#alegerilocale2020 Povestea Paraschivei Bobe Demirel, candidatul PNL la Primăria Peștera, care vrea să transmită succesul personal întregii comune

  • “Neputința altora”, în aceste două cuvinte a rezumat Paraschiva Bobe Demirel, candidatul PNL la Primăria Peștera, motivul pentru care a intrat în competiția electoral
  • Până în 2012, a fost directoare la Direcția Agricolă Constanța, după care s-a stabilit la Peștera, unde copiii aveau o mică societate care se ocupa cu cultura mare și vie
  • Are și o echipă cu care va lucra la atragerea de fonduri europene și pentru comună
  • Paraschiva Bobe vrea să aducă gazele la Peștera și să scadă fiscalitatea
  • Vrea să facă și o piață agroalimentară cu depozite de frig pentru lapte, carne, fructe și legume
  • Pentru cei mici, va amenaja un parc tematic pentru copii cu bani europeni

“Neputința altora”, în aceste două cuvinte a rezumat Paraschiva Bobe Demirel, candidatul PNL la Primăria Peștera, motivul pentru care a intrat în competiția electorală.
 
Paraschiva Bobe Demirel nu se referă doar la neputința actualei conduceri a comunei, ci la toate de după 1989.

„Suntem în programele europene din 2007. În 2010, se termină al doilea program multianual, iar Peștera nu are niciun proiect pe AFIR. Are acum pe PNDL o modernizare de iluminat… Știți cum se spune: chelului îi mai trebuie tichie de mărgăritar, așa că facem canalizare. Asfalt e doar pe strada principală... pe celelalte a fost piatră cândva. În satul Izvorul, dacă plouă nu pot să ducă mortul la groapă nici cu tractorul. Niciun ban european nu a ajuns la Peștera. Singurii bani europeni care au intrat aici au venit pe proiectele private pe care le-am făcut eu pe AFIR, milioane de euro”, a explicat candidatul PNL.
 

Investiții în comuna Peștera

 
S-a  născut la Ivrinezu, e ultimul sat, de acolo drumul nu mai duce nicăieri. De 40 de ani, de când am plecat e acolo, nu este nicio schimbare. Nu te întorci în timp, ci exact de unde ai plecat.
 
Până în 2012, a fost directoare la Direcția Agricolă Constanța, după care s-a stabilit la Peștera, unde copiii aveau o mică societate care se ocupa cu cultura mare și via.
 
„Copiii mei s-au mutat în 2003 aici, într-o casă cu o singură cameră. Au cumpărat o microfermă. Aveau un copil de un an, în jur era o iarbă așa de mare încât maică-sa îi punea un clopoțel la căciuliță ca să-l găsească. Acum are 18 ani, deci copiii mei sunt de 17 ani aici. În 2008, am accesat un proiect de 700.000 de euro din care și-au luat toate echipamentele necesare pentru cultura mare.
Soțul meu a murit și băiatul meu m-a întrebat: „Mamă, noi acum ce facem? Hai să facem o firmă de consultanță”. Pentru că eu făcusem multe proiecte pentru colegii mei gratuit. Erau colegi de facultate, colegi de liceu, care lucrau în agricultură și când auzeam că au un tractor U 650 le ziceam: Fraților, de ce stați așa? Le făceam proiecte și băiatul meu mă ajuta de le scriam. Și să știți că firma a mers foarte bine.
 
Firma aceea de consultanță a închis-o, pentru că nu se mai putea ocupa de ea. A făcut un proiect pe vie, după ce a făcut master pe dezvoltare rurală la București, pentru că studiase că mergea cel mai bine pe Dobrogea. Acum împreună cu ginerele, că am și băiatul și fata aici, au ajuns la 320 de ha de vie. La suprafața asta trebuia să mai facem ceva și a apărut, pe APIA, Măsura pe care se puteau face crame și am fost primul proiect pe cramă construcție de la zero. În iunie 2018 am săpat groapa și în septembrie aveam mustul. Avem aproape șase milioane de litri capacitate, lucrăm cu Recaș” povestește Paraschiva Bobe Demirel.
 

 
Care e proiectul pentru comuna Peștera unde s-a născut, trăiește și are afacerea? „Infrastructura care lipsește cu desăvârșire, aceasta însemnând calitatea apei, toate conductele din comuna peștera fiind vechi de 50 de ani, canalizare și asfalt.
Oamenii sunt foarte buni aici. Sunt atât de buni încât se mulțumesc cu puțin. Au făcut un teren de sport, un gard la terenul de sport. La școală știu că s-a aprobat un proiect să se facă ieșiri, acum e o singură intrare”, a precizat candidatul PNL.

