămi am trimis scrisori sau am avut întâlniri cu reprezentanţii Guvernului. Din păcate, însă, a fost în zadar. M-am izbit de nepăsare, iar rezultatul este că Guvernul nu a înaintat Comisiei Europene nici măcar unul dintre aceste proiecte fundamentale pentru interconectarea tuturor regiunilor istorice ale ţării sau pentru construirea unei infrastructuri de sănătate moderne. Şi atunci stau să mă întreb cum se numeşte acest refuz constant de a colabora în beneficiul propriilor tăi cetăţeni: acesta o fi patriotism?!
 
Eu îi asigur pe cetăţeni că voi continua să fiu acelaşi om care îşi doreşte să vadă România mai dezvoltată şi mai prosperă şi voi face tot ceea ce este posibil pentru a schimba actuala situaţie în care ţara noastră nu are proiecte importante şi stă cu miliardele de euro necheltuite din cauza incompetenţei, birocraţiei şi corupţiei.

 
Cum arată prezentul şi viitorul cooperării dintre Bucureşti şi Uniunea Europeană?
 

Adevărul este că relaţia noastră cu Uniunea Europeană este la cel mai jos nivel din istorie, iar asta din cauza permanentelor atacuri, minciuni şi dezinformări pe care actuala conducere a PSD le foloseşte împotriva proiectului european. Am plecat de la un nivel foarte bun, ceea ce ne-a şi permis să obţinem portofolii importante la nivelul Comisiei Europene, cum au fost cele ale Agriculturii sau Dezvoltării Regionale. Mi-e teamă, însă, că dacă pe 26 mai românii nu vor sancţiona derapajele antieuropene ale grupului de interese care a capturat PSD şi care conduce ţara, vom ajunge să fim izolaţi la nivel european şi vom avea de suferit cu toţii.
 
În esenţă, pe 26 mai trebuie să alegem între pro-europeni şi anti-europeni. E vorba de a sprijini Uniunea Europeană sau a fi împotriva ei. PSD înseamnă anti-Europa, adică mai puţine şanse de dezvoltare pentru cetăţenii României. Sper ca românii să se mobilizeze şi să nu permită instalarea unei noi Cortine de Fier, care să ne separe de restul Europei. Noi am construit PRO România pentru a fi o alternativă viabilă şi competentă la acest dezastru şi am încredere că oamenii vor fi alături de noi în încercarea de a respinge această politică retrogradă a PSD care vrea să ne scoată în afara Uniunii Europene şi să anuleze toate beneficiile pe care românii le-au obţinut în cei 12 ani de apartenenţă la familia europeană.
 
Discutăm despre foarte multe proiecte, despre bani europeni pentru programe strategice de cooperare, însă cum simt cetăţenii că apropierea faţă de UE le poate face viaţa mai bună?
 
În primul rând, vreau să vă reamintesc că realităţi care astăzi ni se par banale, precum libertatea de a călători fără viză, dreptul de a studia în străinătate sau de a munci oriunde în Europa erau doar un vis acum 12 ani. Toate acestea, şi nu numai, sunt posibile doar datorită apartenenţei noastre la Uniunea Europeană.
 
În al doilea rând, Uniunea Europeană ne-a pus în această perioadă la dispoziţie zeci de miliarde de euro pentru a reduce decalajele de dezvoltare faţă de ţările din vest. Sunt sute de mii de români care au o slujbă pentru că fabricile în care lucrează au fost ridicate sau măcar sprijinite cu bani europeni. Sunt şcoli, spitale şi cămine de bătrâni care au fost construite sau modernizate cu finanţare europeană. Şi sute de comune sau oraşe au apă, canalizare şi drumuri mulţumită finanţărilor europene care au adus bani administraţiilor locale. În sfârşit, zeci de mii de agricultori şi fermieri au putut beneficia de subvenţii consistente de la Uniunea Europeană.
 
Toate aceste lucruri au făcut ca viaţa românilor să fie simţitor mai bună în aceşti ani şi, tocmai de aceea, trebuie să continuăm această tendinţă pozitivă. Dar, în acelaşi timp, trebuie să fim conştienţi că putem pierde tot ce am câştigat dacă vom asista pasivi la încercarea PSD de a scoate România din UE. Fiecare dintre noi va avea ocazia să răspundă la alegerile europarlamentare din 26 mai în ce parte a Europei ne dorim să fim: în cea a progresului, cu instituţii performante şi atractivă pentru investiţii sau în cea a izolării, corupţiei şi incompetenţei. Un vot pentru PRO România va însemna cu siguranţă un semnal clar ca ţara noastră să rămână alături de partenerii noştri europeni.
 
Cât de mult contează familia europeană din care face parte un partid atunci când te duci la Bruxelles pentru a te bate pentru ţara ta?
 
