La Muzeul de Artă din Constanţa O expoziţie de fotografie cu mesaj către reconsiderarea relaţiilor interumane (galerie foto)

Timp de trei săptămâni, la Muzeul de Artă din Constanţa (etajul II), pasionaţii de fotografie - şi ar trebui să existe destui, după miile de instantanee ce inundă reţelele de socializare - pot admira o colecţie de 70 de „tablouri” ale clipei, imortalizări ale unor secvenţe de viaţă pe lângă care trecem adesea, neştiind cât de valoroase pot deveni prin ochiul artistului fotograf.
 
În deschiderea vernisajului de vineri, 3 mai, protagonistul Bebe Pitei  mărturisea că expoziţia de fotografie „La dolce vita” - pe care ne-o oferă alături de foşti cursanţi Magda Fulger, Andrei Rizea, Andrei Cojocaru, Geo Dirjan - nu este altceva decât o altfel de perspectivă asupra vieţii noastre cotidiene, cu bune şi rele. „Fiindcă aşa este construită viaţa. Are şi pe ici, pe colo câte un strop de umor, reieşit din instantaneele nearanjate, pentru că nicio fotografie nu este regizată. Este o expoziţie care sper să vă facă plăcere şi din care să reiasă faptul că trebuie să fim mai buni, mai îngăduitori cu răul care pluteşte în jurul nostru. Mai transmite şi un mesaj de iubire faţă de prieteni, faţă de oameni”.
 

„Un omagiu care îi este adus lui Bebe Pitei“

 
Vernisajul a beneficiat de prezentarea dr. Doina Păuleanu, directorul instituţiei gazdă, care, dintru început, a mărturisit că are şi dânsa slăbiciunile sale, iar Bebe Pitei face parte dintre acestea, de aceea a şi acceptat invitaţia ca, în Săptămâna Luminată, când creştinii încă mai trăiesc în siajul sfintei sărbători de Paşti, să fie parte a acestui eveniment ca o agapă prietenească.
 
„Expoziţia aceasta transmite sentimentul unei camaraderii exemplare, al unei solidarităţi de breaslă atât de rar întâlnit în ziua de astăzi şi în societatea noastră. Şi mai ales transmite iubirea şi admiraţia faţă de Bebe Pitei, cel care joacă un rol atât de important în istoria fotografiei din oraşul nostru, acolo unde imaginile sale au devenit efigii ale unor momente trăite, ale unor personaje cu care s-a intersectat, ale unor situaţii pe care le-a descris, ale unor simboluri pe care a ştiut să le asocieze imaginii pe care o reprezintă. Iată-l alegându-i din noianul elevilor săi pe cei pe care i-a socotit nu numai cei mai buni, dar chiar egalii săi, astfel încât avem şansa unei expoziţii de aleasă reprezentativitate.
 
Cu toţii fotografiem, dar nu toată lumea o face exemplar, nu toată lumea ştie să facă din imaginile pe care le realizează o sărbătoare şi, în acelaşi timp, o aleasă imagine artistică. Pentru că tot ce vedeţi sunt imagini artistice şi aici intervine capacitatea ochiului de a selecta capacitatea culorii de a-şi chema armoniile perene, capacitatea artistului de a şti să fie în miezul evenimentelor nu numai ca un martor tăcut, dar şi ca un participant.
 
Expoziţia este în fond un omagiu care îi este adus lui Bebe Pitei, pentru că artiştii fotografi simt nevoia să facă din când în când un asemenea gest şi ce frumos faţă de un om care, iată, binemerită admiraţia noastră. Dar este în acelaşi timp şi pentru Bebe Pitei un prilej extraordinar de a ieşi din nou în lume, de a arăta oamenilor că deşi nu mai este în miezul evenimentelor domnia să continuă să lucreze. Pentru că nu poţi să te disociezi te obiectul pasiunii tale întreaga viaţă, iar pentru Bebe Pitei a fost un mesaj de iubire pe care îl transmite acum, în Săptămâna Luminată, faţă de semeni, faţă de cei cărora le-a transmis arta pentru fotografie. Iar prezenţa dvs. în număr atât de mare acum este un semn că scrisoarea de dragoste pe care a scris-o Bebe Pitei în nenumărate forme şi-a primit destinatarul.
 
Meditând la ideea că realitatea care nu ni se pare adeseori foarte frumoasă poate să devină interesantă, poate să devină originală, poate să fie purtătoare de simboluri. Iată că frumosul artistic nu se suprapune peste frumosul natural şi nici frumosul care are valenţe estetice nu este întotdeauna acoperitor din punctul de vedere al mesajului”.
 
În final, este de precizat că exponatele sunt cu vânzare, din cele 70 de fotografii jumătate fiind semnate de Bebe Pitei.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se împlinește un an de la decesul fotografului constănțean Bebe Pitei

05 Feb 2021 1515

In Memoriam nea Bebe. Pentru ZIUA de Constanţa reprezinţi începuturile! (galerie foto)

07 Feb 2020 3735

Fotograful constănțean Bebe Pitei ne-a părăsit

05 Feb 2020 5528

Bebe Pitei revine pe simezele Muzeului de Artă cu... „La dolce vita“

03 May 2019 1927

Fotograful constănțean Bebe Pitei are nevoie de sânge

29 Sep 2016 16459

Maestrul fotograf Bebe Pitei și elevii săi „La Strada”, vernisată la Muzeul de Artă din Constanța

30 Jul 2015 2513

#citeşte! La mulţi ani, ZIUA de Constanţa!

12 Nov 2014 3413