#ConstanțaEsteBine Chiar și-n pandemie, Constanța sărbătorește Ziua universală a iei


Considerată reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise", de Sânziene, pe 24 iunie.
Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie" este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură „La blouse roumaine", iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor.
Mai mult, reputatul istoric Ion Dumitriu-Snagov, folosește ca ilustrație pe coperta 1 a lucrării sale „Monumenta Romaniae Vaticana” - având la bază cercetările sale în Arhivele Vaticanului - Madona română, o miniatură dintr-un Prăznicar din secolele XVI–XVII, în care Maica Domnului şi Pruncul sunt îmbrăcați după portul românesc.


Ziua Universală a Iei a debutat la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine", fiind preluată cu succes de comunitățile românești din peste 100 de orașe, din 48 de țări.
Din această comunitate face parte și constănțeanca Liliana Sumănaru, care vine în acest an, puternic marcat de pandemia mondială, cu o propunere adusă la cunoștința constănțenilor prin intermediul Biroului de comunicare și mass media al Primăriei Municipiului Constanța.



 

Evenimente online, pe facebook Ziua Iei - Constanța

„Ziua Universală a Iei a devenit în doar șapte ani una dintre cele mai emblematice evenimente ale comunității noastre. Vom sărbători și în acest an Ziua Universală a Iei însă cu un nou concept, adaptat realității zilelor noastre! Ediția din acest an pune în centru fotografia ca eveniment, ca celebrare, ca artă și se conectează cu esența noastră, ACASĂ, LA ORIGINI.
20 - 21 iunie Dobrogea în bucate - Descoperim și promovăm produse, rețete, obiceiuri și povești locale, ingrediente specifice și de sezon ale fiecărei regiuni, artizani ai gustului și tradițiilor, creatori de proiecte, locuri de experiențe culinare. Invitații și poveștile lor, pe pagina de facebook Ziua Iei - Constanța.

Oricine poate participa. Cum? Printr-o postare personală sau din comunitate în social media sau organizând un eveniment, o experiență online sau offline cu tema patrimoniului culinar local.
1. Experiențe: o masă acasă, în familie și/sau cu prietenii - mic dejun, prânz, cină, brunch, picnic, degustare de produse locale, ture în natură și excursii aproape de casă, cules din flora spontană.

2. Educație: ateliere de gătit, ateliere de grădinărit, lecturi gastronomice, teme creative pentru copii.
3. Schimb de idei și experiențe: întâlniri, conferințe și dezbateri online.
4. Memorie culinară - rețete uitate din cărți vechi de bucate, caietul de rețete, povești locale și de familie, extrase din literatură, cronici, monografii, jurnale de călătorii.

5. Solidaritate locală - recomandări de locuri și produse, artizani, producători, meșteșugari, organizatori de evenimente culinare, sprijin comunitar.
Pentru conținutul online - fotografii, video și text vă recomandăm să folosiți hashtag-urile #HranaNoastră, #ZilelePatrimoniuluiCulinar și #DobrogeaînBucate
Vă așteptăm evenimentele create de voi acasă sau oriunde v-ați afla în perioada 20 și 21 iunie 2020.
22 - 23 iunie - Perspective Dobrogene - Dan Cristian Mihăilescu, Răzvan Teodoreanu, Marian Nikitov, Magda Fulger, Dragoș Nicușor Băluță sunt doar câțiva dintre fotografii care ne vor prezenta Dobrogea din perspectiva lor.

