Constanta.ro Turnãtori în sutanã. Anghel Dincu, preotul moralist de la TV Neptun, a colaborat cu Securitatea (document)

În urmã cu 17 ani, la iniţiativa lui Radu Mazãre, pe atunci redactor-şef al trustului de presã Telegraf-TV Neptun, la postul de televiziune în urmã menţionat îşi fãcea debutul emisiunea „Lumina lui Hristos”. Acest longeviv format de televiziune rezistã şi acum pe piaţã, datoritã realizatorului şi, totodatã, prezentatorului sãu, cunoscutul preot de mir Anghel Dincu.

Lecţiile sale de moralitate, vorbele de duh (dintre care amintim una plinã de farmec: „Lucrurile rele se aud peste şapte mãri, lucrurile bune, peste şapte ani!”), divagaţiile filozofice şi deschiderea sa cãtre ecumenism l-au impus pe Dincu în conştiinţa semenilor drept un far cãlãuzitor. Avem nevoie de repere, avem nevoie de valori, însã un fapt total necunoscut şi hidos din biografia acestui „stâlp moral” ni-l înfãţişeazã, mai degrabã, ca pe un lup-moralist. Un document oficial emis de CNSAS atestã cã, înainte de a deveni moralistul de pe sticlã, Dincu a fost un turnãtor ordinar al Securitãţii, sinistra haitã de lupi care a scos poporul român de pe traiectoria sa istoricã timp de 45 de ani. Cu doar trei luni înainte de Revoluţie, Dincu şi-a turnat un coleg de preoţie cã ar fi trimis scrisori la postul de radio Europa Liberã şi ar fi spus cã dacã se schimbã ceva în ţarã va fi primul care va trage cu pistolul. În baza delaţiunii lui Dincu, Securitatea se pregãtea sã-i fabrice preotului anticomunist un dosar penal, care îl putea trimite pentru ani buni în spatele gratiilor.
 
Totul a ieşit la luminã pe 16 iulie 2014, când fostul preot Gabriel Mascas, actualmente consilier judeţean de Constanţa, a primit din partea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii comunicarea cu numãrul P 3488/01. CNSAS îl informa astfel cã „a stabilit identitatea sursei TUDOR, care a furnizat nota informativã din dosarul 31 f., în persoana numitului Dincu Anghel, nãscut la 15.03.1957 în Oltina, jud. Constanţa, fiul lui Gheorghe şi Dumitra”.

Pe lista lui Paul Goma

Înainte de a intra în detaliile turnãtoriei lui Dincu, se impune sã arãtãm cã Gabriel Mascas, cel dat în gât, avea un dosar de urmãrire informativã la Securitate, încã din anul 1977, pe când era student în anul trei de studii la Institutul Teologic Ortodox din Sibiu. Ascultând postul de radio Europa Liberã, viitorul preot a luat cunoştinţã de demersul singular al scriitorului Paul Goma de a se solidariza cu mişcarea pentru drepturile omului, Carta 77, iniţiatã în Cehoslovacia de scriitorul Vaclav Havel şi filozoful Jan Patocka. În acel context, studentul de la Sibiu l-a contactat telefonic pe Goma, rugându-l sã-l punã pe lista sa. Era poate singurul constãnţean şi sigur unul dintre puţinii români care au înţeles sã se ralieze mişcãrii pentru drepturile omului în acei sumbri ani.
Dupã reţinerea lui Goma de cãtre Securitate, Mascas a scris mai multe manifeste de mânã, cu urmãtorul conţinut: „Luptaţi pentru eliberarea lui Paul Goma! Jos dinastia Ceauşescu! Libertate pentru români!”, pe care le-a lipit pe câţiva stâlpi stradali din Sibiu. În mai 1977, fiind turnat de studentul Vasile Bandui (actualmente preot în judeţul Bihor),
Mascas a fost reţinut în beciurile sinistrei instituţii de represiune. În timp ce torţionarii îl stâlceau în bãtaie pentru a-şi denunţa alţi doi colegi care participaserã la rãspândirea manifestelor, a fost exmatriculat din facultate, sub acuzaţia cã ar fi avut manifestãri contrare ordinii de stat. Pe fondul rãsunetului internaţional al cazului Goma, Mascas a fost eliberat dupã trei luni de la reţinere, fãrã a fi pus sub acuzaţie sau trimis în judecatã, organele preferând sã instrumenteze pe numele sãu „Dosarul de urmãrire informativã nr. 2359 privind (nume conspirativ) Cãlugãrul”, deschis la 31.08.1977.
 
Articolul integral poate fi citit pe constanta.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.