#ConstantaEsteBine Pregătirea de Solstițiu (21 zile de Portal de energie). Ziua 22 de Post și Jurnal de iubire de sine


Interior versus exterior

În decursul evoluției creierului nostru, acesta a suferit ”adăugiri” care l-au tot îmbunătățit. Pe lângă partea de ”creier reptilian” (zona occipitală, a cefei) ocupată de instincte (supraviețuire și reproducere) a apărut partea din față, numită de cercetători neo-cortex pre-frontal.
Este exact partea din față, de la frunte, a creierului.
Această parte se dezvoltă greu la ființa umană, fiind complet matură și funcțională la 33 de ani (după cei mai mulți oameni de știință).
Este atât cei mai nouă parte din dezvoltarea istorică a creierului omului, cât și cea mai târziu dezvoltată parte a creierului în cursul creșterii omului.
Așadar, până la vârsta de 33 ani nu putem să spunem că un om este deplin matur. Până la această vârstă, domină ghidajul exterior și fiecare din noi ne uităm la alții să ne spună ce este mai bine pentru noi înșine.
Părinții și profesorii, prietenii și societatea, mass-media, cărțile și filmele ne propun variante de comportament, de ocupație și de structurare a vieții.
Cât timp suntem dominați de instincte și nu antrenăm și împuternicim neocortexul prefrontal, multe din ce facem sfârșeșc în auto-sabotare și dezamăgire.


Vrem să fim supli, agili, sportivi și cu energie, în schimb dorim și multă ciocolată, înghețată și alte bunătăți.
Vrem o relație frumoasă cu cineva, posibil o familie, dar vrem să încercăm și alte conexiuni tip flirt cu alte persoane.
Vrem un loc de muncă bine plătit, sigur și cu satisfacție profesională, dar vrem și să călătorim, să schimbăm ocupațiile sau să testăm alte variante.
Acționăm împinși de aceste decizii conflictuale din interiorul nostru, de care nici măcar nu suntem conștienți.

Numim ”Înțeleptul” partea de neo-cortex prefrontal; această parte ne ajută să facem strategii de lungă durată, în binele corpului și al nostru, în general.
Numim ”Impulsivul” partea de creier reptilian care ne împinge să căutăm satisfacție imediată. La copii, această parte este evidentă și foarte vocală (”vreeeaaauuu! ACUM!).

Pe măsură ce partea de ”Înțelept” se dezvoltă, partea instinctuală este ținută în control.
Dar cu toții știm cât de fragil este acest auto-control, dacă nu este antrenat și întărit.
Cât timp există în interiorul nostru acest conflict evident, între cele două părți ale creierului (și știm asta după cât de bine ne domolim poftele, tentațiile și ispitele), focalizarea noastră este pe EXTERIOR. Căutăm în afara noastră soluții la probleme. Căutăm în afara noastră salvare. Căutăm în afara noastră sursa fericirii. Căutăm.

Căutarea este un semn al existenței conflictului interior și al faptului că NU ÎNȚELEGEM natura problemei cu care ne confruntăm.
Revelația existenței conflictului interior, a războiului din creierul nostru, a discordiei dintre partea veche, instictuală a creierului și cea nouă, rațională - ne duce la focalizarea pe interior, lucrul cu noi înșine și pacea din noi.
Pace între instincte și înțelepciune.
Acceptarea și echilibrul.
Învățăm despre butonul de ”off”(stop) al minții, pentru că în copilărie am fost învățați doar butonul de ”on” (pornire).
Mintea ”macină” continuu, fără oprire, pentru că nu ne-a fost arătat și nici nu am folosit până acum butonul de ”off”.
Da, există.
Dar NU în creier. Aici este secretul.
Butonul de „off” al minții se află în corp și nu în creier.
Focalizarea pe interior înseamnă cunoașterea de sine.
De aici începe împuternicirea.
Cine sunt?

Doar eu singur pot decide asta. Când sunt focalizat cu atenția pe mine însămi. Și atent la părți componente din mine pe care nici măcar nu știam că le am.
Dacă doriți să știți mai multe despre aceste subiecte, vom discuta în detaliu despre auto-control, voință și butoanele de ”on-off” ale minții - subiecte esențiale de cunoaștere de sine - la atelierul din 11-12 decembrie Valurile Voinței. Mă pregătesc intensiv pentru întâlnirea cu voi și-mi face plăcere tot ce aflu și studiez.
Vă doresc o zi minunată de Duminică și să aveți o săptămână inspirată. Continuăm Postul, Jurnalul, exercițiile fizice și instrumentele de centrare pe interior.
Astăzi am vorbit puțin despre ”Observare interior/exterior” - ca instrument util de auto-cunoaștere. Și v-am incitat să aflați mai multe despre ”butoanele de on-off ale minții”.
Să fim bine cu toții.
Cu iubire,
 
Sursa text si foto: Facebook.com/zyanna.orinda.7
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine 24 aprilie 2024. S-a schimbat energia

24 Apr 2024 363

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 15 23 aprilie 2024 Vârful valului de energie, zi de Sfântul Gheorghe

23 Apr 2024 349

Farul Constanța Louis Munteanu și Ionuț Cojocaru, gemenii golului. „Se înțeleg foarte bine, sunt fericiți că joacă împreună“ (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 899

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 13. 21 aprilie 2024. Schimbarea

21 Apr 2024 387

#ConstanțaEsteBine. Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 12 20 aprilie 2024 Suntem aproape de maximul perioadei energetice intense în care ne aflăm

20 Apr 2024 518

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 11. 19 aprilie 2024. Mercur retrograd, luna creștere, variații termice masive

19 Apr 2024 381

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 5. 13 aprilie 2024. Cea mai intens energetică zi a tranzitului lui Mercur retrograd

13 Apr 2024 578

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Sunt sigur că, pe 9 iunie, echipa liberală din Constanța va ieși învingătoare“

12 Apr 2024 688

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 4. 12 aprilie 2024. Luna este în creștere, și planeta Mercur este încă în tranzit retrograd

12 Apr 2024 479

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 2. 10 aprilie 2024. Zi de miercuri, mijloc de săptămână și mijloc de tranzit de Mercur retrograd

10 Apr 2024 439

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 1 9 aprilie 2024 A trecut eclipsa de soare

09 Apr 2024 447

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 14 8 aprilie 2024 Luna nouă în Berbec

08 Apr 2024 460

Primarul Constanței, Vergil Chițac, mesaj de Ziua Mondială a Sănătății (GALERIE FOTO)

07 Apr 2024 478

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea întâi - ziua 13. 7.04.2024. Suntem la o zi înainte de un mare și intens eveniment astral

07 Apr 2024 529

Primarul Vergil Chițac - „Îmi doresc să pot finaliza proiectele începute în Constanța“ (VIDEO)

06 Apr 2024 801