Alegeri europarlamentare

Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL - „În Constanţa se simte la fiecare pas administraţia locală incompetentă, care nu face nimic“


Românii sunt din ce în ce mai interesaţi de temele şi politicile europene atunci când întâlnesc politicieni care se pricep şi ştiu să le vorbească despre Europa. Oamenii sunt interesaţi de Europa pentru că vor străzi, spitale şi autostrăzi ca în Europa.
 
- Mulţi români nu înţeleg importanţa alegerilor europene pentru că nu înţeleg cum ar putea Bruxelles-ul să le schimbe în vreun fel viaţa. Ce le transmiteţi acestor oameni?
 
De fapt, românii sunt din ce în ce mai interesaţi de temele europene şi politicile europene atunci când întâlnesc politicieni care se pricep şi ştiu să le vorbească despre Europa. Oamenii sunt interesaţi de Europa pentru că vor străzi, spitale şi autostrăzi ca în Europa.
 
Doar că actualii guvernanţi de la Bucureşti nu se pricep să le vorbească oamenilor despre Uniunea Europeană fiindcă nici ei nu înţeleg prea bine cum funcţionează UE, nu au pregătirea necesară. Mulţi politicieni umplu spaţiul public cu teme false, nerelevante pentru oameni, ocolesc dezbaterile europene, apoi se miră că oamenii nu sunt interesaţi să-i voteze la alegerile europarlamentare.
 
Noi le spunem oamenilor clar: de 12 ani de când am aderat la UE, românii pot călători, munci sau studia oriunde în statele membre ale Uniunii. În tot acest timp, am primit de la UE de 3 ori mai multe fonduri decât am contribuit la bugetul european. Am primit 51 de miliarde de euro şi am contribuit cu doar 17 miliarde de euro. În viitorul buget multianual al UE pe care îl vom negocia în Parlamentul European vrem să obţinem la fel de multe alocări financiare pentru România, iar banii să ajungă mai uşor la oameni. Dar este nevoie şi de un guvern la Bucureşti capabil să atragă toate aceste fonduri europene.
 
- Aţi vizitat de mai multe ori Constanţa în ultimul an... Ce impresie v-a făcut? Arată ca oraş european?
 
În ultimul an am fost de 5 ori în Constanţa şi nu doar în municipiul Constanţa, ci şi în diferite zone din judeţ, de exemplu comuna Topalu, în Mangalia, Ovidiu şi Cernavodă. Am văzut că întreg judeţul are un potenţial imens în ceea ce priveşte turismul şi posibilităţile de dezvoltare: pornind din sudul judeţului, de la Castrul roman Altenum din comuna Oltina sau Monumentul Triumfal de la Adamclisi şi până în nord, la Cetatea Capidava de la Topalu.
 
Din nefericire, din cauza incompetenţei şi a nepăsării autorităţilor centrale şi judeţene, judeţul e departe de a-şi atinge potenţialul. Acei primari constănţeni care doresc să atragă fonduri europene pentru a dezvolta comunităţile pe care le conduc nu primesc sprijinul necesar de la autorităţile centrale. Iar acest lucru se reflectă în modul în care arată oraşele şi localităţile din judeţ. În loc să vorbim despre municipiul Constanţa ca despre un oraş-port modern şi un oraş-staţiune renumit, cu o infrastructură bine dezvoltată şi cu numeroase puncte de atracţie, vorbim despre un oraş care devine din ce în ce mai gri şi mai pustiu.
 
De exemplu, zona pietonală din centrul Constanţei arată ca în urmă cu 30 de ani, se vede clar că nu s-a ocupat nimeni. Este doar beton, nu există nimic verde, nu vedem că înfloreşte. Se simte în Constanţa la fiecare pas administraţia locală incompetentă, care nu face nimic, în timp ce în alte locuri răsar parcuri industriale, vin investitori, oamenii au locuri de muncă, tinerii rămân acolo. Se vede că, din păcate, Constanţa se depopulează.
 
