#alegerilocale2020 Costin Răsăuțeanu, candidat din partea PSD pentru CLM Constanța - “Social-democrația nu înseamnă comunism. Modele de succes precum în Norvegia, Suedia sau Danemarca dau rezultate”

 
  • Pentru mine, cuvântul “politic” cred că se leagă de ceea ce sunt, de valorile cu care am crescut acasă
  • Părințiii mei ne-au insuflat, atât mie cât și surorii mele, valori pe care le simțim prin toți porii: respectul față de cel de lângă noi, onestitate, smerenie și să facem bine oriunde ne-am afla
  • Poate că, de-a lungul ultimilor ani, partidul din care fac parte nu a știut să comunice întotdeauna corect. Sunt un tânăr politician care nu acceptă niciuna dintre etichetele vulgare și mincinoase care au fost lipite de PSD
 
Carte de vizită:
Costin Ioan Răsăuțeanu
 
  • Viceprimar al municipiului Constanța din anul 2015
  • Consilier local din anul 2012
  • Licențiat în Științe Politice
  • Master în Politici Europene de Dezvoltare Regională, Facultatea de Științe Economice
  • Master în Administrație Europeană și Instituții Publice, Facultatea de Drept și Științe Administrative
  • Institutul Diplomatic Român - Politică Externă și Diplomație, Ministerul Afacerilor Externe
  • Diplomă în Managementul Strategic al Afacerilor Interne, Colegiul Național de Afaceri Interne “Alexandru Ioan Cuza”
  • Absolvent Aspen Public Service Leadership Program, Aspen Institute România

De ce ați intrat în politică ?

 
Pentru mine, cuvântul “politic” cred că se leagă de ceea ce sunt, de valorile cu care am crescut acasă. Eu provin dintr-o familie de oameni născuți la țară, pe pământ dobrogean, veniți la oraș pentru a învăța, dar puternici prin principiile lor de viață. Părințiii mei ne-au insuflat, atât mie cât și surorii mele, prin felul lor de a fi, prin modul în care își făceau meseria, valori pe care le simțim și trăim prin toți porii și acum, ca adulți: respectul față de cel de lângă noi, onestitate, smerenie și să facem bine oriunde ne-am afla. Au făcut-o cu rigoare și multă caldură. Așa am crescut noi, în spiritul acesta de a face bine, chiar și atunci cand pare greu. Aceste lucruri reprezintă piatra de temelie pentru ceea ce sunt și fac astăzi. 
Am avut mereu întrebări legate de politică, de copiii pe care îi vedeam cerșind în loc să fie la școală- știu că le puneam întrebari și celor din familie pentru că nu înțelegeam de ce sunt copii care nu au ce mânca sau sunt pe străzi. Toate aceste întrebări, ulterior, s-au tradus în preocupări legate de inechitatea socială. În adolescență – și vorbim aici despre anii ’95-’98 - am început să am discuții din ce în ce mai aplicate cu profesorii care aveau răspunsuri la întrebările mele. 
Ulterior am realizat că, dacă vrei sa faci o schimbare, este important să faci legi. Și, ca să faci legi, trebuie să intri in politică. 
Am început să citesc cărți de filosofie politică, despre apariția partidelor și formele de guvernare. Am vrut să studiez în detaliu doctrinele la nivel global, astfel încât să înțeleg exact unde mă regăsesc din punct de vedere ideologic.  
Și, cu determinare - îmi aduc aminte acea perioada pe care mulți din jurul meu o vedeau ca pe un impuls idealist al unui tânăr visător - am intrat în politică. Aveam 23 de ani. Am vrut să aflu mai mult, să citesc, să mă educ. M-am înscris la Facultatea  de Științe Politice din pasiune pentru politică. Pauzele dintre ore se transformau în adevărate dezbateri pe subiecte de actualitate sau doctrinare cu argumente și contraargumente.
Anii au trecut, iar eu nu m-am schimbat, am ramas același idealist în slujba oamenilor, mai îndârjit chiar și cu mult mai multă experiență. 
Cred cu tărie că orice individ care alege să facă politică trebuie să se pregătească temeinic pentru asta. Și aici mă refer inclusiv la o educație politică. Din păcate, astăzi, motivația pentru care mulți aleg să facă politică nu este întotdeauna cea corectă, iar interesul personal primează. Ca să crezi într-o idee, trebuie mai întâi să o cunoști. Sunt mulți astăzi care gândesc și cred în valori de stânga, dar sunt în formațiuni de dreapta, pur și simplu pentru că nu știu de fapt ce înseamnă social-democrația sau ce înseamnă, de exemplu, liberalismul sau conservatorismul.
 

