#ConstantaEsteBine Jocul Școala Femina. Tema 2 - Fluxul vieții - Ficatul

Anotimpul ficatului a sosit.
In fiecare an, lunile octombrie și noiembrie ne amintesc de cel mai bun prieten din interiorul corpului nostru - FICATUL.
Situat în partea dreaptă a corpului, sub diafragm (sub coaste) și imediat sub plămânul drept, ficatul este un organ esențial al corpului.
Dacă vă puteți închipui o balenă uriașă, care înoată tăcută în profunzimea apelor oceanului, filtrând prin fanoanele sale (ca o sită) tot ce se află în apă, aveți oarecum o imagine metaforică a ficatului nostru.
Este o balenă tăcută, care își vede de sarcinile sale în interiorul corpului și acceptă în liniște să facă multe acțiuni în același timp: detoxifiere, construcție, depozitare, informare chimică și supervizare a tuturor celulelor corpului, educare și adaptare, coordonare și protecție.
Da, ficatul este mare ”educator” din interiorul corpului nostru.
Ca orice educator maestru, nu vorbește prea mult.
În schimb, ne ajută să înțelegem ce ne este benefic și ce nu, în lumea în care ne aflăm.
Când lumea din jurul nostru se schimbă rapid, în circumstanțe de criză sau modificări bruște, ficatul este organul numărul 1 ce ne asistă în adaptare.
Diferența între un ficat puternic și unul slăbit se vede în această perioadă foarte bine.
Ficatul ne oferă energie și dinamică.
Orice stări de somnolență sau oboseală inexplicabilă se datorează slăbiciunii ficatului. Toți cei care au avut hepatită își amintesc nevoia de somn de lungă durată ce apărea în perioada acută a suferinței.
Ficatul ne oferă memorie și atenție. Orice lipsuri ale memoriei de scurtă durată (unde mi-am pus cheile? ce-am făcut cu umbrela? cu portofelul?) indică slăbiciunea ficatului.
Ficatul este conectat intim cu ochii și vederea. Dificultățile vederii și nevoia de a purta ochelari ne indică nevoia ficatului de a fi susținut sau ”curățat”.
În plus, starea ficatului se vede prin modul în care arată zona din jurul ochilor. Cei care au colorație maronie - negricioasă, pete maronii, gălbui sau chiar decolorări gen albicios (vitiligo) în jurul ochilor, cei care au depuneri de grăsimi numite xanthelasme, dar și cei care se trezesc cu urcioare (orjelet), cu blefarită, conjunctivită sau ochii roșii pot să fie siguri că ficatul este în suferință și încearcă să semnalizeze acest lucru prin organele de simț direct conectate: ochii.
VEDEM UN FICAT ÎN SUFERINȚĂ în ochii și pe fața unei persoane.
Dacă ne uităm în oglindă și nu ne place cum arată zona din jurul ochilor, atunci este momentul să constatăm că prietenul nostru cel mai bun - ficatul - are nevoie de sustinere.
Starea gingiilor este un alt indicator al sănătății ficatului. Sângerarea la periajul dentar, îndepărtarea gingiilor de pe dinți, inflamații și durere la nivelul gingiilor ne arată multe despre dificultățile ficatului. Și ne arată cât de tare ”strângem” din dinți ca să îndurăm ceea ce nu ne place în viața noastră.
Emoțiiile afectează intens ficatul. La fel de intens precum grăsimile prăjite, amestecurile și substanțele chimice (aditivii, conservații, pesticidele și insecticidele din mâncare).
Greața și senzațiile de slăbiciune și gol în zona de mijloc a corpului sunt de cele mai multe ori legate de ficat.
De câte ori nu vi s-a întâmplat ca înainte de un examen important sau de vorbitul în public să nu apară greață (sau chiar vărsătură) ori senzație de slăbiciune/leșin, cu gol în stomac (de fapt, în zona de mijloc a corpului)? Plexul solar, sistemul nervos al corpului, se află în conexiune strânsă cu ficatul, și reacția acestei balene tăcute este exact ca un jet uriaș de apă, care poate țâșni către exterior, când presiunea apei este prea mare înăuntru.
Copiii care au greață și vomită înainte de a merge la grădiniță sau școală, sau tinerii care au greață înainte de examene sau călătorii importante încearcă să transmită informații importante despre slăbiciunea ficatului.
Emoțiile afectează și slăbesc ficatul.
Mâncărurile afectează și slăbesc ficatul.
Gândurile afectează și slăbesc ficatul.
Radiațiile electromagnetice afectează și slăbesc ficatul.
Conflictele afectează și slăbesc ficatul.
Ficatul este afectat de agresiuni.
Orice gânduri ”războinice”, de atac, fie ele de auto-agresiune (”ce proastă sunt, ce nepricepută sunt, biata de mine, ce neputincioasă sunt, nu știu, nu pot etc etc) fie de judecată, evaluare și critică la adresa celorlalți, afectează ficatul și produc în corp reacții chimice.
Se pare că devenim ”dependenți” de reacțiile chimice pe care le folosim mai des. De aceea, odată obișnuiți să fim în ”război” în interior, rămânem în război, chiar dacă războiul exterior a încetat.
Menis Yusri, celebrul psiholog egiptean care ține cursuri și în România (aveți interviuri cu el pe YouTube) spunea că în ciuda faptului că războiul copilului cu mama și tata s-a încheiat, în corpul nostru ca adulti continuă războiul.
Copilul interior NU A FOST ANUNTAT că războiul exterior s-a încheiat și continuă să se lupte, punând în scenă conflicte iar și iar. Că doar motive sunt câte în lună și stele.
Ficatul adoră liniștea și armonia.
Ficatul adoră simplitatea și claritatea.
Ficatul adoră autenticitatea și adevărul.
Fiind un filtru, el adoră ca totul să fie ușor de ”filtrat”, să fie structurat, logic și clar.
Cu alte cuvinte, ficatul nostru este o energie masculină pură.
Exact inversul energiei rinichilor, unde femininul si complexul, complicatul și amestecul, haosul și necunoscutul se impletesc continuu.
Ficatul ne solicită astăzi atentie, grijă și prezentă.
Să fim atenti la semnele sale și la indiciile pe care ni le oferă în permanență.
La dorințele sale alimentare, dar și la nevoile sale de socializare (cu persoane care să susțină liniștea sau armonia).
Să fim astăzi ocrotitori cu prietenul nostru cel mai bun.
Fără exercitii fizice care il epuizeaza, fără mirosuri și derivați petrolieri (prea multi dezinfectanti) care il otravesc, fără alimente care îl incarcă excesiv și mai ales, fără emotii si gânduri care îl blochează în starea de război.
Ficatul - prietenul nostru cel mai bun - ne așteaptă doar fețele zâmbitoare și inimile deschise și ne invită la joacă, bucurie, cântece și dans, sau la contemplare și liniște. Cum simte și are nevoie fiecare.
Să aveți zile cât mai frumoase de toamnă!
Vă iubesc!
Sursa text și foto: Facebook Zyanna Orinda
www.centrulnatura.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Farul Constanța Fotbalistul Ionuț Vînă a devenit tătic