Am văzut în Constanţa cum nepăsarea poate distruge complet monumente şi obiective istorice. Cazinoul din Constanţa a ajuns cel mai mare cuib de porumbei din România. Simbolul municipiului Constanţa şi un ansamblu arhitectural cu un imens potenţial turistic se degradează pe zi ce trece din cauza indiferenţei şi a incompetenţei autorităţilor. Iar Cazinoul Constanţa nu este singurul exemplu de eşec al autorităţilor în ceea ce priveşte păstrarea şi conservarea monumentelor şi obiectivelor turistice.
 
Cetatea Capidava este un alt exemplu. Aici, fondurile europene destinate dezvoltării potenţialului turistic al cetăţii au ajuns fie în buzunarele unor oameni, fie au fost folosite pentru plata unor lucrări care au făcut mai mult rău cetăţii. Rezultatul? Un sit arheologic distrus complet, care din cauza acestor „restaurări” a pierdut şansa de a fi introdus pe lista patrimoniilor UNESCO.
 
- Care este cel mai mare mit pe care l-aţi auzit despre Uniunea Europeana şi pe care doriţi să îl dărâmaţi?
 
Sunt două mituri pe care le aud des în ultima perioadă de la politicienii anti-europeni: că noi contribuim mai mult la bugetul UE decât primim înapoi şi că Uniunea Europeană este departe de oameni, undeva la Bruxelles. Ambele afirmaţii sunt false! Aşa cum vă spuneam mai devreme, am primit de la UE de 3 ori mai multe fonduri decât am contribuit la bugetul european. Am primit 51 de miliarde de euro şi am contribuit cu doar 17 miliarde de euro. Aceste investiţii au dus la creşterea produsului intern brut cu 13,6% şi la reducerea şomajului cu 3,7%. Salariul mediu al fiecărui român este cu 30% mai mare acum decât ar fi fost fără fondurile UE şi fără apartenenţa la Uniunea Europeană.
 
Uniunea Europeană este în fiecare regiune, oraş şi sat din România şi din celelalte ţări membre. Deciziile luate la nivel european au impact pozitiv pentru fiecare cetăţean european, fie că e din Constanţa, Mangalia, Milano sau Atena. În plus, deciziile luate la nivel european ţin cont de nevoile şi specificul fiecărei regiuni în parte.
 
Sursa foto: Imaginea ne-a fost pusă la dispoziţie de Partidul Naţional Liberal
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Gabriel Toncean a refuzat propunerea lui Ludovic Orban la funcția de ministru al Sportului

19 Oct 2019 798

Klaus Iohannis, declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. Ludovic Orban a fost desemnat în funcţia de premier al României

15 Oct 2019 766

Klaus Iohannis „Dacă există ceva care seamănă cu un stat paralel, atunci acest lucru se numeşte PSD”

13 Oct 2019 370

Cum ar putea arăta viitorul Guvern. PNL vrea reducerea aparatului guvernamental

13 Oct 2019 497

Unde a fost surprins Klaus Iohannis, alături de Ludovic Orban, în acest weekend

13 Oct 2019 678

Președintele Klaus Iohannis „Luni sau marți vor desemna un premier”

11 Oct 2019 565

Este nevoie de un guvern urgent care vine şi repară greşelile făcute de PSD în economie. Nu vor exista tăieri de salarii şi pensii!

11 Oct 2019 464

Care ar fi propunerile de premier făcute de partidele politice şi ce partide vor susţine alegerile anticipate

11 Oct 2019 463

Ludovic Orban a anunțat câte ministere va avea guvernul PNL

11 Oct 2019 501

Moţiunea de cenzură a trecut. Consultări la Cotroceni pentru desemnarea premierului. Orele stabilite. Câţi oameni vor fi în fiecare delegaţie

11 Oct 2019 808

Primele reacții ale liderilor politici constănțeni după ce a căzut Guvernul

10 Oct 2019 1142

Ludovic Orban - „Coşmarul pe care îl trăieşte România a încetat”

10 Oct 2019 416

Care sunt forţele politice implicate Astăzi se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă

10 Oct 2019 913

Raportul Curţii de Conturi De ce nu vrea Consiliul Judeţean să recupereze banii de la Nicuşor Constantinescu şi de la televiziunea de casă a PSD? (document)

10 Oct 2019 970

Klaus Iohannis ,,Îmi doresc ca moţiunea să fie încununată de succes"

09 Oct 2019 274