 
Are și o echipă cu care va lucra la atragerea de fonduri europene și pentru comună: „Eu am o echipă, cea cu care am lucrat la ferma noastră. O s-o iau de acolo. Dacă vedeți câte proiecte am în birou, vă speriați. Am făcut în comună foarte multe proiecte pentru tineri. Celor care au optat pentru proiectele ălea mici de 15.000 de euro le-am făcut gratuit. Ce să le iei din 15.000 de euro?”.
Paraschiva Bobe vrea să aducă gazele la Peștera: „Gazele sunt la Medgidia. Sunt 12 km. Se pot aduce fără probleme. Trebuie făcut doar proiect. Să vrei, atât! Eu un proiect bun îl pot scrie în maxim trei săptămâni. Mai vreau să fac un Centru medical de permanență. Comuna este la 12 km de Medgidia unde acum e spital COVID, deci un bolnav trebuie să meargă la Cernavodă sau la Constanța. Acum există doar un medic de familie care vine doar câteva ore pe zi. Sunt foarte mulți copii în comună. La grădiniță și școală sunt peste 400”.
 
Locuitorii din Peștera au nevoie și de o viață mai bună. Dar fără bani nu te poți descurca. Locurile de muncă în localitate pot fi numărate pe degete.
 
„La Peștera se lucrează doar în agricultură. Tinerii pleacă afară, dar vin și-și construiesc case aici. Am o firmă de presat ulei la rece, ulei bio din semințe de struguri, cânepă, nucă care vine în comună… E o plantație mare de nuci. Eu am făcut proiectul. Am primit aprobarea și pentru procesarea nucilor.
Vecinul meu (firma Romagra – nota autorului) este un mare investitor și aici și în Turcia, el s-a oferit să facă un centru pentru copii, în care să învețe să lucreze ceramică. Soția lui este specialist în așa ceva și o să vină să predea copiilor. Cred că nu are încredere în actuala administrație ca să înceapă proiectul”, mai spune candidatul PNL.
 
Paraschiva Bobe Demirel nu se oprește aici, spune că mai are multe proiecte, dacă va câștiga Primăria Peștera: „Vreau să fac și o piață agroalimentară cu depozite de frig pentru lapte, carne, fructe și legume. Pentru că eu am dezvoltat acele ferme mici, v-am spus, de 15.000 de euro, în care unii cresc pui de carne, alții găini ouătoare, rațe, oi. Avem o fată care a primit 15.000 de euro și a crescut rațe. Le-a procesat undeva în Călărași, le-a afumat și mi-a spus că n-a scos în viața ei atâția bani câți a scos cu 300 de rațe. Afumate le-a vândut la 75 de lei jumătatea”.
 
 
Cu toate neajunsurile, viața la Peștera este frumoasă: „Viața este foarte frumoasă să știți. Vă mai spun o poveste. Prin 2005-2006, lichidatorul a vândut microfermele IAS-ului. Prima dată noi am închiriat, în 2003, când au venit copiii aici, și după acee,a am cumpărat-o. Când am cumpărat-o tatăl meu era foarte fericit, a zis: hai să-ți arăt ceva! Și m-a luat undeva mai sus în microfermă și a început să sape. La un moment dat a găsit un zid, o fostă temelie. Și mi-a zis: Uite aici a avut străbunicul tău oile!
Străbunii mei sunt din Săcele de Brașov și la 1800 și ceva veneau în baltă la Borcea și de acolo treceau iarna aici cu oile. Când au plecat turcii au dat oi și au luat ce au avut ei. Când am făcut crama trebuia să facem construcția undeva mai sus. Dar când am săpat băiatul meu mi-a zis să merg până acolo că au găsit ceva. Găsise zidul de la o altă construcție. L-am lăsat acolo. O să facem ceva în viitor”, susține Paraschiva Bobe Demirel .
 

