#ConstantaEsteBine Călare pe motoare la 90 de ani. Constănțeanul Mircea Panaitescu așteaptă să pornească din nou la drum

  • Mircea Panaitescu a împlinit 90 de ani pe 14 mai
  • Are permis de conducere din 1958 și de atunci conduce motociclete
  • Călătorește peste graniță alături de partenera de viață
În timp ce mulți dintre noi ne plângem că nu mai putem merge la mall, la cinematograf, la o cafea, la munte sau la mare în vacanță, Mircea Panaitescu, un constănțean care a atins de curând borna de 90 de ani, abia așteaptă să se suie înapoi pe motocicletă să plece să vadă lumea. Față de alți bătrâni care stau la cozi la farmacii și ajung să fie dependenți de medicamente, Mircea Panaitescu este dependent de libertate și de frumusețea naturii.
Și-a luat carnetul în anul 1958, iar cu o scurtă pauză de 12 ani, nu a lăsat motocicleta din mână. A plecat la drumuri lungi, a vizitat orașe, munți, țări și a văzut ape curgătoare cât nu apucă un om într-o viață. Pandemia cu noul coronavirus l-a ținut cu greu în casă pe bătrânul cu suflet veșnic tânăr. Mircea Panaitescu a împlinit 90 de ani pe 14 mai 2020. „Am făcut acum pe 14 mai 90 de ani, dar am fost declarat pe 16 mai”, a spus râzând la telefon. Drept urmare, ziua de naștere și-a petrecut-o pe stare de urgență, iar cea oficială din certificat, l-a prins în stare de alertă. Și ce cadou este mai bun pentru un pasionat de motociclete decât libera circulație?
„În 1958 mi-am luat carnetul, iar prima mea motocicletă a fost un Simson Tourist. Am mai schimbat motociclete… Am avut și o pauză de 12 ani în care nu am mers, dar apoi m-am întors la pasiunea mea și de atunci nu am mai făcut pauze”, ne-a destăinuit Mircea Panaitescu.
În 2015 și-a cumpărat motocicleta pe care o conduce acum – un Ural, care are și ataș, remorcă. „Chiar dacă este de producție sovietică, pot spune că este doar carcasă sovietică, în rest fiind de ultimă generație. Frânele sunt de mașini de curse, de Ferrari. Nu găsești oriunde astfel de frâne. Este dotată cu de toate”, vorbește cu multă pasiune despre actuala motocicletă.
De altfel, în urmă cu 2 ani, deci când avea „doar” 88 de ani, s-a urcat pe motocicleta Ural, și a fost până la granița cu Austria, unde avea loc o întâlnire a motocicliștilor. Pasiunea nu are limită de vârstă, ci trebuie să o hrănești constant, după cum reiese din acțiunile bătrânului Mircea Panaitescu. Anul trecut a mers până la Rădăuți, iar acum abia așteaptă să meargă cu motorul până la Costinești, să mai ia o gură de aer curat. Desigur, preferă să circule prin Dobrogea alături de Margareta, partenera lui de viață și copilotul din ataș. „La drum lung, pot merge fără oprire și până la București, iar Margareta mă mai bate pe picior când este să opresc”, ne povestește zâmbind Mircea Panaitescu.
Motorul actual a adunat 27.000 de kilometri, însă din 1958 până în prezent Mircea Panaitescu a adunat poate și de 100 de ori mai mult. Singura lui dorință acum este să treacă pandemia de COVID-19, să plece la un alt drum lung programat, până în Germania, unde Margareta are o fiică, să o viziteze.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA-n amiaza mare Mircea Panaitescu, motociclistul nonagenar care vrea prelungirea permisului de conducere

26 Mar 2022 2464

„ZIUA-n amiaza mare” Mircea Panaitescu, cel mai longeviv motociclist din România, despre secretul tinereții și despre cum s-a cunoscut cu partenerul lui, Margareta

25 Mar 2022 2029

Mircea Panaitescu, cel mai longeviv motociclist din România, la „ZIUA-n amiaza mare”

24 Mar 2022 3139

Constănțeanul Mircea Panaitescu, la 90 de ani, călare pe motoare. Ce a făcut după ce a apărut în emisiunea „La Măruță”

30 Aug 2020 2840