Siegfried Mureşan, prezent la Constanţa. Ce puncte se regăsesc în programul electoral al PNL pentru alegerile europarlamentare (galerie foto)

Vineri, 10 mai 2019, la sediul Partidului Naţional Liberal Constanţa, a avut loc o conferinţă de presă, aşa cum ne-a obişnuit europarlamentarul Siegfried Mureşan, la o zi după ce are loc în România un eveniment important. Europarlamentarul liberal a participat în cursul zilei de joi la Summitul de la Sibiu, unde au fost prezenţi preşedinţi şi prim-miniştri din ţările membre ale Uniunii Europene, dar şi lideri ai instituţiilor europene.
 
La conferinţa de presă au participat şi preşedintele PNL Constanţa, Bogdan Huţucă, precum şi primarii localităţilor Techirghiol şi Eforie, Iulian Soceanu, respectiv Robert Şerban. Cei doi au participat la eveniment în contextul prezentării statisticilor privind absorbţia de fonduri europene, localităţile conduse de cei doi primari liberali aflându-se în fruntea unui clasament al fondurilor europene absorbite pe cap de locuitor.
 
Conferinţa de presă a început cu discursurile primarilor care au prezentat valoarea fondurilor europene absorbite şi proiectele pe care intenţionează să le realizeze pe bani europeni. Primul care a deschis subiectul a fost primarul din Techirghiol, care a spus că a profitat de axele deschise pentru a depune proiecte. Astfel, el a depus 10 proiecte, dintre care 5 sunt deja semnate. Suma totală a celor 5 proiecte deja semnate este de 11 milioane de euro.
1.700 de euro pe cap de locuitor este media absorbţiei fondurilor în localitatea menţionată. Primarul a mai precizat că taxele şi impozitele reprezintă doar 7% din bugetul pe anul 2019. „Primăria este ca o societate: are venituri şi cheltuieli. Avem venituri din fonduri europene şi atragere de investitori”, a spus Iulian Soceanu. Din cele cinci proiecte semnate se numără cele pe dezvoltarea infrastructurii - apă, canal, iluminat public, asfalt, dezvoltarea a două zone turistice, modernizarea Teatrului de Vară, transformarea unui teren neutilizat în grădină publică, cel din urmă fiind semnat chiar pe 9 mai 2019.
 
Primarul localităţii Eforie, Robert Şerban, a adus în atenţie acelaşi subiect al atragerii fondurilor europene. Astfel, primarul a spus că a ales calea atragerii fondurilor europene pentru dezvoltarea localităţii pe care o conduce. El a punctat faptul că sunt 4 proiecte în derulare, valoarea acestora fiind de 84 de milioane de lei. Este vorba de un proiect privind infrastructura, fiind două şantiere în prezent - unul în Eforie Nord, celălalt în Eforie Sud, unde se asfaltează intens. Modernizarea lacului Belona este un alt proiect, lucrările aferente urmând să înceapă în luna septembrie a acestui an. De asemenea, mai există un proiect în derulare, pentru reconversia terenurilor degradate. Alte cinci proiecte au fost depuse pentru aprobare, valoarea acestora fiind de 79 de milioane de lei. Primarul din Eforie a precizat că a atras fonduri europene în valoare de 1.900 de euro pe cap de locuitor.
 
Siegfried Mureşan a continuat discuţia începută de edilii liberali. „Mereu, după un eveniment important, am venit la Constanţa. Acum mă aflu la o zi după Summit. Vreau să vorbesc astăzi despre trei subiecte: fondurile europene, importanţa Summitului de la Sibiu şi câteva lucruri din programul electoral care urmează a fi prezentat luni la Bucureşti de PNL”, a spus europarlamentarul Siegfried Mureşan.
 
Legat de primul punct invocat de Siegfried Mureşan, fondurile europene sunt atrase integral de primari, consilii judeţene, mai puţin de Guvernul României. Din totalul de 10,8 miliarde de euro pus la dispoziţie de Uniunea Europeană, în toţi anii, Guvernul României a absorbit 1,7 miliarde. „De doi ani şi jumătate, de când este actualul Guvern PSD la conducere, nu au depus nici măcar un mare proiect pe infrastructură. Nu au depus pentru proiectul Centurii capitalei, nici pentru podul peste Dunăre, nici pentru Autostrada Unirii. Potenţialul Moldovei este uriaş!”, a adăugat europarlamentarul.
 
Legat de Autostrada Unirii, eurodeputatul spune că Guvernul PSD nu doreşte să fie făcut pe fonduri europene, ci prin parteneriat public-privat. „În ultimii 30 de ani, nu s-a construit niciun proiect pe infrastructură prin parteneriat public-privat. Asta ar însemna ca 50% să fie finanţare din bugetul ţării, adică din taxele românilor, şi 50% să fie aportul unui privat, care poate să pună ulterior o barieră şi să ceară bani pentru a se circula pe autostradă”, a adăugat Siegfried Mureşan.
 
