Cui îi este frică de Daniel Morar?

deschidere.jpgÎn opinia politicienilor tomitani, prelungirea mandatului lui Daniel Morar la şefia DNA nu ar avea legătură cu dosarele instrumentate unor lideri PSD de marcă

Vinerea trecută, procurorul general Laura Codruţa Koveşi a prelungit, pentru a doua oară, mandatul lui Daniel Morar, astfel încât acesta va coordona activitatea Departamentului Naţional Anticorupţie până la data de 31 decembrie anul curent.

Menţinerea la şefia DNA a lui Morar persistă, cu toate că mandatul său legal a expirat în data de 12 august 2008. La vremea respectivă, procurorul general a prelungit mandatul şefului DNA până la numirea succesorului său, propus de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Numai că Monica Şerbănescu, persoana propusă de ministru pentru şefia DNA, a primit aviz negativ de la CSM, iar preşedintele Traian Băsescu a ţinut cont de „avertizarea“ acestui for şi nu a numit-o în funcţie. Aşa s-a ajuns în situaţia în care Daniel Morar a obţinut cea de-a doua prelungire a mandatului său. Trebuie menţionat faptul că, potrivit Statutului magistratului, şeful DNA poate beneficia de o prelungire a mandatului de maximum 90 de zile, ceea ce ar fi presupus ca procurorul general Laura Codruţa Koveşi să îl menţină pe Morar în funcţie până în data de 9 februarie 2009. Însă limitarea prelungirii mandatului deţinut de Daniel Morar îi lasă lui Koveşi posibilitatea de a recurge la alte delegări, în favoarea acestuia, şi anul viitor.

Conform legislaţiei în vigoare, şeful DNA este numit de preşedintele ţării, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul consultativ al CSM, pentru un mandat de trei ani, cu posibilitatea prelungirii lui o dată, tot cu trei ani.

Duelul Mazăre - Constantinescu - Morar

Menţinerea în funcţie a şefului DNA, Daniel Morar, nu constituie un motiv de bucurie pentru echipa Mazăre - Constantinescu, având în vedere dosarele consistente aflate în atenţia procurorilor anticorupţie. Concret, Radu Mazăre a fost trimis în judecată ca urmare a rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, având ca „ţintă“ modul în care primarul municipiului Constanţa a aplicat prevederile Legii 10. Aşa se face că procurorii au ajuns la concluzia că edilul ar fi atribuit terenuri atât din domeniul public al statului şi faleza, cât şi din patrimoniul municipiului Constanţa.

Printre beneficiarii „renumiţi“ s-a aflat şi preşedintele executiv al Clubului Dinamo, Cristian Borcea, care, în 2002, a reuşit să dea un tun imobiliar de 28 milioane de euro, prin vânzarea unui teren de 8.990 mp, situat în zona Mamaia Nord. În concluzie, procurorii DNA au considerat că Borcea, „prin fapta sa, împreună cu ceilalţi învinuiţi, a prejudiciat statul cu 19.323.827 euro şi municipiul Constanţa cu 8.357.183 euro“.

daniel_morar_2.jpgDecizie pe lege sau o ambiţie

În acest context s-ar putea crede că menţinerea în funcţie a lui Daniel Morar ar avea ca substrat menţinerea stresului în rândul unor lideri politici importanţi, majoritatea din PSD, cum este cazul primarului Radu Mazăre şi al preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu.
Vicepreşedintele PNL, senatorul Puiu Haşotti, consideră că „Morar nu a fost menţinut pentru Radu Mazăre. Decizia a fost luată de Koveşi, în urma refuzului lui Traian Băsescu, luat pe lege, pe Constituţie“. Cu toate că s-ar putea face interpretări, liderul PNL consideră că oamenii politici ar trebui să se ferească să le facă, atâta timp cât deciziile sunt conform prevederilor legale.
 „Totuşi, nu cred că prelungirea mandatului şefului DNA s-a făcut pentru un caz special şi nu e legat de Constanţa“, consideră preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir.

