#ConstanțaEsteBine Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța, partener într-un proiect finanțat de Ambasada Marii Britanii în România

  • Tema competiției a fost „Care este o problemă importantă care te afectează pe tine și pe comunitatea ta?”
În perioada februarie - martie 2021, Asociația EXPERT FORUM a lansat o selecție pentru proiectul național „Youth Voice Matters!”, finanțat printr-un grant al Ambasadei Marii Britanii în România, în urma căreia Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța a fost admis alături de colegii din alte șase județe.
Coordonatorii echipei de proiect constănțene au fost prof. Claudia Portase și prof. Alina-Bianca Raftu, două cadre didactice puternic implicate în implementarea de proiecte cu deschidere internațională, din dorința de a-i provoca pe elevii acestui colegiu la experiențe interesante dincolo de cursurile online.
Youth Voice Matters! este un proiect dedicat tinerilor care își propune să creeze o platformă prin intermediul căreia ei află noțiuni esențiale despre procesul democratic, despre comunitățile din care fac parte și descoperă soluții practice pentru problemele din comunitatea lor. Prin acest proiect EFOR a lucrat online cu 70 de elevi în cadrul unor ateliere interactive, sesiuni de antrenament și o competiție de discursuri online pe echipe.

După cum ne-au informat cei doi coordonatori constănțeni, tema competiției a fost „Care este o problemă importantă care te afectează pe tine și pe comunitatea ta?”. Acest proiect le-a oferit elevilor șansa de a învăța într-un mod practic despre rolul fiecăruia dintre noi în comunitate, despre instituțiile publice la care pot apela, dar și despre modalitățile concrete prin care tinerii se pot implica în comunitate. Ei au fost încurajați să identifice problemele importante din comunitatea lor și au învățat să lucreze împreună pentru a găsi posibile soluții.
Au participat elevi din 7 licee și colegii din Constanța, Drobeta Turnu Severin, Galați, Tecuci, Găești, Timișoara și Buzău. Au lucrat în echipe mixte cu elevi din alte orașe, iar fiecare echipă a ales o problemă din comunitate pentru care au identificat soluții și au pregătit următoarele materiale: un discurs de 3 minute despre problema aleasă și soluțiile identificate, un infografic despre problema aleasă, un infografic despre soluțiile găsite.

Care sunt problemele dezbătute de elevii generației Z
Prof. Claudia Portase și Alina-Bianca Raftu ne-a relatat care au fost activitățile din cadrul proiectului la care au participat elevii Colegiului „Mihai Eminescu”
  • O serie de ateliere online cu următoarele teme: Ce este o comunitate și care este rolul meu în aceasta comunitate; Cum se scrie un discurs și cum construim infografice; Administrația publică din România: cine are putere de decizie asupra problemei mele?
  • Antrenamente online pentru finalizarea materialelor pregătite de echipe.
  • Dezbatere cu decidenții. La această dezbatere au participat Ambasadorul Marii Britanii în România, E.S. dl. Andrew Noble, europarlamentarul Victor Negrescu și senatorul Ștefan Pălărie, care au ascultat discursurile echipelor și au dezbătut împreună cu participanții problemele și soluțiile identificate.
Cele 10 echipe mixte au ales următoarele probleme: hărțuirea stradală, violența domestică, sănătatea mintală în rândul adolescenților, lipsa educației sexuale în viața tinerilor, adopția animalelor în România, implicarea politică a tinerilor, drepturile elevilor și respectarea lor în școli, prezența tinerilor la vot și educația pentru democrație, abandonul școlar, limitele sistemului de educație on-line în România.
-    Un eveniment de premiere online organizat de Expert Forum. Materialele echipelor au fost evaluate de un juriu independent format din trei membri: Septimius Pârvu, expert electoral din partea Asociației Expert Forum, Andrada Petrache, Ofițer de proiecte din partea Ambasadei Marii Britanii din România și Ioana Burtea, jurnalist, Decât o Revistă (DoR). Premiile obținute de echipele din care au făcut parte și elevii noștri sunt:
Premiul I - echipa 5 - Hărțuirea stradală - Francisc Dâncă - IX E
Premiul al II-lea - echipa 4 - Violența domestică - Diana Sălcianu - XIF
Premiul al III-lea - echipa 9 - Sănătatea mintală în rândul elevilor - Robert Pivodă - XB, el fiind și speaker-ul echipei.
Mențiune specială pentru infografic tip I - problemele identificate - echipele 6 și 8, Elif Abduraim - XD și Ana Dumitrache - XB.
Mențiune specială pentru infografic tip II - soluțiile identificate - echipele 2, 7 și 10, Maria Ghilea - XIF, Ariana Dudună - IXB, Alexandru Giuglea - XA și  Alexia Simu - XD (speaker pentru echipa 10).
Mențiune specială discurs - echipa 3 - Octavian Mirică - XIG

