Interviu Radu Ghelmez (Alianţa 2020 USR-PLUS) - „UE ne pune la dispoziţie fonduri să construim, dar dacă primarii nu sunt în stare să le acceseze, spitalele, drumurile şi şcolile vor rămâne neconstruite“

Consultant software, expert în implementarea de sisteme informatice complexe, Radu Ghelmez are şi experienţă în negociere, în bugetare, în construcţie şi management de proiecte, precum şi o perspectivă multilaterală asupra proiectului european şi a multiculturalităţii armonioase ce stă la baza lui. Candidează la europarlamentare din partea Alianţei 2020 USR-PLUS, pentru că vrea să schimbe faţa politicii româneşti, să demonstreze că există oameni cinstiţi şi sinceri, care rămân aşa şi după ce intră în politică şi care pot pune umărul la proiectul european, în contextul în care, potrivit lecţiei învăţate după Brexit, nu e suficient să faci bine în Uniunea Europeană. Ca europarlamentar, îşi propune să fie un altfel de reprezentant al românilor: cel care vine în mijlocul alegătorilor săi ca să le explice ce, de ce şi cum se întâmplă în Europa, dacă a făcut bine şi de ce e bine ceea ce a făcut, cum putem face bine societăţii în ansamblul său. În interviul acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, a vorbit despre proiectul european de după 26 mai 2019.
 
Consideraţi că se impune schimbarea modelului european?
 
Da, categoric, este necesară o evoluţie a modelului european. Crizele din ultimii ani, fie că vorbim de Brexit, fie că vorbim de Grecia, fie că vorbim de creşterea ameninţărilor hibride la adresa securităţii noastre arată clar că modelul actual nu este suficient de stabil. Şi există două direcţii posibile. Ori mergem înapoi spre o Europa a concurenţei şi conflictelor între naţiuni aşa cum doresc populiştii din Ungaria, din Italia, de pe la noi. Sau mergem înainte, către o Europa mai unită, mai integrată, mai sigură şi mai prosperă. Eu cred că pentru noi, pentru România, este esenţial să mergem înainte, să întărim instituţiile europene, să accelerăm reducerea decalajului economic şi administrativ dintre statele membre şi să punem bazele Europei Federale.
 
Mulţi români nu prea înţeleg importanţa alegerilor europene pentru că nu înţeleg cum ar putea Bruxelles-ul să le schimbe în vreun fel viaţa. Ce le transmiteţi acestor oameni?  
 
Uniunea Europeană ne-a schimbat deja viaţa şi va continua să o facă, indiferent dacă noi percepem această influenţă sau nu. Legislaţia europeană, că vorbim de reglementarea informaţiei digitale sau a calităţii produselor acceptate pe piaţă, determină legislaţia locală şi e foarte important ca noi să avem voci active la Bruxelles care să militeze pentru interesele noastre şi ale europenilor.
 
În acelaşi timp, e foarte adevărat că doar Uniunea singură nu ne poate transforma radical viaţa în mai bine. Europenii ne pot pune la dispoziţie fonduri să construim un drum, un pod, un spital, o şcoală, dar, dacă primarii noştri şi politicienii locali nu sunt în stare să acceseze aceste fonduri, drumurile, podurile, spitalele şi şcolile vor rămâne neconstruite. Şi de asta e foarte important să ne asigurăm că trimitem şi la Bruxelles oameni cu care să ne putem mândri, dar şi să schimbăm clasa politica naţională într-una care să servească cetăţeanul.
 
Cât de importantă este familia europeană din care face parte un partid la Bruxelles în încercarea de a impune propriile reforme, viziuni ?
 
Contează foarte mult, pentru că nu toate familiile politice europene sunt la fel şi nu toate văd viitorul Europei Unite în acelaşi mod. Şi de asta e foarte important ca noi să întărim cu eforturile noastre acele familii europene ce doresc să construiască o Uniune în care România să nu fie un stat de rang secundar, în periferie, abandonat politicienilor corupţi locali şi puterilor destabilizatoare din vecinătate.
 

În calitate de candidat pentru un mandat de eurodeputat, care este punctul dvs. de vedere despre migraţie şi provocările legate de atacurile teroriste din ultimii ani?
 
Securitatea frontierelor europene este esenţială pentru securitatea cetăţenilor europeni şi, categoric, o prioritate. Soluţia superioară este o întărire a structurilor europene ce gestionează graniţele Uniunii, o creştere a rolului acestora, o aliniere a standardelor si politicilor privind controlul frontierelor şi o gestionare unitară şi responsabilă a accesului cetăţenilor extracomunitari în Europa. Cu toţii ne dorim un control strict al procesului de migraţie către Europa, un tratament uman şi, în acelaşi timp, prudent al refugiaţilor din zonele de război şi o mai mare cooperare a serviciilor de informaţii europene pentru a preveni atentatele de pe teritoriul oricărui stat membru. Aceste deziderate pot fi atinse prin mai multă integrare europeana, mai puţină retorică populistă şi o asumare responsabilă a sarcinilor ce revin fiecărui stat membru. Destabilizarea regiunilor din vecinătatea noastră nu este un fenomen temporar pe care ne permitem să îl aşteptăm să treacă şi, din acest motiv, trebuie să ne pregătim pentru viitor împreună pragmatic, solidar şi cu umanitatea ce vrem să ne caracterizeze.

 
De ce credeţi că România nu a fost în stare să atragă capital străin ca urmare a Brexit, cum au făcut Franţa, Belgia sau Germania?
 
România nu a atras capital străin ca urmare a Brexit din acelaşi motiv pentru care nu este în stare să atragă în general fonduri europene puse la dispoziţia noastră de Uniune. Politicienii actuali, fie că vorbim de Guvern, fie că vorbim de autorităţile locale, sunt incompetente atunci când nu sunt rău intenţionate. N-ai cum să prezinţi credibilitate şi să atragi fonduri externe şi investitori străini atunci când eşti condus de nişte oameni căruia n-ai avea curaj să le dai pe mână zece lei şi să-i trimiţi să iţi cumpere două pâini fiindcă ştii, doar uitându-te la ei, că ori or să-i piardă, ori or sa-i fure. Exemplele izolate de pe ici şi de pe colo pe unde s-a mai făcut câte ceva demonstrează că se poate şi că ce ne ţine în loc nu e vreun blestem, vreo conspiraţie sau vreo fatalitate, ci clasa politică la putere astăzi.
 
Care este cel mai mare mit pe care l-aţi auzit despre Uniunea Europeana şi pe care doriţi să îl dărâmaţi?
 
Nu ştiu dacă e chiar un mit, dar cu siguranţă cea mai periculoasă percepţie eronată a noastră despre Uniune e că e un dat, un fapt împlinit. Nu e deloc aşa, Uniunea este ameninţată zilele acestea de mulţi factori destabilizatori şi interni şi externi şi e necesar să nu ne culcăm pe ureche. Prosperitatea şi securitatea noastră, atât cât sunt ele acum, nu sunt eterne şi garantate. Trebuie să luptăm pentru ele împreună.
 
Sursa foto: Imaginea a fost pusă la dispoziţie de USR-PLUS

Material la comanda USR. Cod unic de identificare: 41190006
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.