Liberalul a mai spus că sunt fonduri acum la Uniunea Europeană pentru a începe imediat demararea proiectului. „PSD nu doreşte legarea Moldovei cu restul ţării. Doreşte ca Moldova să rămână izolată, pentru a fi manipulabili”, a subliniat Mureşan.

 
Legat de Summitul de la Sibiu, europarlamentarul a spus că s-a adoptat agenda pe următorii cinci ani pentru Uniunea Europeană, astfel că oraşul Sibiu va rămâne pe buzele multor lideri. Agenda pe următorii cinci ani este construită în jurul siguranţei cetăţeanului şi pentru crearea locurilor de muncă. „Greutatea lui Iohannis, la nivel european, a crescut foarte mult”, a spus Siegfried Mureşan.
 

Legat de programul electoral adoptat de PNL, acesta urmează să fie prezentat oficial luni, la Bucureşti. Siegfried Mureşan a precizat că programul vizează trei principii: pro-european, concret, realist. Principiul pro-european al programului pentru alegerile europarlamentare are ca scop consolidarea şi întărirea Uniunii Europene, dar şi respingerea punerii sub semnul întrebării a comunităţii europene.
 
Din anul 2007, de când România a aderat la UE, am plătit către comunitate 17 miliarde de euro, dar am absorbit 52 de miliarde de euro. Concret, înseamnă că PNL are o viziune pentru mai multe categorii sociale. Pentru fermieri se doreşte creşterea subvenţiei medii pentru cultivarea terenului, astfel încât să fie egală cu media europeană din domeniu - asta înseamnă aducerea fermierilor români plecaţi în străinătate acasă.
 
De asemenea, se doreşte implementarea programelor „Prima fermă” şi „Prima seră”. În agendă se află şi implementarea a cinci mari proiecte de infrastructură, pe fonduri UE: Podul peste Dunăre, Autostrada Braşov-Comarnic, Autostrada Sibiu-Piteşti şi Autostrada Unirii, precum şi finalizarea Şoselei de Centură din Bucureşti.
 
Tot pe lista proiectelor pe care PNL şi le asumă în programul pentru europarlamentare se află şi cel al racordării la gaze a tuturor oraşelor din România până în anul 2024. La fel de importante sunt şi punctele privind alocarea de fonduri pentru clădirile cu risc seismic ridicat, cât şi pentru reabilitarea termică a blocurilor. Se mai doreşte creşterea numărului de studenţi şi elevi români care participă la Programul Erasmus de la 8.000 la 20.000 de persoane pe an. Mai doresc conectarea tuturor universităţilor şi a căminelor studenţeşti la internet de mare viteză. Şi cel mai important punct de pe lista mult mai lungă decât cea expusă este cel de simplificare a procedurilor pentru accesarea fondurilor europene.
 
Material comandat de Partidul Naţional Liberal, cod mandatar financiar 41190007.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj INSCOP Intenţie vot alegeri locale

25 Apr 2024 357

ZIUA LIVE Planurile lui Stelian Ion, candidatul dreptei unite pentru municipiul Constanța!

25 Apr 2024 411

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 583

Deputatul Marian Crușoveanu Alternativa Techirghiol va redesena peisajul geografic al județului Constanța

24 Apr 2024 613

Comisia de Sănătate din Senat a inclus terapia durerii în categoria drepturilor pacienţilor

23 Apr 2024 350

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 540

Surse Coaliția va avea candidaturi separate la Primăria Capitalei - Gabriela Firea - PSD şi Sebastian Burduja - PNL

23 Apr 2024 434

ZIUA LIVE Florin Mitroi, candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța - „Văd această candidatură ca pe o responsabilitate imensă"!(VIDEO)

22 Apr 2024 778

ZIUA LIVE Florin Mitroi, despre proiectele și planurile pe care le are pentru județul Constanța!

21 Apr 2024 1371

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 559

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 582

Compania Mamaia SA și directorul general, Ursu Carmen, trimiși în judecată de procurorii din Constanța!

18 Apr 2024 936

ZIUA LIVE. Iulia Iurea, viceprimar Valu lui Traian „28 de hectare de teren sunt destinate strict amenajării de parcuri în localitate" (VIDEO)

18 Apr 2024 1644

Proiectul de lege a ajuns la Camera Deputaților Radarele poziționate în mod vizibil, cu însemnele distinctive ale Poliției Rutiere!

18 Apr 2024 430

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 853