De ce social-democrat?

 
Cred că, atunci când alegi să faci o carieră în acest domeniu, trebuie să te gândești la binele celor mulți și nu la tine. Poate că astfel de subiecte sunt lipsite de interes în ochii unora, dar, în realitate, sunt cele mai importante, pentru că doar așa știm cu adevărat cine suntem și încotro vrem să mergem.  
Este o greșeală uriașă să crezi că social-democrația înseamnă comunism. 
Poate că, de-a lungul ultimilor ani, partidul din care fac parte nu a știut să comunice întotdeauna corect. Sunt un tânăr politician care nu acceptă niciuna dintre etichetele vulgare și mincinoase care au fost lipite de Partidul Social Democrat. Primul curent ideologic social-democrat s-a statutat în România la 31 martie 1893, preluând ca valori doctrinare cele 3 principii fundamentale ale Revoluției Franceze de la 1789: liberté, égalité, fraternité.
Dați-mi voie să explic cum se traduce asta:
1. Liberté – Acceptarea democrației ca formă de guvernare, libertatea de a alege.
2. Egalité  - Oamenii nu se nasc egali. Oamenii sunt diferiți, iar asta înseamnă frumusețe și diversitate. Egalité înseamnă că o clasă politică responsabilă trebuie să se preocupe constant ca toți oamenii să aibă șanse egale la start în viață, și anume la educație. Din păcate, asta nu se întâmplă încă peste tot în România. Șanse egale la educație înseamnă mai mult decât oferă statul astăzi. Sunt exemple de succes precum Norvegia, Suedia sau Danemarca, unde principiile social-democrate funcționează cu adevărat și dau rezultate remarcabile.
3. Fraternité – Solidaritate și grijă permanentă față de nevoile oamenilor, așa cum ne ajutăm în familie.
Un social-democrat își dorește o clasă de mijloc puternică, salarii decente și un standard de viață ridicat.
 
Comandat de Partidul Social Democrat – Filiala Constanța
Executat de  ZIUA de Constanta – portal: www.ziuaconstanta.ro
CUI mandatar financiar coordonator: 21200019
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#alegerilocale2020 Document oficial! Câte voturi au strâns candidații la Consiliul Județean Constanța

01 Oct 2020 3367

#alegerilocale2020 Județul Tulcea - lista completă a primarilor. Unde au ales o femeie la conducerea comunității

01 Oct 2020 4327

Când își vor prelua mandatele câștigătorii alegerilor locale de duminică? Procedura pentru primar, președinte CJ, aleși locali și județeni

01 Oct 2020 4338

#alegerilocale2020 Încep negocierile pentru formarea unei majorități la nivelul Consiliului Județean Constanța. Cum vor fi repartizate mandatele în urma votului din 27 septembrie

30 Sep 2020 4165

#alegerilocale2020 Doar trei formațiuni politice intră în Consiliul Local Municipal Constanța. PNL a anunțat că vrea să formeze majoritatea cu USR PLUS

30 Sep 2020 4719

#alegerilocale2020 Echipele USR PLUS din Consiliul Local și Județean vor depune eforturi ca proiectele votate de constănțeni să fie puse în practică

29 Sep 2020 2001

#alegerilocale2020 S-a creat un brand anti PSD. PNL Constanța spune un NU hotărât social-democraților atât în Consiliul Local cât și la Consiliul Județean

29 Sep 2020 4679

LIVE TEXT #alegerilocale2020 Conferința de presă la PNL Constanța, după câștigarea alegerilor locale

28 Sep 2020 3591

#alegerilocale2020 IPJ Constanța, dosare penale pentru infracțiuni electorale

28 Sep 2020 2579

#alegerilocale2020 Stelian Ion și Remus Negoi (USR), în conferință de presă, după aflarea rezultatelor alegerilor (LIVE VIDEO)

28 Sep 2020 3483

#alegerilocale2020 Primarul din Deveselu, decedat în urmă cu două săptămâni, ales pentru un nou mandat

28 Sep 2020 2085

#alegerilocale2020 Primar mort în județul Dolj, după ce a fost reales

28 Sep 2020 2245

#alegerilocale2020 Stelian Ion - ”Suntem în fața unui moment istoric. În Constanța, scriem istorie!” (video)

28 Sep 2020 3980

#alegerilocale2020 Incidente înregistrate la nivelul județului Constanța pe timpul derulării procesului electoral

28 Sep 2020 3598

#alegerilocale2020 Ce primari au fost aleși în localitățile județului Constanța

27 Sep 2020 15969