Locuri de veci cu iz imobiliar

1178809984.jpg

Pot fi locurile de veci cumparate? Exista deja "agentii imobiliare" cu astfel de preocupari ce tin de viata vesnica. Desi legea are limite bine stabilite in ceea ce priveste locurile, este deja o practica stiuta apelarea la astfel de solutii in cazuri disperate.

Este un lux sa traiesti, dar nici sa mori nu e usor. Necunoscute de oficiali, astfel de tranzactii se fac prin cosmetizari legale. Maria Andrusca, seful Serviciului Administrarea Cimitirelor, a declarat "nu numai ca nu se vand, dar si incercarea de cumparare este o activitate ilegala". Regulamentul de Organizare si Functionare a Cimitirelor de pe raza Municipiului Constanta prevede cesiunea dreptului de concesiune. Astfel, acest procedeu se poate efectua cu conditia ca noul beneficiar al dreptului de cesiune sa faca dovada ca pe locul respectiv se afla inhumate rude pana la gradul patru. In alte situatii, se pot inhuma alte persoane, pe o perioada stabilita de ani, numai cu acordul titularului si prin cedarea dreptului de folosinta. Este aceasta portita "legala" prin care beneficiarii profita de dreptul lor mostenit? In acest caz, titularul de drept trebuie sa stie ca nu va putea utiliza locul inainte de sapte ani. Fie sunt prea batrani si au loc alaturi de sotii decedati, fie nu mai au cui sa pastreze locul, acestia apeleaza la cedarea dreptului de concesiune prin vanzare. Acest lucru nu ar putea fi posibil fara ajutorul dat de administratia cimitirelor. Un loc de veci pe aleea principala, in sectorul cavourilor scumpe, poate oscila intre 3500-4000 lei. Pretul este variabil si se schimba in functie de abilitatile fiecaruia de negociator. "Te intelegi cu omul" sau "vezi cum merge" Daca nu sunt pretentii prea mari, se pot gasi locuri de vanzare in zona periferica, numita cea a saracilor. Aici se poate negocia pana la 3000 lei. Batranii mai apeleaza la un alt tertip. Ei folosesc doar jumatate din spatiul pe care il au in concesiune pentru o cripta. Spatiul ramas, desi are taxele platite, este pastrat pana la aparitia unei oportunitati de vanzare. Aceste taxe obligatorii nu dau dreptul acestora sa vanda. Dreptul de folosinta nu implica si dreptul beneficiarului de a instraina sau de a vinde locul mostenit. In cimitirele din municipiu se gasesc locuri... pentru urgente. Numai in astfel de situatii, cu actul de deces, rudele se pot prezenta pentru cumpararea unor cavouri, construite deja, care se afla in cimitir cu titlul de "rezervat". Speculanti sau batrani nevoiasi, acestia au transformat chiar si ritualul crestinesc de inmormantare intr-o afacere cu profit. Alaturi de "vanzari masini second hand" si "angajam barmanita" anunturile se incheie in mod apoteotic. Coloritul pestrit este completat si moartea a devenit o afacere...

Scris de: {autor}Monica GOGONEATA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bosînceanu, despre PUSL Constanța- „Au o șansă să intre în CLM și pot chiar să negocieze“

09 Feb 2024 991

Horoscop pentru săptămâna 26 septembrie - 02 octombrie 2022. Vezi ce se întâmplă în plan amoros în noua săptămână

26 Sep 2022 1115

Cartea zilei Vulpile în vie. Vol I + Vol II

26 Feb 2022 1238

Constănțenii pot negocia gratuit cu băncile și IFN-urile. Află ce trebuie să faci!

23 Oct 2021 1814

Constănțenii pot negocia gratuit cu băncile și IFN-urile. Află ce trebuie să faci!

22 Oct 2021 2009

Constănțenii pot negocia gratuit cu băncile și IFN-urile. Află ce trebuie să faci!

21 Oct 2021 1877

Constănțenii pot negocia gratuit cu băncile și IFN-urile. Află ce trebuie să faci!

10 Jun 2021 2020

Candidații dreptei, de la Constanța, au propria versiune despre cum ar trebui folosiți banii negociați la Bruxelles de președintele Klaus Iohannis

24 Jul 2020 2736

De la Bruxelles Anunțul lui Iohannis despre banii pentru Covid

17 Jul 2020 1735

Imagini de colecție Amintirile lui Gică Hagi de la Real Madrid. Pe cine avea coleg de cameră. Ce melodii asculta seara, la culcare (galerie foto + video)

30 Jun 2020 4897

In Memoriam prof. Valentin Sgarcea. Un an de la dispariția „soldatului adevărului”

06 May 2020 3691

Ludovic Orban a anunțat câte ministere va avea guvernul PNL

11 Oct 2019 1527

Taximetriştii constănţeni, pe jar. Reprezentanţii au stat la masă cu viceprimarul Dumitru Babu. Ce s-a discutat (galerie foto)

12 Feb 2019 3354

Editorial Pledoarie pentru copii. În goana după note mari, părinţi, nu faceţi greşeala să negociaţi educaţia, disciplina şi respectul!

10 Sep 2018 5003

Brazilianul Eric ar putea pleca de la FC Viitorul. A primit o ofertă

13 Jan 2018 2689