Angajatii de la Sofema, revoltati de ilegalitatile patronului

1203450145.jpg

La sfarsitul saptamanii trecute, salariatii de la fabrica de confectii SC Sofema Shirts SRL din Basarabi au primit din partea conducerii o adresa prin care patronul, de origine belgiana, le aducea la cunostinta ca a decis sa sisteze activitatea societatii.

In adresa se precizeaza ca aceasta incetare a activitatii este temporara. Insa, Rodica Paraschiv, lider de sindicat, sustine ca documentul este doar un paravan in spatele caruia Kathleen Vandamme, actualul patron al fabricii, incearca sa ascunda decizia finala de disponibilizare. "Noi nu am fost anuntati de ceea ce se va intampla. Au tras de timp pentru a-si face treaba", spune aceasta. In adresa se mai arata ca motivul care l-a determinat pe patron sa ia o astfel decizie este "lipsa de comenzi" inregistrata in ultima perioada. In concluzie, intre 18 februarie - 07 martie 2008, angajatii au fost nevoiti sa-si ia un mini- concediu fara plata. Tot in acest document, se specifica faptul ca seful fabricii de confectii isi asuma obligativitatea ca, dupa aceasta perioada de "relaxare" a salariatilor, activitatea sa fie reluata in cazul in care situatia pietei o va permite.

Fabrica din Egipt vs Sofema Shirts

Dar punctul de vedere al patronului se bate cap in cap cu opiniile celor 160 de angajati ai societatii Sofema. Rodica Paraschiv spune ca decizia patronului de a inchide firma si de a o declara falimentara nu este fundamentata si nu se incadreaza in prevederile legale. "Nu se poate vorbi de o lipsa a comenzilor. Decizia de disponibilizare nu este justificata de o posibila situatie falimentara a societatii", explica aceasta. Adrese prin care se solicita situatia financiara a fabricii Sofema Shirts au fost trimise in repetate randuri. "Atat in decembrie, cat si in ianuarie am inaintat patronului adrese prin care solicitam sa ni se clarifice situatia financiara in care se afla in prezent fabrica de confectii" - sustine liderul de sindicat. Toate aceste demersuri au ramas, insa, fara niciun rezultat. Singurul semn din partea conducerii l-au primit pe 14 februarie, cand le-a fost comunicat ca, surpriza, vor intra in concediu fara plata. "In ultimi cinci ani s-a inregistrat un profit enorm. Si-au investit banii castigati in Romania intr-o fabrica din Egipt", spune Rodica Paraschiv. Aceasta este convinsa ca patronul belgian este decis sa-si deschida o afacere pe meleagurile africane si sa-i lase pe angajatii de la Sofema cu ochii-n soare. Salariatii au aflat despre aceste planuri pentru ca au existat frecvente restructurari, iar scuza patronului era societatea din Egipt. "Ni se explica faptul ca acolo forta de munca este mai ieftina", spune liderul de sindicat. Afirmatiile acesteia sunt confirmate de faptul ca, in prezent, din peste 450 de salariati care existau initial au mai ramas, in 2008, doar 160.

Administratorul fantoma

Rodica Paraschiv sustine ca au sesizat Inspectoratul Teritorial de Munca, dar initiativa lor a fost in zadar. Controlul inspectorilor nu a putut fi dus la bun sfarsit pentru ca administratorul nu a fost de gasit. Inspectorii urmeaza sa se deplaseze, din nou, la sediul societatii in cursul zilei de vineri. "De 12 luni, angajatii Sofema nu stiu nimic despre niciun administrator", spune Rodica Paraschiv. Insa, se pare ca acesta exista. Intr-un comunicat de presa primit de la Sectia Regionala de Politie Transporturi Constanta se precizeaza ca lucratorii postului de Politie Transporturi Navale Agigea au fost sesizati telefonic de administratorul SC Soferma Shirts SRL despre faptul ca societatea si-a incetat activitatea din lipsa de comenzi. Nu se precizeaza daca aceasta sistare va fi sau nu temporara. Pe 21 februarie, muncitorii ar trebui sa-si primeasca salariile, dar liderul de sindicat se declara sceptic. Cu sau fara salarii, angajatii de la fabrica de confectii sunt decisi sa mearga pana in panzele albe si nu au de gand sa puna capat protestelor. "Majoritatea salariatilor s-au strans in institutie si au ramas pana la ora 16.00. Parte dintre cei care fac naveta nu au putut veni pentru ca ar fi trebuit sa dea pe transport 10 lei", explica Rodica Paraschiv.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 593

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 822

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 851

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 573

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 741

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 638

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 841

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1475

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 692

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 509

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 744

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1282

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 451

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 1064

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 1089