Siegfried Mureşan (PNL) - „Ne vom lupta ca fondurile europene să contribuie mai mult la creşterea nivelului de trai al românilor“

Deputatul european Siegfried Mureşan (PNL), vicepreşedintele Comisiei pentru bugete din Parlamentul European şi candidat pentru un nou mandat, ne-a vorbit despre realizările din primul său mandat şi despre obiectivele Partidului Naţional Liberal în viitorul Parlament European.
 
Care sunt cele mai important realizări pe care le-aţi avut în calitate de europarlamentar?
 
Am fost primul europarlamentar român desemnat negociator-şef al Parlamentului European pentru întreg Bugetul Uniunii Europene. În această calitate, am negociat Bugetul UE 2018 în valoare de 160,1 miliarde de euro. În urma negocierilor, am obţinut creşterea alocărilor pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, cele două politici prin care România primeşte cea mai mare parte a fondurilor europene nerambursabile. Datorită acestor creşteri, fermierii români şi ceilalţi beneficiari de fonduri europene din România au avut decontate la timp facturile la proiectele de finanţare. De asemenea, am obţinut finanţarea în premieră a Programului „DiscoverEU” prin care tinerii de 18 ani pot călători gratuit cu trenul prin Europa timp de o lună. Datorită acestei finanţări, 1.000 de tineri din România au beneficiat de această gratuitate.
 
În afară de reuşitele în calitate de negociator-şef, am mai obţinut 8,5 milioane de euro pentru compensarea pagubelor provocate de inundaţiile din România în 2015 şi 3,5 milioane de euro pentru sprijinirea muncitorilor disponibilizaţi de la combinatul Mechel din Câmpia Turzii. Am obţinut o alocare de 28 de milioane de euro din Bugetul UE pe 2019 pentru despăgubirea fermierilor români afectaţi de pesta porcină africană şi gripa aviară. Totodată, am obţinut includerea României în Fondul Monetar European şi am obţinut o alocare de 500 de milioane de euro din bugetul UE post-2020 pentru apărarea statului de drept din Uniunea Europeană.
În total, am coordonat 44 de proiecte legislative în 5 ani în Parlamentul European, ca raportor general sau raportor alternativ.
 
Vedem că nivelul absorbţiei fondurilor europene este foarte scăzut în România. Cine este vinovat?
 
Dezastrul a început de la fostul guvern PSD condus de Victor Ponta care nu a fost în stare să acrediteze la timp autorităţile de management necesare absorbţiei de fonduri europene pentru perioada 2014 - 2020. Ele trebuiau să fie gata încă din 2014, dar au fost acreditate toate de abia la mijlocul anului 2017, adică după 3 ani şi jumătate. Acest lucru a dus la întârzierea începerii efective a absorbţiei fondurilor europene. Evident, se putea recupera din această întârziere dacă Guvernul PSD - ALDE reuşea să redacteze şi să depună proiecte de finanţare.
 
Doar că, pentru a atrage fonduri europene, este nevoie de profesionişti în Guvern, iar Guvernul Dăncilă este construit după nivelul de loialitate faţă de Liviu Dragnea, nu după competenţă şi profesionalism. Incompetenţa este dublată de dezinteres pentru că fondurile europene trebuie absorbite cu maximă transparenţă şi responsabilitate, pe când Guvernul PSD - ALDE vrea să facă investiţii din care să aibă de câştigat clientela de partid, nu oamenii.
 
România a atras doar 22% din fondurile europene aferente perioadei 2014 - 2020. Este extrem de puţin în condiţiile în care au trecut aproape 5 ani şi jumătate din actualul cadru financiar de 7 ani, 2014 - 2020.

 
Cum putem creşte absorbţia fondurilor europene? Ce propuneri are PNL?
 

Avem nevoie de un Guvern care să depună cereri de finanţare pe marile proiecte de infrastructură pentru că, dacă ne uităm pe cifre, rata de absorbţie este scăzută din cauză că Guvernul nu depune proiecte. Primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi mediul privat depun proiecte, atrag fonduri europene, doar că cei mai mulţi bani sunt la proiectele de infrastructură mare, iar acestea depind de Guvern. Aşadar, ca să creştem rata de absorbţie ne trebuie în primul rând un guvern care să scrie şi să depună proiecte pentru construcţia de autostrăzi, spitale regionale, modernizarea liniilor de calea ferată şi aşa mai departe.
 
În al doilea rând, trebuie facilitat accesul oamenilor la finanţare europeană. Noi, europarlamentarii PNL, lucrăm deja în Parlamentul European la simplificarea absorbţiei fondurilor europene. Am aprobat o modificare a regulamentului financiar prin care se vor simplifica normele de utilizare a diferitelor tipuri de fonduri, indiferent dacă ele sunt gestionate direct de către Comisie, în mod indirect de către diverse organizaţii şi organisme sau împreună cu autorităţile naţionale.
 