Toate materialele create de tinerii Youth Voice Matters se găsesc pe paginile de social media ale Expert Forum și pe pagina programului Școlii pentru Democrație:
https://www.instagram.com/scoalapentrudemocratie/
https://www.facebook.com/scoalapentrudemocratie


Am ajuns destul de repede la o concluzie foarte bună: om câștiga, om pierde, nu este absolut nicio problemă; mergem și la noroc dacă este nevoie. Tot ce contează cu adevărat este că ne-am cunoscut și ne-am atașat așa tare unul de celălalt, deseori prinzându-ne miezul nopții și chiar ora 1 pe apel. A fost într-adevăr o experiență cât se poate de neașteptată și unică și abia aștept să se înlesnească restricțiile pentru a ne întâlni față-n față.". Dâncă Francisc - IX E
Pot spune cu certitudine că acest proiect a fost o experiență minunată, care chiar m-a ajutat să îmi dezvolt aptitudinile, nu doar prin scrisul discursului, cât și prin socializarea cu ceilalți membrii ai echipei. Învățarea structurii discursului și a cerințelor unei asemenea competiții au prins bine elevului, iar prietenia coechipierilor mei a prins bine adolescentului din mine. De-abia aștept să văd rezultatele muncii noastre!” Abduraim Elif, XD
Pentru mai multe detalii despre proiect puteți să vizitați https://expertforum.ro/consolidarea-retelei-de-profesori-si-lansarea-competitiei-youth-voice-matters/
 
Citește și:

#ConstanțaEsteBine: Pandemia nu oprește seria succeselor obținute de elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu”
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța. Primăria a atribuit un nou contract care vizează reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu (DOCUMENT)

26 Mar 2024 422

Tenis de masă Faza județeană Constanța a ONSS și-a desemnat câștigătorii, dintre liceeni (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 634

Cumpărări directe O firmă, controlată de Constantin Emilian Calotă, consilier local la Sectorul 2 București, a semnat un nou contract cu Primăria Constanța (DOCUMENT)

16 Mar 2024 744

Simularea Evaluări Naționale 2024 Ierarhia școlilor din județul Constanța în funcție de media probelor. Colegiul Naţional „Mircea Cel Bătrân“, în fruntea clasamentului

04 Mar 2024 3099

Învățământ Constanța Componența consiliului de administrație de la Colegiul Național „Mihai Eminescu“

22 Feb 2024 677

Ziua Națională a Lecturii celebrată la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (GALERIE FOTO)

18 Feb 2024 576

În Constanța A avut loc Concursul Interdisciplinar de fizică și geografie „Ștefan Hepiteş" - etapa județeană

06 Feb 2024 673

Constanța Ce firmă va asigura dirigenția de șantier la reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu?

31 Jan 2024 949

După mai multe licitații anulate Colegiul Național „Mihai Eminescu” va fi reabilitat! Primăria Constanța a bătut palma cu trei firme (DOCUMENT)

29 Jan 2024 1148

LIVE TEXT Farul Constanța, vizită la Colegiul Național „Mihai Eminescu“, în programul „Învățăm să fim campioni“ (FOTO+VIDEO)

12 Dec 2023 1314

#Dobrogea145 Prof. Ibadula Bianca-Virginia, directorul Colegiului Național ,,Mihai Eminescu” din Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

18 Nov 2023 1278

Constanța Naționala feminină de baschet a României, în mijlocul elevilor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

08 Nov 2023 962

Locuri de muncă Constanța Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța scoate la concurs un post de informatician. Detalii

02 Nov 2023 967

O nouă încercare pentru reabilitarea Colegiului Național „Mihai Eminescu“! Care este valoarea estimată a contractului (DOCUMENT)

21 Oct 2023 1013

O nouă licitație anulată. Este vizată reabilitarea a uneia dintre cele mai vechi unități de învățământ din Dobrogea!

09 Oct 2023 1021