Apel la transparenta

Apel la transparenţă Cum s-au pompat în 2015 fonduri nerambursabile de la Primăria Constanţa în „consolidarea tronului reginei Tomiris“ (documente)

Transparenţa publică nu ar trebui, sub nicio formă, să rămână la stadiul unei lozinci îmbrăţişate de politicieni doar sub costumul de slogan de campanie, ci ar trebui să devină o realitate. Tocmai de aceea, ZIUA de Constanţa vă prezintă, la obiect, activitatea pe plan economic a diferitelor direcţii şi instituţii finanţate din bani publici, astfel încât constănţenii să aibă acces neîngrădit la informaţii legate de ce se întâmplă cu banii lor şi cine sunt beneficiarii contractelor cu statul. Facem precizarea că listele privind licitaţiile şi contractele cu atribuire directă despre care vom vorbi sunt cele puse la dispoziţie de fiecare instituţie în parte, aşa cum ne-au fost transmise, iar eventuale neconcordanţe ori inadvertenţe nu ne aparţin.
 
Continuăm să vă prezentăm contractele din fonduri nerambursabile încheiate de Primăria Constanţa în anul 2015. Astăzi, vă prezentăm contractul nerambursabil pentru susţinerea evenimentului Festivalul Antic Tomis 2015.
 
Primăria Municipiului Constanţa publica, în luna iunie a anului 2015, un anunţ de participare la procedura de selecţie pentru susţinerea din fonduri financiare nerambursabile a proiectelor cluburilor sportive de drept privat şi ale asociaţiilor pe ramură de sport şi a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale. Aşa cum se menţiona în anunţ, municipalitatea „îşi propune să acorde fonduri financiare nerambursabile în anul 2015 din bugetul propriu al municipiului Constanţa, aprobat prin HCL nr. 2/2015 pentru susţinerea proiectelor cluburilor sportive de drept privat şi ale asociaţiilor pe ramură de sport şi a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale“. Una dintre acţiunile la care se face referire în anunţ este Festivalul Antic Tomis, ediţia 2015.

Atribuirea contractului de acordare a fondurilor financiare nerambursabile necesare organizării evenimentului Festivalul Antic Tomis 2015 urma să se realizeze pe baza principiului „cel mai mare punctaj obţinut“ în limita bugetului aprobat, punctaj realizat ca urmare a aplicării mai multor criterii. Este vorba despre „preţul cel mai scăzut“, în sensul că, aşa cum se explică în anunţ, contau valoarea cea mai scăzută a fondurilor financiare nerambursabile solicitate pentru realizarea proiectului: 50 de puncte pentru cea de pe locul 1; 30 de puncte pentru cea de pe locul 2; 10 puncte pentru cea de pe locul 3; 0 puncte pentru celelalte oferte; „raportul (procentajul) realizat între valoarea contribuţiei proprii şi valoarea (suma) solicitată: 25 de puncte pentru un raport de peste 20% inclusiv; 15 puncte pentru un raport de 15% şi până la 20%, 5 puncte pentru un raport cuprins între 10% şi 15%, precum şi „experienţa în organizarea unor evenimente asemănătoare“: pentru o experienţă minimă de 3 ani inclusiv - 25 de puncte, pentru o experienţă cuprinsă de la 1 an şi până la 3 ani - 15 puncte, pentru o experienţă de până la 1 an - 5 puncte.

Potrivit anunţului de participare la procedura de selecţie, ofertele puteau fi depuse până pe data de 29 iulie, ora 12.00, urmând ca acestea să fie deschise pe 30 iulie, ora 12.00, în prezenţa membrilor comisiei de selecţie a ofertelor. În 2014, Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, al cărei preşedinte era Corina Martin, câştiga licitaţia privind organizarea evenimentului Festivalul Antic Tomis 2014.
 
Ediţia din 2015 era deja a patra a festivalului, iar din acel moment, evenimentul a început să-şi atragă o serie de critici serioase, din cauza Corinei Martin, cea care o întruchipa Tomiris, regina masageţilor (popor iranian din Asia Centrală) şi care devine deja „eroina“ festivalului, cu toate că specialiştii şi istoricii considerau apariţia acesteia în festival „o bătaie de joc, un deserviciu adus poporului român, o stupizenie care a intrat în capul unora“. 