În Parlamentul European, grupurile politice sunt esenţiale pentru buna funcţionare a acestuia. Ca atare, este foarte important să faci parte dintr-o familie europeană capabilă să îţi susţină şi să îţi promoveze proiectele la nivelul Parlamentului European. Însă apartenenţa la un astfel de grup trebuie să fie un lucru firesc. Cu alte cuvinte, te ataşezi unui astfel de grup doar dacă te regăseşti în valorile pe care le susţine. Vedeţi ce se întâmplă în prezent cu PSD, care este la un pas de a fi dat afară din familia socialiştilor europeni. Şi asta pentru că PSD a deviat de la valorile social-democraţiei europene. Atacurile permanente, jignirile şi discursul dublu nu trec neobservate şi sunt, pe bună dreptate, sancţionate.
 
În ceea ce priveşte PRO România, pot să vă spun că am purtat deja discuţii informale cu două grupuri progresiste şi pro-europene din Parlamentul European, însă decizia în privinţa afilierii noastre o vom lua după alegeri. Este important să vedem evoluţiile politice care vor avea loc după alegeri, aici gândindu-mă şi la decizia PES în privinţa PSD şi a ALDE Europa faţă de ALDE România.
 
După ce PSD a abandonat principiile social-democraţiei, PRO România reprezintă singura forţă politică care va reprezenta stânga românească şi pro-europeană în Parlamentul European. Până atunci, noi ne-am declarat public susţinerea pentru candidatura domnului Frans Timmermans pentru funcţia de Preşedinte al Comisiei Europene.
De ce credeţi că România nu a fost în stare să atragă capital străin ca urmare a Brexit, cum au făcut Franţa, Belgia sau Germania?
 
După cum ştiţi, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este un proces care nu s-a încheiat şi care suscită încă multe discuţii la nivel european. PRO România va sprijini categoric orice demers politic de natură să păstreze Marea Britanie în interiorul UE. Dacă aceste demersuri se vor dovedi în final imposibile, atunci România va trebui să promoveze o relaţie UK - UE cât mai integrată, în ceea ce priveşte piaţa comună, libera circulaţie şi uniunea vamală.
 
Faptul că multe dintre companiile care se gândesc să părăsească Marea Britanie în urma Brexit nu iau în calcul ca destinaţie România pentru relocare este un nou semn de întrebare privind modul în care autorităţile de la Bucureşti ştiu sau sunt interesate să atragă investiţii şi să ofere facilităţi companiilor importante. Din păcate, actualul guvern suferă de o lipsă de viziune în privinţa viitorului României. Nu m-ar mira să văd că vom pierde noi oportunităţi de a crea locuri de muncă şi de a aduce dezvoltare României din cauza lipsei de înţelegere a realităţilor politice europene a celor care administrează această ţară. Tocmai de aceea, alegerile din 26 mai privesc în primul rând generaţiile viitoare, cărora e important să le oferim toate şansele pe care alte generaţii nu le-au avut, dar pe care Uniunea Europeană le face posibile.
 
Sursa foto: Facebook PRO România

Material comandat de PARTIDUL PRO ROMÂNIA, MFC: 41190009
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Europarlamentarul Corina Creţu a anunțat că va demisiona din formațiunea PRO România

05 Mar 2024 800

Corina Creţu Politicienii pro-europeni trebuie să coopereze pentru apărarea proiectului european de valul extremismului

04 Jan 2024 728

Victor Ponta, reales președinte al Pro România

25 Nov 2023 1001

LIVE VIDEO+TEXT Europarlamentarul Corina Crețu și consilierul judetean, Razvan Filipescu susțin o conferință de presă la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 May 2023 1563

Europarlamentarul Corina Crețu vizitează județul Constanța

08 May 2023 1117

#alegerilocale2020 Europarlamentarul Corina Crețu, mesaj de susținere pentru Mihai Oancea, candidat Pro România la Primăria Agigea (VIDEO)

24 Sep 2020 3180

#alegerilocale2020 Victor Ponta și Corina Crețu, prezenți la Medgidia. Pro România Constanța, susținută 101% de la centru

23 Sep 2020 3102

Candidaţii PRO România Victor Ponta, Corina Creţu şi Mihai Tudose, prezenţi la Constanţa (galerie foto)

20 May 2019 2593

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu, candidat PRO România - „Încă de la începutul mandatului meu, am spus că politica regională nu are culoare politică“

15 May 2019 1632

Corina Creţu (PRO România) - „Gradul de absorbţie a fondurilor europene de către România pentru perioada 2014-2020 este de 20%“

13 May 2019 1686

Echipa de candidaţi PRO România la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019

06 May 2019 2237

Decebal Făgădău - „Eu sunt pregătit să fiu primarul Constanței și fără majoritate în Consiliul Local. Sunt pregătit și să conduc, și să fiu în opoziție. Rămân în PSD!“

01 Feb 2019 5676

Comisarul european Corina Creţu „Nicăieri nu am fost atacată ca în România”

12 Jan 2019 1615

Premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu comisarul european Corina Crețu. S-a discutat și despre construirea a trei spitale regionale

29 Oct 2018 1477

Viorica Dăncilă, întâlnire cu comisarul european Corina Creţu pe tema întârzierii proiectelor cu fonduri UE

21 May 2018 2218