Iar în următorul mandat vom continua să lucrăm la simplificarea regulilor de atragere a fondurilor. Astfel, începând cu anul 2021, va exista un set unic de reglementări pentru fondurile europene, birocraţia va fi redusă şi vor fi eliminate controalele inutile. Nu este însă suficient să simplificăm regulile la nivel european, mare parte din birocraţie vine de la autorităţile naţionale. De aceea, avem un set de măsuri pe care le vom implementa imediat ce ajungem la guvernare pentru a veni în sprijinul beneficiarilor de fonduri europene.
 
În primul rând, vom îmbunătăţi sistemul electronic de depunere a dosarelor şi vom simplifica procedurile; vom reduce controalele şi le vom eficientiza. Plăţile vor fi efectuate la timp pentru că nu există semnal mai grav dat unui beneficiar de fonduri decât că UE nu îşi poate achita facturile la timp. De asemenea, vom deschide cât mai multe apeluri pentru proiecte, vom simplifica ghidurile de finanţare şi le vom face mai concise.
 
Noi, Partidul Naţional Liberal, ne vom lupta din Parlamentul European şi, apoi, când vom ajunge la guvernare, pentru ca fondurile europene să contribuie mai mult la creşterea nivelului de trai al românilor.
 
Care este obiectivul dumneavoastră pentru această campanie electorală?
 
Am încrederea că, la finalul acestei campanii electorale, oamenii vor fi mai bine informaţi cu privire la beneficiile aduse de Uniunea Europeană. Spre exemplu, oamenii trebuie să ştie că România a primit de la aderarea la UE de 3 ori mai multe fonduri europene decât a contribuit la bugetul Uniunii. Am primit 51 de miliarde de euro şi am contribuit cu doar 17 miliarde de euro. În al doilea rând, am încrederea că, la finalul campaniei, PNL va câştiga alegerile şi România va fi bine reprezentată în Europa în următorii 5 ani.
 
Sursa foto: Imaginea a fost pusă la dispoziție de Partidul Național Liberal
 
Interviul a fost comandat de Partidul Naţional Liberal, cod mandatar financiar 41190007
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Surse Klaus Iohannis are șanse la șefia Consiliului European. Răspunsul venit de la Bruxelles

02 Mar 2024 662

Siegfried Mureşan, numit negociator-şef al Parlamentului European pentru bugetul UE pe 2024

23 May 2023 992

Klaus Iohannis, la dezbaterea online „Să vorbim despre viitorul Europei”

01 Jun 2021 1412

Dezbatere a Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali. Sunt luate în calcul mai multe soluții de suport din partea statului pentru sectorul privat

28 Apr 2020 3995

Adina Vălean, acceptată pentru funcția de comisar european

06 Nov 2019 2117

Ludovic Orban trimite două propuneri de comisar european la Bruxelles Siegfried Mureşan şi Adina Vălean

06 Nov 2019 1426

Rovana Plumb, respinsă pentru postul de comisar european

26 Sep 2019 2032

Alegerile europarlamentare 2019 Iată lista celor 32 de aleși care ne vor reprezenta în Parlamentul European

27 May 2019 3212

Liberalii îi cheamă pe români să voteze şi la referendum Siegfried Mureşan, candidat PNL pentru Parlamentul European, s-a întâlnit cu locuitorii oraşului Năvodari

21 May 2019 1926

Siegfried Mureşan, prezent la Constanţa. Ce puncte se regăsesc în programul electoral al PNL pentru alegerile europarlamentare (galerie foto)

11 May 2019 1977

Siegfried Mureşan (PNL) - „Eurodeputaţii PNL vor propune înfiinţarea programelor «Prima seră» şi «Prima fermă», care să sprijine tinerii fermieri“

06 May 2019 1651

Siegfried Mureşan (PNL) - „Milioane de români cinstiţi au plecat din ţară din cauza PSD şi au găsit locuri de muncă în alte ţări europene“

02 May 2019 1556

Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL - „În Constanţa se simte la fiecare pas administraţia locală incompetentă, care nu face nimic“

26 Apr 2019 1763

Siegfried Mureşan - „Europarlamentarii PNL vor putea obţine lucruri concrete în Europa pentru români“

22 Apr 2019 1957

Liberalii îşi promovează candidaţii la europarlamentare Siegfried Mureşan - „Românii vor sancționa actuala guvernare, pe 26 mai!“

16 Mar 2019 1789