#alegeriparlamentare 2020 Monica Dajbog, MAI- „Au fost sesizate 26 de infracţiuni care au legătură cu procesul de vot“ (video)

  • De la începutul procesului electoral au fost înregistrate 188 de sesizări referitoare la contravenţii sau infracţiuni electorale.
De la începutul procesului electoral au fost înregistrate 188 de sesizări referitoare la contravenţii sau infracţiuni electorale, iar 57 dintre acestea nu s-au confirmat, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

"De la începerea procesului de votare şi până în acest moment au fost înregistrate 188 de sesizări cu privire la contravenţii sau infracţiuni electorale. În urma verificărilor efectuate până la această oră, 57 de sesizări nu s-au confirmat", a precizat Monica Dajbog, într-o declaraţie de presă la sediul MAI.

Purtătorul de cuvânt al MAI a mai precizat că au fost sesizate 26 de infracţiuni care au legătură cu procesul de vot şi au fost aplicate 33 de amenzi în valoare de peste 120.000 de lei şi 24 de avertismente scrise.

Regăsiți, mai jos, textul integral al declarației:

” De la începerea procesului de votare până în acest moment au fost înregistrate 188 de sesizări cu privire la contravenții sau infracțiuni electorale. În urma verificărilor efectuate până la această oră, 57 de sesizări nu s-au confirmat.

Au fost sesizate 26 de infracțiuni care au legătură cu procesul electoral.

De asemenea, au fost aplicate 33 de amenzi în valoare de peste 120 de mii de lei și 24 de avertismente scrise.

Câteva exemple relevante:

Într-o localitate din Vaslui, polițiștii fac cercetări după ce au fost sesizați prin 112 că reprezentanții unui partid politic transportă alegători la secția de votare.

Polițiștii din Buzău efectuează cercetări cu privire la un bărbat care după ce a votat la o secție din municipiul Buzău, a încercat să voteze încă o dată la o altă secție.

Polițiștii din județul Giurgiu au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 2.000 de lei pentru continuarea campaniei electorale.


La o secție de votare din Cluj-Napoca, un cetățean a votat deși nu avea acest drept. Se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot.

Sunt în cercetare, de asemenea, mai multe sesizări de la cetățeni care susțin că nu au fost lăsați să voteze deși aveau acest drept.


Poliția Municipiului Drobeta Turnu-Severin a fost sesizată de vicepreședintele unei secții de votare, cu privire la faptul că, un cetățean ar avea asupra sa mai multe buletine de vot.

În urma verificărilor efectuate, asupra alegătorului au fost găsite 3 buletine de vot, care au fost înmânate din greșeală de un membru al secției de votare. Drept urmare, unul dintre buletinele de vot a fost anulat de comisie.

În Argeș, un bărbat a fost amendat cu 600 de lei după ce și-a fotografiat buletinul de vot și l-a diseminat pe un grup privat.

La o secție din Roman, membrii comisiei au sesizat jandarmul care asigura măsurile de ordine cu privire la faptul că la un bar din apropierea secției se comercializează băuturi alcoolice. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că aspectele sesizate se confirmă, barmanul fiind sancționat contravențional.

La o secție de votare din județul Olt, procesul de vot a fost întrerupt pentru 20 de minute după ce s-a sesizat faptul că lipsește o ștampilă de vot.

La o secție de votare din Alba, s-a dispus înlocuirea președintelui biroului electoral după ce acesta a primit rezultat pozitiv la testul de COVID—19.

Pentru protejarea alegătorilor și a celorlalți participanți la procesul electoral, s-a procedat la dezinfectarea secției de votare. Procesul de vot nu a fost afectat.

Așa cum știți, pentru a veni în sprijinul alegătorilor, ieri și în cursul zilei de astăzi serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor au avut program de lucru cu publicul. Astfel , la nivel național, în cele două zile, au fost eliberate peste 11.000 de cărți de identitate și cărți de identitate provizorii.

În ceea ce privește persoanele aflate în centrele de reținere și arestare preventivă, 416 dintre acestea au depus cerere pentru a vota la aceste alegeri, iar 398 au votat până la acest moment.

Doresc să reamintesc că, pentru ziua de astăzi, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat peste 40.000 de angajați pentru misiunile specifice procesului electoral.

Colegii noștri sunt în continuare la datorie pentru a se asigura că procesul de vot se vor desfășura, ca și până acum, în condiții de siguranță. După încheierea votului, efectivele MAI vor rămâne în dispozitiv pentru a asigura protecția transportului către Birourile Electorale Județene a buletinelor de vot și a celorlalte materiale rezultate în urma votării.

Doresc să subliniez că, din punct de vedere al ordinii publice, pe parcursul votului, nu au fost înregistrate incidente majore, fapt pentru care dorim să mulțumim atât cetățenilor și competitorilor electorali, cât și colegilor noștri care au vegheat la respectarea legii.”


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tu știi, constănțeanule, ce face parlamentarul tău?

11 Feb 2021 2732

Retrospectivă 2020. Două rânduri de alegeri în pandemia de COVID-19. Constănțenii, vot în carantină, mască obligatorie, strângerea de mână între candidați și alegători a devenit istorie

04 Jan 2021 2467

Constanța Începe plata indemnizațiilor aferente participării la alegerile parlamentare

22 Dec 2020 1331

A fost publicată în Monitorul Oficial Lista senatorilor și deputaților de Constanța. Avem o premieră în politica românească

18 Dec 2020 2602

Oficial de la Biroul Electoral Județean Cum au votat locuitorii județului Constanța. Lista completă a partidelor și numărul de voturi primite

08 Dec 2020 6747

#alegeriparlamentare2020 Ei sunt viitorii deputați și senatori. Cum s-a votat în municipiile și orașele din județul Constanța?

08 Dec 2020 3342

#alegeriparlamentare2020 Județul Constanța, rezultatele parțiale de la ora 13.00

07 Dec 2020 1407

#alegeriparlamentare2020 Rezultate parțiale anunțate de BEC la ora 13.00

07 Dec 2020 1061

Cum se împart mandatele de parlamentar la Constanța, înainte de redistribuire

07 Dec 2020 3143

Rezultate oficiale parțiale după numărarea voturilor din 98,44% din secții

07 Dec 2020 3372

Anunțul nopții în politica românească. Retragere șoc după eșecul de la parlamentare

07 Dec 2020 1979

Rezultat sondaj de opinie 64% dintre respondenți au spus că vor merge să voteze la alegerile parlamentare

07 Dec 2020 697

#alegeriparlamentare2020 Au lipsit și alegătorii, și incidentele - tabloul scrutinului de duminică în județul Constanța

07 Dec 2020 1650

#alegeriparlamentare PSD Constanța, declarații după anunţarea exit poll-ului

06 Dec 2020 1867

#alegeriparlamentare USR PLUS Constanța, declarații după anunţarea exit poll-ului

06 Dec 2020 1291