23.000 de operatori se vor afla la alegerile locale, în secțiile de votare

 
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a prezentat, astăzi, aplicația informatică pe baza căreia se va face desemnarea operatorilor de calculator la secțiile de votare pentru alegerile locale. Vicepreședintele AEP Marian Muhuleț a informat, într-o conferință de presă, că vor fi aproximativ 23.000 de operatori ai sistemului informatic de monitorizare a prezenței la urne și de prevenire a votului ilegal.
 
Muhuleț a declarat că în luna ianuarie a fost demarată campania de recrutare a operatorilor de calculator. Potrivit acestuia, au fost organizate sesiuni de recrutare, traininguri pentru testarea capacităților tehnice IT, fiind puse la dispoziție o platformă și un clip de promovare a acestui proiect.
 

"Acum prezentăm aplicația pe baza căreia vom face tragerea la sorți a operatorilor de calculator, vom face repartiția computerizată pe secții de votare pe data de 5 mai", a explicat Muhuleț.

 
El a arătat că fiecare secție de votare va avea câte un operator de calculator. Dacă sunt secții în care va fi afluență mai mare de alegători, va putea fi alocat și un al doilea operator. Potrivit acestuia, sistemul informatic va facilita verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, va semnala tentativele de vot ilegal, va facilita exercitarea dreptului de vot, va asigura unicitatea înscrierii în listele electorale și va agrega date statistice privind prezența la vot. Muhuleț spune că în acest an nu vom mai discuta de vot ilegal sau despre turism electoral. El a precizat că operatorii de calculator vor fi plătiți timp de cinci zile cu 85 lei/zi, impozabili, sumă stabilită prin hotărâre de guvern.
 

"Rolul operatorului este să preia actul de identitate, să-l scaneze, să comunice președintelui secției de votare mesajul pe care l-a primit, că vă regăsiți în lista electorală a secției de votare la care v-ați prezentat sau că sunteți în ipostaza de a mai fi votat cineva în locul dumneavoastră, de a nu avea vârsta împlinită pentru a vota, de a avea drepturile suspendate și atunci mesajele acestea sunt tratate de președintele secției de votare, înștiințând organele de poliție, refuzând să permită accesul la vot", a explicat Muhuleț.

 
Citește și Zeci de mii de oameni doresc să fie operatori de calculator ai secțiilor de votare
sau
Opt localităţi din Constanţa nu au experţi electorali
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT+VIDEO Dumitrache reales Conferință de alegeri în cadrul Organizației Municipale a PSD Constanța. Cine sunt vicepreședinții organizației municipale? (Galerie FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 1037

Surse Coaliția va avea candidaturi separate la Primăria Capitalei - Gabriela Firea - PSD şi Sebastian Burduja - PNL

23 Apr 2024 420

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 654

Marţi începe perioada de depunere la birourile electorale a candidaturilor pentru alegerile locale

15 Apr 2024 654

Candidatul PSD-PNL pentru Primăria București, Cătălin Cîrstoiu, exclude o retragere a sa din cursa pentru fotoliul de primar

15 Apr 2024 482

Declarații avere Constanța Averea și interesele judecătorului Traian Iancu, locțiitorul președintelui BEJ Constanța (DOCUMENTE)

15 Apr 2024 378

Alegeri electorale 2024 - Tribunalul Constanta UPDATE. Azi are loc ședința de desemnare, prin tragere la sorti, a președinților Birourilor Electorale de Circumscripție și locțiitorilor acestora

15 Apr 2024 1695

Otrăvurile din sondaje Cu cine vor vota constănțenii la alegerile locale?

14 Apr 2024 1359

15 partide și 7 candidați independenți au depus candidaturi pentru alegerile europarlamentare

13 Apr 2024 561

Primarul comunei Peștera, județul Constanța, Nicoleta Vrabie, a intrat în PNL. Candidează pentru un nou mandat (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 664

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 774

ANI Măsuri de prevenție și conștientizare în contextul alegerilor din luna iunie 2024

11 Apr 2024 441

PNL Constanța își lansează candidații pentru alegerile locale! Președintele PNL, Nicolae Ciucă, prezent la eveniment

10 Apr 2024 760

Alianța Dreapta Unită a stabilit candidatul pentru Primăria Independența, județul Constanța

09 Apr 2024 592

ZIUA LIVE Politica faptelor vs. Constanța proiectelor!

09 Apr 2024 618