Cu Vlad Eftenie vom povesti despre arhitectura dobrogeană, iar despre tradiții și superstiții legate de Sânziene ne va spune mai multe invitatul nostru surpriză.
Această inițiativă este menită să exprime autenticul în gastronomie, turism, arte și meșteșuguri pentru a valoriza patrimoniul culinar românesc.
24 iunie - Pentru că nu vom putea fi împreună, vă invităm să participați la crearea celei mai mari expoziții online, fotografiindu-vă în fața casei, a clădirii unde locuiți, la poartă, în grădină, într-un parc din apropiere sau oriunde înseamnă «acasă» pentru fiecare. Trebuie să purtați o ie, o cămașă sau, de preferat, întreg portul tradițional.
Vă invităm așadar să ne transmiteți fotografiile dumneavoastră până duminică, 21 iunie la adresa de e-mail ziuaiei2020@gmail.com (Subiect: Ziua iei)
Vă rugăm să scrieți și câteva rânduri despre semnificația hainelor pe care le purtați și zona de unde provin. Fotografiile din comunitatea noastră vor fi incluse într-un album virtual care va fi prezentat în data de 24 iunie pe pagina Ziua Iei - Constanța; vor face parte în același timp și dintr-un album global postat de comunitatea La blouse roumaine.
Vă rugăm să încercați să vă faceți o fotografie într-o lumină bună, încadrată, clară și de calitate. Ideal ar fi să fie realizate de un fotograf profesionist.
Înainte, oamenii își făceau poze când venea fotograful la târgurile din satele apropiate. Era un eveniment important și pentru mulți poate unica lor poză. Nici aceasta nu va fi orice fotografie, ci una pe care o veți lăsa moștenire generațiilor următoare, o mărturie a apartenenței noastre la o familie, un neam și o cultură, un exemplu de optimism și speranță în viitor în vremuri atât de tulburi.
Vă încurajăm să vă postați pozele individuale și pe conturile personale de social media și pentru un impact cât mai mare să o faceți chiar pe data de 24 iunie adăugând hashtagurile #acasălaorigini, #ZiuaIei2020 și #ziuaieiconstanța2020”.


Citește și:

Din dragoste pentru tradiția și arta românească Cum sărbătorește Muzeul de Artă Populară Constanța, Ziua Universală a Iei (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea întâi - ziua 2. 27 martie 2024. Am intrat în portalul eclipselor

27 Mar 2024 420

#ConstantaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 15, 25 martie 2024, „Lună plină cu lumină”

25 Mar 2024 459

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie - partea a doua - ziua 13. 23 martie 2024. Ne apropiem cu viteză de luna plină de pe 25 martie, o lună plină în Balanță, cu eclipsă de lună

23 Mar 2024 681

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie - partea a doua - ziua 12. 22 martie 2024. Zi energetic intensă, cu soarele în Berbec

22 Mar 2024 404

#ConstantaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 9. Echinocțiul de primăvară

19 Mar 2024 413

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie - partea a doua - ziua 6. 16 martie 2024. Luna în creștere începe să-și simtă din ce în ce mai intens energia

16 Mar 2024 508

#ConstanțaEsteBine 10 martie 2024. Luna nouă în Pești

10 Mar 2024 574

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie - partea întâi - ziua 13. 8 martie 2024. La mulți ani de ziua femeilor tuturor sufletelor cu vibrația Creativității și Imaginației

08 Mar 2024 524

#ConstantaEsteBine Eliminările sunt multe și intensive

07 Mar 2024 413

#ConstantaEsteBine Valul 3 de energie – partea întâi – ziua 9. Electromagnetismul pământului este intens

04 Mar 2024 779

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie - partea întâi - ziua 7. 2 martie 2024. Fiecare om este o carte

02 Mar 2024 588

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energia - partea întâi - ziua 6. 1 martie 2024. Mărțișor cu bucurie pentru noi toți, de la mama Natură și ritmurile sale ciclice

01 Mar 2024 482

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie - partea întâi - ziua 4. 28 februarie 2024. Avem astăzi o altă zi de lună în scădere și energie a eliminărilor și curățeniilor

28 Feb 2024 552

#ConstantaEsteBine 24.04.2024, Portal de energie

24 Feb 2024 702

#ConstanțaEsteBine Valul 2 de energie - partea a doua - ziua 8. 17 februarie 2024. Luna continuă creșterea

17 Feb 2024 668