Dosarul financiar al Festivalului Antic Tomis 2015

În anul 2015, Festivalul Antic Tomis 2015, aflat la cea de-a patra ediţie, avea să se desfăşoare în perioada 28 - 30 august, în parcul Tăbăcărie. Ca şi anul trecut, evenimentul urma să beneficieze de finanţare din fonduri financiare nerambursabile acordate de Primăria Constanţa. La eveniment se anunţa participarea a 180 de daci, romani, nimfe şi celţi - voluntari din cele cinci asociaţii de reconstituire istorică: Terra Dacica Aeterna (Cluj), Garda Apulum (Alba Iulia), Danais, Nimfele Dace (Zalău) şi Scythia Minor (Dobrici, Bulgaria).
 
Festivalul a fost organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa.
Ca şi în 2014, au primit de la Primăria Constanţa aproximativ 100.000 de lei. Restul banilor au provenit din sponsorizări. 80% din bugetul festivalului s-a cheltuit pentru cazarea şi masa celor 180 de participanţi. Tomiris, regina masageţilor, a purtat o rochie verde la ediţia din 2015.
 
Dar ce au văzut constănţenii şi turiştii în cele trei zile ale Festivalului Antic Tomis 2015? 
28 august - Parcul Tăbăcărie - 9.00 - 12.00 - amenajare tabără antică; ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public; teatru de păpuşi cu tematică antică; demonstraţii militare, reconstituirea luptei între daci şi romani. 
28 august - centrul vechi al oraşului Constanţa -parada antică militară şi civilă pe traseul Parcul Arheologic Constanţa - Prefectura Constanţa - bulevardul Tomis - Statuia Lupoaicei - Piaţa Ovidiu; ceremonial de deschidere în Piaţa Ovidiu; retragere spre tabăra din parcul Tăbăcărie. 
29 august - parcul Tăbăcărie -ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public; teatru de păpuşi cu tematică antică; ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public, ritualuri antice de nuntă şi de iniţiere în arta vindecării. 
29 august - staţiunea Mamaia - parada antică pe traseul Piaţeta Cazino - Promenadă - Piaţeta Perla; teatru antic în piaţeta Perla - „Antigona“, de Sofocle. 
30 august, parcul Tăbăcărie - ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public; ceremonia de închidere; ateliere de reconstituire istorică, muzică şi dans antic, ritualuri antice de nuntă şi funerare; teatru antic.  

Două asociaţii au vrut să organizeze Festivalul Antic Tomis 2015 

Potrivit procesului-verbal şi raportului procedurii de atribuire privind rezultatul selecţiei de oferte pentru încheierea contractului de finanţare din fonduri nerambursabile pentru susţinerea evenimentului Festivalul Antic Tomis 2015, au solicitat documentaţia necesară participării la procedura de selecţie şi atribuire a fondurilor nerambursabile: Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării şi Asociaţia Terra Dacica Aeterna. Ambele asociaţii au depus oferte în vederea finanţării.
 
Comisia de evaluare, constituită prin dispoziţia viceprimarului, pe atunci, Decebal Făgădău, formată din Liviu Pătraşcu - preşedinte, Liviu Manolache - membru, Doina Păuleanu - membru, Diana Dardac - membru şi Călin Hanţiu - membru, a procedat la deschiderea ofertelor în data de 30.07.2015. Ca urmare a analizei documentaţiei depuse, comisia a constatat următoarele: Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării avea o propunere financiară de 110.775 de lei cu TVA - valoarea estimată a proiectului şi suma de 99.697 de lei cu TVA - valoarea finanţării solicitate; aportul propriu era de 11.078 de lei cu TVA, reprezentând 11,11% din valoarea totală a finanţării solicitate. Asociaţia Terra Dacica Aeterna, ca un făcut, a prezentat documentaţia incompletă. Printr-o adresă, i-au fost solicitate documentele lipsă necesare clarificării, însă asociaţia înştiinţează la rândul său Primăria că renunţă la completarea documentaţiei, motiv pentru care este descalificată, iar câştigătoare este Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, cu 80 de puncte.
 
Într-un final, ca urmare a prezentării propunerilor tehnice, comisia de evaluare recomandă ofertanţilor ca, în desfăşurarea activităţilor, să pună accent pe istoria Dobrogei!
 