28 Mar 2024 534

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea întâi - ziua 2. 27 martie 2024. Am intrat în portalul eclipselor

27 Mar 2024 434

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie - partea a doua - ziua 13. 23 martie 2024. Ne apropiem cu viteză de luna plină de pe 25 martie, o lună plină în Balanță, cu eclipsă de lună

23 Mar 2024 685

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie - partea a doua - ziua 12. 22 martie 2024. Zi energetic intensă, cu soarele în Berbec

22 Mar 2024 404

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 10 20 martie 2024 Energia Echinocțiului se simte din plin

20 Mar 2024 420

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 8. 18 martie 2024. Astăzi este despre doza de joacă

18 Mar 2024 400

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie - partea a doua - ziua 6. 16 martie 2024. Luna în creștere începe să-și simtă din ce în ce mai intens energia

16 Mar 2024 509

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 5. 15 martie 2024. Energia își continuă evoluția sa ascendentă

15 Mar 2024 441

Constanța. Campioana Cătălina Ponor, mamă pentru a doua oară „Bine ai venit în această lume şi în familia noastră, micuţă rază de soare!“

13 Mar 2024 1635

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 2. 12 martie 2024. Astăzi avem o energie interesantă

12 Mar 2024 486

#ConstanțaEsteBine 10 martie 2024. Luna nouă în Pești

10 Mar 2024 575

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie - partea întâi - ziua 13. 8 martie 2024. La mulți ani de ziua femeilor tuturor sufletelor cu vibrația Creativității și Imaginației

08 Mar 2024 525

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea întâi – ziua 11. 6 martie 2024. Tot ce posedăm, inclusiv corpul fizic, se degradează în timp

06 Mar 2024 584

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea întâi – ziua 10 5 martie 2024 ”Învață-i pe oameni să fie creatori, nu consumatori”

05 Mar 2024 538

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie - partea întâi - ziua 7. 2 martie 2024. Fiecare om este o carte

02 Mar 2024 590