#ConstanțaEsteBine 26.04.2023. Continuăm lectura ”Revoluția glucozei” și discuția despre Metodele de echilibrare ale glicemiei


Buna dimineața, într-o altă zi frumoasă de primăvară!

Continuăm lectura ”Revoluția glucozei” și discuția despre Metodele de echilibrare ale glicemiei

Pagina 91 – De ce te prăjești – glicația și inflamația

”Probabil să fie o surpriză pentru tine, dar în momentul de față te prăjești. Mai exact, te maronești, la fel ca o felie în aparatul de prăjit pâine. 
Înăuntrul corpului nostru, din clipa în care ne-am născut, totul se maronește la propriu, adică își schimbă culoarea spre maro-închis, chiar dacă într-un ritm foarte lent. Când medicii se uită la cartilajul toracal al nou-născuților, el este alb. Odată ajuns la vârsta de 90 de ani, același cartilagiu este maroniu....Schimbarea culorii în maroniu se întâmplă când o moleculă de glucoză se lovește de un alt tip de moleculă. Ciocnirea aceea provoacă o reacție, iar despre a doua moleculă se spune, atunci, că a fost ”glicată”. O moleculă glicată este una deteriorată. 

Procesul glicației ține de normalitate, este o componentă inevitabilă a vieții și motivul pentru care îmbătrânim, motivul pentru care organele noastre se deteriorează odată cu trecerea timpului, motivul pentru care, în cele din urmă, murim. Nu putem stopa acest proces, dar îl putem încetini – sau îl putem accelera. 

Cu cât furnizăm corpului nostru mai multă glucoză, cu atât are loc mai des procesul de glicație. Din clipa când o moleculă s-a glicat, s-a deteriorat pentru totdeauna – de aceea nu poți să ”des-prăjești” o felie de pâine prăjită. Consecințele pe termen lung ale glicării moleculelor încep cu riduri pe piele și cu cataracta oculară și se termină cu bolile de inimă și maladia Alzheimer. Dat fiind că maronirea înseamnă îmbătrânire și îmbătrânirea înseamnă maronire, încetinirea reacției de maronire din corpul tău duce la o viață mai lungă.”

Dacă trecem dincolo de textul cărții și ne uităm inclusiv la teoria acidozei limfatice a dr. Morse, înțelegem că moleculele distruse, indiferent de cauză (glicare, radiații, stres) au acțiune tip acid. Ele formează ”acizii” din acidoza limfatică despre care vorbim, pe care corpul se tot străduie să-i elimine. 
Petele maronii de pe piele, alunițele (toate maronii), negii și alte crescături și toate degradările vizibile mai ales pe piele se datorează unor procese precum glicarea, sau radicalilor liberi. Cu alte cuvinte, ”ne prăjim” la propriu în interiorul corpului. De aceea, hidratarea, spălarea interioară, consumul de alimente vii (cu fluide în ele), precum fructele și legumele crude, dar în cantități moderate și în mod oportun, ajută mult menținerii sănătății. 


Să vedem astăzi alte două Metode propuse de autoarea cărții, pentru echilibrarea vârfurilor de glicemie: 

Metoda 3 – Nu-ți mai număra caloriile. 

Există tipuri diferite de calorii pe care le consumăm (calorii – înseamnă doar felul în care arde un lucru, când îi dai foc). Un aperitiv verde și o gogoașă furnizează o cantitate diferită de calorii. A judeca un aliment după numărul lui de calorii e ca și cum ai judeca o carte după numărul de pagini. ”Nu toate caloriile sunt egale”, atenție mare la acest detaliu. 
Cercetătorii au arătat că putem continua să mâncăm exact același număr de calorii, dar, dacă schimbăm moleculele pe care le înghițim, putem să ne vindecăm corpul de boală. 
Așadar, calitate, NU cantitate. 
Atenție la Metoda 1 – ordinea corectă de consum a alimentelor (întâi vegetalele – fibrele, apoi proteinele și la urmă carbohidrații) și Metoda 2 – Începe orice masă cu un aperitiv verde. 

Metoda 4- Netezește-ți curba micului dejun

Contează foarte mult cum începi ziua. 
Opinia larg răspândită este că, dacă mănânci ceva dulce la micul dejun, e o chestiune bună care îți dă energie (fulgi, clătite, pâine cu unt și gem etc). Un aliment dulce ne oferă o senzație de plăcere, dar nu este cel mai bun mod de a ne da și energie. 
De ce? Când mâncăm glucoză, declanșăm producția de insulină. Insulina vrea să ne apere de asaltul dezlănțuit al glucozei și o scoate din circulație. Prin urmare, în loc ca moleculele proaspăt digerate să rămână în sistemul nostru și să fie folosite drept combustibil celular, ele sunt puse la păstrare – sub formă de glicogen sau grăsime. 
Cu cât mâncăm mai mult dulce, cu atât se produce mai multă insulină, care depune dulcele sub formă de grăsime în corp. Ne îngrășăm ușor cu toate vârfurile glicemice. 

