Interviu cu preşedintele EximBank Cum iei credit cu garanţie de la stat?

185634-costea.jpgEximBank, una dintre cele două bănci de stat din România pune la dispoziţia companiilor o gamă largă de produse de la asigurări la garanţii pentru credite. Ionuţ Costea, preşedintele EximBank, explică pentru RL cum a reuşit banca pe care o conduce să iasă din "anonimatul" în care s-a zbătut ani la rândul.

RL: La ce sumă se ridică volumul de credite acordate de EximBank în primul trimestru? Dar cel al
garanţiilor?

Ionuţ Costea: Anul acesta am continuat să ne concentrăm pe oferirea celor mai bune soluţii pentru întreprinzătorii români care încă încercă să recupereze terenul pierdut în perioada de criză şi cred că în mare măsură am reuşit să facem acest lucru. La finele primului trimestru din acest an, totalul creditelor acordate de EximBank se ridică la circa 630 milioane de lei, în creştere cu aproape 44% faţă de perioada corespunzătoare din 2010. O evoluţie similară au avuto şi garanţiile acordate în numele statului. Acestea erau la finele lunii martie 2011 de aproape un miliard de lei, cu circa 43% mai mult decât valoarea înregistrată la sfârşitul aceleiaşi luni din 2010. De asemenea, pe segmentul proiectelor cu finanţare europeană, în primele patru luni ale anului EximBank a acordat facilităţi de
peste 200 milioane de lei, dublu faţă de tot anul trecut. În acelaşi timp, garanţiile acordate în numele statului au urcat cu 43%, până la aproape un miliard de lei.

R.L: Care este produsul - vedetă al EximBank?

I.C: Rezultate în creştere am înregistrat pe toate cele trei segmente de produse pe care le avem în portofoliu, respectiv finanţări, garanţii şi asigurări. Dintre acestea însă, garanţiile au prezentat cea mai accentuată dinamică - la finele anului trecut au ajuns la un plafon de patru ori mai mare faţă de nivelul anului 2008. În condiţiile unei contracţii masive a pieţei imobiliare, societăţile comerciale care au fost nevoite să diversifice gama de garanţii pentru accesarea de finanţări. Astfel, oferta noastră pe acest segment a constituit o alternativă viabilă atât pentru firme, cât şi pentru băncile comerciale.

Având aceste garanţii din partea statului, companiile au putut accesa credite, de la noi sau de la alte bănci comerciale, necesare dezvoltării activităţii, atât pentru capital de lucru, cât şi pentru importante proiecte de investiţii. Facem eforturi mari pe această zonă şi am ajuns la colaborări foarte bune cu băncile comerciale. Clienţii acestora care nu pot aduce colateral suficient trebuie să ştie că pot apela şi la noi pentru completare, iar băncile au început să fie din ce în ce mai active în a-şi orienta clienţii către noi şi împreună structurăm pachete complete de finanţare-garantare. Vreau să punctez faptul că garanţiile pe care le acordăm pot acoperi până la 80% din valoarea
creditului (principalului).

Un alt element pe care aş vrea să-l menţionez este că pentru garanţiile de până la 1,5 milioane euro circuitul de aprobare a fost mult simplificat. Acum Exim-Bank preia dosarul de analiză făcut deja de banca solicitantului, fără a mai iniţia de la zero evaluarea proprie - ceea ce în trecut prelungea perioada de răspuns.

R.L: Intentionaţi să lansaţi produse/servicii noi anul acesta? Dacă da ce tip de produse?

I.C: Sigur că suntem preocupaţi permanent de îmbunătăţirea portofoliului de produse şi ne gândim la noi facilităţi pe care le putem acorda companiilor. Deja am făcut un prim pas prin înfiinţarea Direcţiei Clienţi Strategici şi Finanţare Proiecte. În ultima perioadă am remarcat un interes în creştere pentru creditele de investiţii, pe lângă finanţările pentru activitatea curentă. Şi pentru că vrem să sprijinim firmele care vor să facă investiţii am luat decizia de a înfiinţa această structură care are ca obiectiv construirea unor mixuri de finanţări şi garanţii pentru companiile cu cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro.

R.L: Care sunt rezultatele înregistrate pe segmentul asigurărilor?

I.C: EximBank deţine în portofoliu produse specifice care contribuie la reducerea riscurilor asociate oricărei afaceri. Astfel, punem la dispoziţia exportatorilor Asigurarea riscului de neplată la extern sau asigurarea cursului de schimb valutar care protejează încasările din export împotriva fluctuaţiilor nefavorabile ale cursului de schimb. De asemenea, firmele care intenţionează să se extindă în străinătate pot beneficia de asigurarea investiţiei - care garantează recuperarea a până la 90% din valoarea proiectului. Oferta noastră este completată de cea a Companiei de Asigurare Reasigurare Exim (CARE) România, la care EximBank este acţionar majoritar şi care este specializată în asigurarea creditelor comerciale pe termen scurt.

Sursa: Romanialibera.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua - ziua 9 .17 aprilie 2024. Ne aflăm în plin val de lună în creștere

17 Apr 2024 368

ONRC Județul Constanța, în topul celor mai mari creşteri ale numărului de suspendări de firme înregistrate în primele două luni din 2024

14 Apr 2024 2586

Care sunt tendințele sezonului estival 2024

13 Apr 2024 435

Chiriile cresc de la un an la altul. Care sunt prețurile la început de an 2024, în municipiul Constanța?

02 Apr 2024 1554

Vești bune de la Ministerul Muncii! Mai multe indemnizații, majorate de la 1 martie 2024

05 Mar 2024 2810

O fermă de creștere și abatorizare prepelițe, deținută de Ferma Buna SRL din Constanța, scoasă la licitație. Bunul a fost evaluat la peste 5 miloane de lei (DOCUMENT)

01 Mar 2024 778

#ConstantaEsteBine Valul doi de energie – partea a doua – ziua 7. Următoarele șapte zile cu luna în creștere sunt foarte intense

16 Feb 2024 661

Clasamentul celor mai căutate staţiuni la acest moment arată că Mamaia şi Eforie Nord îşi dispută prima poziţie

06 Feb 2024 622

Licitații Constanța Primăria Medgidia, modificări la contractul cu Bau Stark SRL pentru lucrările de la Spitalul Municipal Medgidia (DOCUMENT)

02 Feb 2024 1514

Debitul Dunării va fi în creştere, săptămâna viitoare! Anunțul hidrologilor

28 Jan 2024 691

Ministrul Învățământului „Între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere a salariilor de peste 50% în medie, în învăţământ“

15 Jan 2024 831

Transportul rutier de mărfuri a crescut cu 1,2%, în primele 9 luni din 2023. Situația transportului maritim

13 Jan 2024 648

Modă Pentru 2024. Culori vii, materiale inovatoare și stiluri neașteptate

07 Jan 2024 1413

Premierul României, Marcel Ciolacu, anunţă o creştere economică de 3,4% pentru 2024; peste 7% din PIB, pentru investiţii (VIDEO)

04 Jan 2024 632

Sondaj de opinie Ce obiective personale îți propui să atingi în noul an?

31 Dec 2023 986