Forţarea preşedintelui

Fostul lider al PD-L Constanţa, deputatul Stelian Duţu, apreciază că menţinerea în funcţie a procurorului-şef al DNA este urmarea faptului că „mandatul era încheiat şi trebuia analizată serios, nu formal, propunerea ministrului Justiţiei“. „Nu cred că are legătură cu dosarul lui Mazăre“, a concluzionat deputatul independent Stelian Duţu.

radu_mazare_10.jpgFără legătură cu dosare în lucru


Pentru preşedintele PD-L Constanţa, Mircea Banias, este o decizie „salutară şi de bun augur“, în contextul menţinerii monitorizării pe justiţie a României de către Uniunea Eupropeană. „Această decizie nu are niciun fel de legătură cu dosarele liderilor PSD“, a conchis Banias.
Colegul său de partid, secretarul general al organizaţiei judeţene PD-L Constanţa, Senol Zevri, consideră menţinerea lui Morar o măsură bună, întrucât, sub mandatul acestuia, „în premieră, s-au obţinut rezultate palpabile“. „Ironia este că în această ţară toată lumea fură, dar nimeni nu-i vinovat. Pentru prima oară, DNA a identificat şi posibili vinovaţi“, a declarat Zevri.

„Faptul că Morar este acuzat de parti-pris-uri politice este o încercare a celor acuzaţi sau cercetaţi de a deturna atenţia de la faptele lor. DNA face doar ancheta, justiţia decide vinovat sau nu“, a menţionat liderul democrat-liberal.

„Era normal să fie menţinut în funcţie pentru că DNA a fost o armă teribilă folosită în lupta politică“, a opinat deputatul PSD Alexandru Mazăre. Cât priveşte dosarul în care este incriminat fratele său, Radu Mazăre, deputatul a ţinut să sublinieze că „a fost ţinut patru ani în faza de urmărire şi, cu o săptămână înainte de campanie, a fost trimis instanţei“.

Şi, totuşi, el a confirmat că nu mai conta cine-i şef al DNA, atâta timp cât dosarul a ajuns în instanţă.
Deputatul PSD Eduard Martin este de altă părere. „Cred că trebuie ca DNA să fie condus de altă persoană şi nu reconfirmat Daniel Morar. Probabil, avea dosare politice neterminate, cum ar fi cel al primarului Mazăre, şi trebuiau duse la capăt“, a declarat Eduard Martin.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rechizitoriu pentru cunoscutul bancher Gheţea Radu Graţian! Trimis în judecată, la Constanța, pentru ucidere din culpă! (VIDEO+DOCUMENT)

24 Mar 2024 1051

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, accident la Mangalia! Latura civilă, amânată pentru aprilie 2024 (VIDEO)

12 Mar 2024 889

Judecători amenințați la Constanța! „Este ca și cum Irod l-ar acuza pe pruncul Iisus cu privire la propriile lui crime!“ (RECHIZITORIU)

11 Mar 2024 991

Ce spune avocatul Adrian Cuculis Crimă într-un hotel din Mangalia! Se cere schimbarea încadrării juridice

11 Mar 2024 1741

Bărbatul acuzat că ar fi agresat măicuțele de la mănăstirea Sfânta Maria, din Techirghiol, cere să fie pus în libertate!

19 Feb 2024 820

Premieră Condamnare în primul și singurul dosar de Cyberbullying din Constanța! Decizia, atacată la instanța superioară (RECHIZITORIU)

15 Feb 2024 1006

Polițiștii din Constanța au găsit două kilograme de Cannabis într-o geantă abandonată pe stradă de un cetățean speriat! (RECHIZITORIU)

07 Feb 2024 1093

Fost ministru al Justiției, Monica Macovei trimisă în judecată, la Mangalia! Primul termen, marți, 16 ianuarie 2024 (DOCUMENT)

13 Jan 2024 985

Justiție Constanța Începe procesul lui Matei Vlad Pascu, șoferul implicat în tragedia de la 2 Mai (RECHIZITORIU)

11 Dec 2023 2079

DNA l-a trimis în judecată pe Cezar Costin Stancu, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie! Dosarul, amânat pentru la anul (RECHIZITORIU)

23 Nov 2023 778

Omor calificat la Tulcea! Rechizitoriu demn de filmele cu detectivi. Sentință definitivă la Constanța. Daune reduse la jumătate

14 Nov 2023 2429

Judecătoria Mangalia îi prelungeşte dreptul de circulaţie Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției (DOCUMENT)

31 Oct 2023 819

Județul Timiș Persoană arestată preventiv pentru trafic de migranți

27 Oct 2023 676

Începe judecata în Dosarul Revoluției! (MINUTĂ+RECHIZITORIU)

25 Oct 2023 1300

Cezar Costin Stancu, fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, trimis în judecată de DNA. Azi, primul termen (RECHIZITORIU)

25 Oct 2023 1178