Discutând cu cei care și-au schimbat dieta ca să-și mențină mai stabile nivelurile glucozei, am aflat că această metodă relativă la micul dejun este esențială. Dacă îți alegi bine ce mănânci la micul dejun, te vei simți mai bine pe tot parcursul zilei – mai multă energie, poftă de dulce ținută sub control, dispoziție mai bună, ten mai curat și așa mai departe. 
Un mic dejun pentru niveluri constante ale glucozei conține în bună parte proteină, fibră, grăsime și opțional fruct (ideal consumat ultimul). 

Comentariul meu personal este că fiecare persoană testează pentru sine opțiunile oferite de autoarea cărții. Să începi masa cu carne, unt sau lactate poate stabiliza glicemia, dar oferă somnolență și îngreunează ficatul. Merită încercat și observat. 
Personal, consider că tot fructele reprezintă cea mai bună opțiune. 
Fructele de pădure sunt printre fructele cele mai potrivite pentru micul dejun. La fel și cele semi-acide (kiwi, citrice). Dacă se alege un smoothie (blend) din fructe, adăugarea de tije de țelină, morcovi, frunze verzi și alte surse de fibre ajută la echilibrarea vârfului de glicemie. Adăugarea de semințe de in, cânepă, chia, susan aduce un plus de fibre, grăsimi și ceva amino-acizi (sursă de proteine) și netezește vârful glicemiei. 

Mâncarea modernă este foarte modificată. Obiceiurile moderne sunt dăunătoare, tehnologia și stresul schimbând masiv reacțiile interioare ale corpului. Pentru că dieta este mai plastică și flexibilă, putem experimenta mai ușor cu ea și vedem rezultate rapide, de aceea ne ocupăm în mod special de ea. 

Vă invit și astăzi să vă faceți testările, să observați, să încercați în toate modurile și să vă luați propriile decizii, dincolo de orice carte, dincolo de toate cuvintele mele, doar din trăirea și experiența corpurilor voastre. 

Să avem o altă zi eficientă și plină de învățăminte, 

Cu iubire, tuturor


Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua – ziua 7. 15 aprilie 2024. Începem o săptămână de lună în creștere intensă

15 Apr 2024 348

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 14 8 aprilie 2024 Luna nouă în Berbec

08 Apr 2024 427

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 8. 2 aprilie 2024. Mijlocul portalului eclipselor și în plin tranzit de Mercur retrograd

02 Apr 2024 507

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea 1 – ziua 6. 31 martie 2024. Finalul oficial al perioadei de ”întuneric” mai lung

31 Mar 2024 474

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 3. 28 martie 2024. Valul de energie al eclipselor intensifică energia foarte tulbure

28 Mar 2024 487

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 14. 24 martie 2024. Ce zi mai bună de început o provocare sau un proiect nou, dacă nu astăzi?

24 Mar 2024 553

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 11. 21 martie 2024. Suntem la mijlocul unei săptămâni provocatoare

21 Mar 2024 442

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 8. 18 martie 2024. Astăzi este despre doza de joacă

18 Mar 2024 481

Hagi, după Rapid - Farul Constanța 1-2 „Am făcut probabil unul dintre cele mai bune meciuri în deplasare din acest campionat“

15 Mar 2024 1811

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 5. 15 martie 2024. Energia își continuă evoluția sa ascendentă

15 Mar 2024 527

Procesul 2 Mai la Judecătoria Mangalia Avocatul Adrian Cuculis - „S-a favorizat din nou inculpatul Vlad Pascu“ (VIDEO)

14 Mar 2024 1220

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 2. 12 martie 2024. Astăzi avem o energie interesantă

12 Mar 2024 566

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie - partea întâi - ziua 14. 9 martie 2024. Astăzi avem luna întunecată, ziua dinainte de luna nouă

09 Mar 2024 654

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea întâi – ziua 11. 6 martie 2024. Tot ce posedăm, inclusiv corpul fizic, se degradează în timp

06 Mar 2024 672

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea întâi – ziua 8. 3.03. 2024. Repetarea cifrei 3 în simbolica zilei de astăzi

03 Mar 2024 768