#ConstantaEsteBine Pregătirea de Solstițiu (21 zile de Portal de energie). Ziua 22 de Post și Jurnal de iubire de sine


Interior versus exterior

În decursul evoluției creierului nostru, acesta a suferit ”adăugiri” care l-au tot îmbunătățit. Pe lângă partea de ”creier reptilian” (zona occipitală, a cefei) ocupată de instincte (supraviețuire și reproducere) a apărut partea din față, numită de cercetători neo-cortex pre-frontal.
Este exact partea din față, de la frunte, a creierului.
Această parte se dezvoltă greu la ființa umană, fiind complet matură și funcțională la 33 de ani (după cei mai mulți oameni de știință).
Este atât cei mai nouă parte din dezvoltarea istorică a creierului omului, cât și cea mai târziu dezvoltată parte a creierului în cursul creșterii omului.
Așadar, până la vârsta de 33 ani nu putem să spunem că un om este deplin matur. Până la această vârstă, domină ghidajul exterior și fiecare din noi ne uităm la alții să ne spună ce este mai bine pentru noi înșine.
Părinții și profesorii, prietenii și societatea, mass-media, cărțile și filmele ne propun variante de comportament, de ocupație și de structurare a vieții.
Cât timp suntem dominați de instincte și nu antrenăm și împuternicim neocortexul prefrontal, multe din ce facem sfârșeșc în auto-sabotare și dezamăgire.


Vrem să fim supli, agili, sportivi și cu energie, în schimb dorim și multă ciocolată, înghețată și alte bunătăți.
Vrem o relație frumoasă cu cineva, posibil o familie, dar vrem să încercăm și alte conexiuni tip flirt cu alte persoane.
Vrem un loc de muncă bine plătit, sigur și cu satisfacție profesională, dar vrem și să călătorim, să schimbăm ocupațiile sau să testăm alte variante.
Acționăm împinși de aceste decizii conflictuale din interiorul nostru, de care nici măcar nu suntem conștienți.

Numim ”Înțeleptul” partea de neo-cortex prefrontal; această parte ne ajută să facem strategii de lungă durată, în binele corpului și al nostru, în general.
Numim ”Impulsivul” partea de creier reptilian care ne împinge să căutăm satisfacție imediată. La copii, această parte este evidentă și foarte vocală (”vreeeaaauuu! ACUM!).

Pe măsură ce partea de ”Înțelept” se dezvoltă, partea instinctuală este ținută în control.
Dar cu toții știm cât de fragil este acest auto-control, dacă nu este antrenat și întărit.
Cât timp există în interiorul nostru acest conflict evident, între cele două părți ale creierului (și știm asta după cât de bine ne domolim poftele, tentațiile și ispitele), focalizarea noastră este pe EXTERIOR. Căutăm în afara noastră soluții la probleme. Căutăm în afara noastră salvare. Căutăm în afara noastră sursa fericirii. Căutăm.

Căutarea este un semn al existenței conflictului interior și al faptului că NU ÎNȚELEGEM natura problemei cu care ne confruntăm.
Revelația existenței conflictului interior, a războiului din creierul nostru, a discordiei dintre partea veche, instictuală a creierului și cea nouă, rațională - ne duce la focalizarea pe interior, lucrul cu noi înșine și pacea din noi.
Pace între instincte și înțelepciune.
Acceptarea și echilibrul.
Învățăm despre butonul de ”off”(stop) al minții, pentru că în copilărie am fost învățați doar butonul de ”on” (pornire).
Mintea ”macină” continuu, fără oprire, pentru că nu ne-a fost arătat și nici nu am folosit până acum butonul de ”off”.
Da, există.
Dar NU în creier. Aici este secretul.
Butonul de „off” al minții se află în corp și nu în creier.
Focalizarea pe interior înseamnă cunoașterea de sine.
De aici începe împuternicirea.
Cine sunt?

Doar eu singur pot decide asta. Când sunt focalizat cu atenția pe mine însămi. Și atent la părți componente din mine pe care nici măcar nu știam că le am.
Dacă doriți să știți mai multe despre aceste subiecte, vom discuta în detaliu despre auto-control, voință și butoanele de ”on-off” ale minții - subiecte esențiale de cunoaștere de sine - la atelierul din 11-12 decembrie Valurile Voinței. Mă pregătesc intensiv pentru întâlnirea cu voi și-mi face plăcere tot ce aflu și studiez.
Vă doresc o zi minunată de Duminică și să aveți o săptămână inspirată. Continuăm Postul, Jurnalul, exercițiile fizice și instrumentele de centrare pe interior.
Astăzi am vorbit puțin despre ”Observare interior/exterior” - ca instrument util de auto-cunoaștere. Și v-am incitat să aflați mai multe despre ”butoanele de on-off ale minții”.
Să fim bine cu toții.
Cu iubire,
 
Sursa text si foto: Facebook.com/zyanna.orinda.7
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Surf pe valurile Vieții

26 Feb 2021 1248

DSP Constanța Testul Babeș Papanicolau, efectuat gratuit. Iată unde pot suna femeile din Constanța

17 Feb 2021 2093

Temperaturi înregistrate, la ora 06.00, la stațiile meteo din județul Constanța. Mult mai bine decât ieri

14 Feb 2021 2103

#ConstanțaEsteBine Detoxifiere emoțională

04 Feb 2021 1564

Consiliul Local Municipal al amatorilor din Constanța!

23 Jan 2021 3234

#ConstanțaEsteBine Autenticitate dincolo de cuvinte

21 Jan 2021 1041

A doua săptămână a anului 2021. Alegeți-vă cu înțelepciune bătăliile

04 Jan 2021 868

#ConstanțaEsteBine Membrii Asociației „La pieptul mamei” le-au înveselit sărbătorile copiilor din Ciocârlia (galerie foto)

04 Jan 2021 839

#ConstanțaEsteBine La aniversarea unui secol, Școala „Ion Minulescu” din Constanța, beneficiara unui sprijin neașteptat din Suedia

28 Dec 2020 1940

#ConstantaEsteBine Pregătirea pentru Solstițiul de iarnă. Ziua 36 de post și de Jurnal de iubire de sine- Ziua 7 a Noii Creații

20 Dec 2020 923

#ConstantaEsteBine Pregătirea pentru Solstițiul de iarnă. Ziua 6 a noii Creații și ziua 35 de Post și Jurnal de iubire de sine

20 Dec 2020 1085

#ConstanțaEsteBine Faptele bune nu țin cont de pandemie. Elevii constănțeni respectă tradițiile, oferind lecții de solidaritate

19 Dec 2020 1448

#ConstantaEsteBinePregatirea pentru Solstițiul de iarnă. Ziua 5 a noii Creații. Ziua 34 de Post și Jurnal de iubire

18 Dec 2020 1093

#ConstantaEsteBine Pregătirea pentru Solstițiul de iarnă. A treia zi din cele 7 ale Noii Creații. Ziua 32 de Post și Jurnal de Iubire de sine

16 Dec 2020 717

#ConstantaEsteBine Pregătirea pentru solstițiul de iarnă. Prima zi din cele 7 zile ale Noii Creații - Ziua 30 de Post și Jurnal de iubire de sine

14 Dec 2020 1054