Cultura, în atenția candidatului PNL

 
 
Paraschiva Bobe Demirel vrea să amenajeze un parc tematic pentru copii cu bani europeni: „Din 2021 se vor aloca bani europeni pentru proiecte culturale, divertisment, și vreau să amenajez un parc pentru copii, cu acele construcții pe care le vor dori ei. Că vor vrea din nu știu ce poveste, vreau să fac un circuit și două piscine, una pentru cei mari, una pentru cei mici.
Vreau să facem în fiecare sat câte un mic loc de joacă pentru copii. Sunt 12-12 copii la Poligon, care știți unde se joacă? În stația de unde îi ia microbuzul la școală. La Ivrinezu Mic, spre exemplu, le-a făcut un teren de sport cu gazon artificial, dar au program copiii. Nu pot intra acolo că are lacăt. Am găsit un grup de copii seara acolo, stăteau lângă biserică. Când ne-am întors, veneau din celălalt capăt al satului și i-am întrebat: Ce faceți, vă plimbați? Mi-au răspuns că n-au ce face, că n-au unde să stea. Și le zic:
  • Măi copii, eu dacă ies primar vă fac un parc, dar vă rog pe voi să faceți proiectul. Eu vă promit că într-o lună aveți parc. Știți cum s-au apropiat? Toți! Făceau: Pe bune? Unul mă-ntreabă: Și puneți și lacăt? Cum să pun lacăt la parc? Voi ați văzut parc cu lacăt?
  • Da la Ivrinezu Mare, e cu lacăt!
  • Dragii mei, o să fie fără lacăt, dar când începem construcția lui eu vin cu prăjiturile și voi toți, cu părinții, veniți și săpăm și pregătim parcul. Una micuță îmi zice că nu poate să sape. Nu-i problemă, îi răspund, tu duci prăjiturile la oameni și apă’’, a povestit liberala.
 
Ca orice membru PNL, Paraschiva Bobe Demirel are în ceea atenție fiscalitatea, care în comuna Peștera este nejustificat de mare, explică candidatul liberal: „În Peștera sunt cele mai mari impozite din țară, 90 de lei pe hectarul de teren agricol. Pretextul pentru creștere este că au venit turcii și au cumpărat 2500 de ha. Dar de ce îi pedepsești și pe ceilalți până la 21.000 de ha cât are UAT-ul? Sunt oameni care au unu, două, trei ha. Eu voi reduce impozitele! O primărie nu trăiește doar din impozitele pe pământ, trebuie să creeze ea condiții pentru apariția de locuri de muncă, de investiții care să-i aducă venituri”.
 
 
 

Comandat de Partidul National Liberal- Filiala Constanta
- Executat de  ZIUA de Constanta – portal: www.ziuaconstanta.ro
- mandatar financiar-cod AEP 21200012
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#alegerilocale2020 Document oficial! Câte voturi au strâns candidații la Consiliul Județean Constanța

01 Oct 2020 3351

#alegerilocale2020 Județul Tulcea - lista completă a primarilor. Unde au ales o femeie la conducerea comunității

01 Oct 2020 4296

Când își vor prelua mandatele câștigătorii alegerilor locale de duminică? Procedura pentru primar, președinte CJ, aleși locali și județeni

01 Oct 2020 4324

#alegerilocale2020 Încep negocierile pentru formarea unei majorități la nivelul Consiliului Județean Constanța. Cum vor fi repartizate mandatele în urma votului din 27 septembrie

30 Sep 2020 4153

#alegerilocale2020 Doar trei formațiuni politice intră în Consiliul Local Municipal Constanța. PNL a anunțat că vrea să formeze majoritatea cu USR PLUS

30 Sep 2020 4707

#alegerilocale2020 Echipele USR PLUS din Consiliul Local și Județean vor depune eforturi ca proiectele votate de constănțeni să fie puse în practică

29 Sep 2020 1987

#alegerilocale2020 S-a creat un brand anti PSD. PNL Constanța spune un NU hotărât social-democraților atât în Consiliul Local cât și la Consiliul Județean

29 Sep 2020 4666

LIVE TEXT #alegerilocale2020 Conferința de presă la PNL Constanța, după câștigarea alegerilor locale

28 Sep 2020 3575

#alegerilocale2020 IPJ Constanța, dosare penale pentru infracțiuni electorale

28 Sep 2020 2568

#alegerilocale2020 Stelian Ion și Remus Negoi (USR), în conferință de presă, după aflarea rezultatelor alegerilor (LIVE VIDEO)

28 Sep 2020 3469

#alegerilocale2020 Primarul din Deveselu, decedat în urmă cu două săptămâni, ales pentru un nou mandat

28 Sep 2020 2072

#alegerilocale2020 Primar mort în județul Dolj, după ce a fost reales

28 Sep 2020 2234

#alegerilocale2020 Stelian Ion - ”Suntem în fața unui moment istoric. În Constanța, scriem istorie!” (video)

28 Sep 2020 3962

#alegerilocale2020 Incidente înregistrate la nivelul județului Constanța pe timpul derulării procesului electoral

28 Sep 2020 3586

#alegerilocale2020 Ce primari au fost aleși în localitățile județului Constanța

27 Sep 2020 15949