Din raportul financiar sintetic al evenimentului Festivalul Antic Tomis 2015, aflăm care au fost colaboratorii acestui spectacol pe bani, în majoritatea lor, publici: C&A Connection SRL, care a asigurat premiile pentru participanţi, Muzică şi Film SRL - pentru sonorizare tabără festival, Arasound SRL - închiriere generator electric, Romconstruct SRL - baloturi paie, Mont Blanc Pictures SRL - realizare film festival, Zip Escort SRL - pază tabără, Asociaţia România - Dacia Casa Noastră - organizare ateliere tabără, Asociaţia Terra Dacica Aeterna - organizare ateliere tabără, Licor SRL - costum antic Tomiris, Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie - transportul reenactorilor, PFA Cîmpean Roxana Mirela - transportul reenactorilor, Group Claudiu 2004 SRL şi Complex Turistic Dobrogea pentru cazarea reenactorilor, iar Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării a primit şi ea 2.000 de lei din buget pentru cheltuieli cu personalul.

Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării în 2015! 

La nivelul anului 2015, Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării era condusă de Corina Martin, în calitate de preşedinte. Asociaţia a fost înfiinţată în luna mai a anului 2007. Conform datelor din „buletin“, adică din Registrul Asociaţiilor, fondatorii asociaţiei erau: Judeţul Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, Municipiul Constanţa, prin Nicolae Nemirschi, Municipiul Mangalia, prin Paul Botaş, Agenţia Pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, prin Tania Popescu, Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, prin Corina Martin, Asociaţia Patronală Mamaia, prin Andrei Iulian Trandafir, Asociaţia Patronatul Industriei Hoteliere Marea Neagră, prin Nicolae Moroianu, Romania Convention Bureau, prin Corina Martin, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, prin Dănuţ Jugănaru, şi Danubius Travel Agency SRL (TUI Romania), prin Ciprian Popescu.

Scopul declarat al asociaţiei este „dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului din judeţul Constanţa şi judeţul Tulcea, în totalitatea multiplelor sale forme, atât în ţară, cât şi în străinătate, precum şi acordarea suportului necesar pentru elaborarea şi implementarea strategiilor naţionale, regionale şi locale de dezvoltare a turismului dobrogean“, aceasta „constituindu-se într-un parteneriat public - privat“. Din conducerea asociaţiei încă apar ca făcând parte Corina Martin, Nicuşor Daniel Constantinescu, Ion Dănuţ Jugănaru, Ciprian Popescu, Nicolae Nemirschi, Andrei Iulian Trandafir şi Nicolae Moroianu. Precizăm că noul preşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării este Cristian Bărhălescu.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza pe larg raportul financiar sintetic final al festivalului, raportul procesului de atribuire şi procesul-verbal de selecţie a ofertelor.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu cu Dana Dumitrescu, directorul Teatrului de Stat Constanţa Consacraţii scenei româneşti, la Festivalul „Miturile Cetăţii“ - Marcel Iureş, George Mihăiţă, Ion Caramitru, Marius Manole, Medeea Marinescu

16 Jun 2018 1127

Interviu online cu Dana Dumitrescu, directorul Teatrului de Stat Constanţa Tema este - A treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii“

14 Jun 2018 1082

Revista presei locale

28 Aug 2017 1055

Revista presei locale

26 Aug 2017 1056

Revista presei locale

25 Aug 2017 1202

Revista presei locale

24 Aug 2017 1027

Revista presei locale

23 Aug 2017 1021

Foc şi apă la Poarta I. Festivalul „Miturile cetăţii“ se încheie cu un spectacol, cum n-a mai văzut Constanţa. Grăbiţi-vă să luaţi bilete! (galerie foto)

27 Jun 2017 2198

Corina Martin a capitulat! Festivalul Antic Tomis o pensionează pe „Tomiris“

23 Aug 2016 5551

Iubitorii de teatru sunt așteptați la Palatul Copiilor pentru „Festivalul Naţional de Teatru Antic pentru Elevi”

15 Aug 2016 1040

Festivalul Antic Tomis 2014, pe bani publici 1.000 de euro doar pe mofturile Corinei Martin - rochia şi machiajul reginei Tomiris (documente)

18 Jul 2016 7445

Acuzaţii grave i se aduc Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării "Am fost izgoniţi din casa noastră"

16 Jul 2016 1463

Festivalul internaţional de teatru „Miturile cetăţii“, la Constanţa. Tradiţia spectacolelor inspirate din mitologie reînvie la malul mării (galerie foto)

18 Jun 2016 3225

În loc de meciuri, în Piața Ovidiu, microbiștii vor putea vedea... spectacolele festivalului „Miturile cetății”

17 Jun 2016 1105

Luptele de la Măgura Uroiului Rugbystul Ionuţ Lungu, din Constanţa, comandant de legiune romană (galerie foto+video)

14 Sep 2015 4255

Astăzi îmbracă, din nou, rolul reginei Tomiris Cum a devenit CJC sponsorul principal al asociaţiei conduse de Corina Martin (documente)

28 Aug 2015 4187

„Pata de culoare“ a evenimentului, Corina Martin, încă lucrează la rochie Festivalul Antic Tomis, tot pe bani de la Primăria Constanţa (galerie foto)

25 Aug 2015 3097

Pentru Ziua Marinei Române nu au existat fonduri Primăria Constanţa „pompează“, din nou, bani în Festivalul Antic Tomis

18 Jun 2015 3666

Editorial Ispravnicii Constanţei se deghizează. Oraşul rămâne la fel

30 Aug 2014 1277

Litoral Tv Începe Festivalul Antic Tomis

26 Aug 2014 1174

Scandal pe marginea Festivalului Antic Tomis Groove Hour, reproşuri la adresa Corinei Martin - „Ne creaţi un mare deserviciu de imagine pe care dumneavoastră nu-l puteţi repara”

17 Aug 2014 2048

Corina Martin va fi, pentru o zi, regina Tomiris Directorul Muzeului de Istorie Constanţa - „O stupizenie, o aberaţie sinistră“

08 Aug 2014 4255

Apropiată a lui Mazăre Asociaţia Corinei Martin face bani din Festivalul Antic Tomis

29 Jul 2014 2888

Se caută organizator pentru a treia ediţie a Festivalului Antic Tomis

26 Jun 2014 1590

Programul primei zile Se dă startul celei de-a doua ediţii a Festivalului Antic Tomis

16 Aug 2013 1235

Festivalul Antic Tomis, promovat în cadrul manifestărilor marinărești

15 Aug 2013 1287

Litoralul Mării Negre, promovat dincolo de graniţe

13 Aug 2013 1351

Începe Festivalul Antic Tomis

13 Aug 2013 1826

FESTIVALUL ANTIC TOMIS 16-18 AUGUST 2013 EDIŢIA a II-a

13 Aug 2013 1885

FESTIVALUL ANTIC TOMIS EDIŢIA a II-a 16-18 august 2013

09 Aug 2013 1079

FESTIVALUL ANTIC TOMIS EDIŢIA a II-a 16-18 august 2013

08 Aug 2013 1161

Să transformăm orașul Constanța în destinaţie culturală, prin încurajarea valorilor care consolidează comunitatea

11 Jul 2013 838

Să transformăm orașul Constanța în destinaţie culturală, prin încurajarea valorilor care consolidează comunitatea

10 Jul 2013 842

Groove Hour - istoria unei afaceri de succes

20 Aug 2012 2206

Fotoreportaj Lupte între daci şi romani la Festivalul Antic Tomis

19 Aug 2012 2701

Dacia liberăăă!!!!!! Turiştii şi constănţenii au avut parte de o lecţie de istorie predată de daci şi romani

18 Aug 2012 4705

Astăzi începe Festivalul Antic Tomis. Vezi care este programul

17 Aug 2012 1845

Program Festivalul Antic Tomis

16 Aug 2012 873

Festivalul Naţional de Teatru Antic pentru Elevi -Teatrul între viaţã şi ludic

05 Jul 2011 695

Start la ,,Festivalul National de Teatru Antic pentru Elevi -Teatrul intre viatã si ludic”

09 Aug 2010 1121

,,Festivalul National de Teatru Antic pentru Elevi -Teatrul intre viatã si ludic”

09 Aug 2010 840

Studentii de la Arte deschid Festivalul de Teatru Antic

09 Aug 2008 883

Nostalgia serilor de teatru antic

11 Sep 2007 1074

Dansurile turcilor dobrogeni, la festivalul de la Foca

23 Aug 2007 779