#ConstanțaEsteBine - Universitatea „Ovidius” din Constanța Profesor al Facultății de Litere, premiat de Muzeul Național al Literaturii Române


Manifestare de tradiție, cu o istorie de peste șase decenii, Muzeul Național al Literaturii Române a decernat în cadrul unei ceremonii on-line, premiile pe care le acordă anual unor personalități ale literelor și culturii românești și străine.


Manifestarea, ajunsă la cea de-a XII-a ediție, își propune promovarea şi premierea celor mai importante titluri din domeniul filologiei. Lucrările premiate se referă la apariţiile editoriale din anul 2019.
Prin aceste premii, Muzeul Național al Literaturii Române susține promovarea interesului pentru ediții critice, pentru zone de nișă și din ce în ce mai puțin frecventate ale cercetării literare, precum memorialistica, istoria literară, filologia clasică, eseul critic. MNLR își propune, în egală măsură, ca, prin acordarea acestor premii, să încurajeze activitatea tinerilor cercetători.
 
Premiul „Petru Creția”, pentru prof. univ. dr. Florentina Nicolae
Juriul, format din acad. Eugen Simion, prof. univ. dr. Mircea Martin, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, a acordat următoarele premii:
  • Premiul „Perpessicius“ i-a revenit ediției Pompiliu Constantinescu. Opere (Volumele I – II), coordonată de doamna Mihaela Constantinescu-Podocea, lucrări apărute la Editura Fundației pentru Știință și Artă, 2019;
  • Premiul „Şerban Cioculescu“ – pentru memorialistică și istorie literară i-a fost conferit domnului Ion Vlad.
  • Premiul „Petru Creţia“ – pentru filologie clasică s-a acordat ex-aequo: doamnei Andreea Ștefan pentru volumul Flavius Arrianus și cea de-a doua sofistică: O perspectivă asupra intelectualilor greci în secolul al II-lea p. Chr., Editura Universității din București, 2019, și prof. univ. dr. Florentina Nicolae pentru contribuția la realizarea ediției Dimitrie Cantemir. Opere, în Colecția „Opere Fundamentale“, Editura Fundației pentru Știință și Artă, 2019
  • Premiul „Tudor Vianu“ – pentru teoria literaturii și a culturii i-a revenit doamnei Marta Petreu.
  • Premiul „Alexandru Piru“ – pentru încurajarea tinerilor cercetători a fost acordat ex-aequo: domnului Ștefan Firică pentru volumele: Autenticitatea, sensuri și nonsensuri. Teorii românești interbelice în contexte europene, Editura Tracus Arte, 2019, și Strategii ale (de)construcției identitare în proza românească interbelică, Editura Muzeul Literaturii Române, 2019, și doamnei Anca Hațiegan pentru volumul Dimineața actrițelor, Editura Polirom, 2019.
  • Premiul „George Călinescu“ – pentru întreaga activitate i-a fost conferit domnului Sorin Alexandrescu.
  • Premiul „Eugen Lovinescu“ – pentru promovarea limbii și literaturii române în străinătate i-a revenit doamnei Marija Nenadić-Zurka.
 
Au fost acordate și două Premii pentru Mecenat domnilor Mircea Mihăilescu și Dan Pavăl.
 
Trofeul a fost realizat de artistul plastic Silviu Spirescu.
 
Proiect organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române. Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.
 
În decembrie 2019, primea recunoașterea Academiei Române

Florentina Nicolae este profesor universitar doctor abilitat în cadrul Departamentului de Filologie română, limbi clasice și balcanice, Universitatea „Ovidius” din Constanța. Este specializată în limba latină și istoria literaturii române vechi. A editat operele latinești ale lui Dimitrie Cantemir, între care și câteva ediții princeps, precum „Curanus” și „Loca obscura...”.
În urmă cu un an, în decembrie, Academia Română i-a acordat, la secția de filologie și literatură, premiul „Titu Maiorescu” pentru lucrările Dimitrie Cantemir-Icoana de nezugrăvit a științei preasfinte. Pasaje neclare în Catehism. O cercetare naturală a monarhiilor. Elogiu pentru autor. Mic compendiu de logică.
 

Citește și:

#Dobrogea Digitală: Ioan Popișteanu - om al cetății, al Tomisului cultural, un patriot adevărat
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Radu Paraschivescu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 288

Prima ediție a evenimentului caritabil „Gala Luminilor”, organizată de Universitatea Ovidius din Constanța

24 Apr 2024 265

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de profesorul Emanuel Pârvu de la Universitatea Ovidius din Constanța, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes

23 Apr 2024 514

Eveniment caritabil la Constanța „Gala Luminilor” are loc, în acest weekend, la Muzeul de Artă

23 Apr 2024 499

Anunț pierdere legitimație și carnet de student

23 Apr 2024 236

LIVE TEXT Universitatea Ovidius Constanța găzduiește conferința „Identitate românească în comunitatea europeană” (FOTO)

22 Apr 2024 633

Eveniment literar la Constanța Lansarea romanului lui Radu Paraschivescu, la Biblioteca Județeană

22 Apr 2024 380

Universitatea „Ovidius” Constanța, convocată la Reuniunea Consorțiului Universitaria

22 Apr 2024 350

Universitatea Ovidius din Constanța organizează vernisajul expoziției „Ierós”

22 Apr 2024 299

Primăria Constanța A doua ediție a Conferinței Naționale despre Rolul Poliției Locale în Sistemul de Ordine Publică, găzduită de Universitatea „Ovidius”! (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 371

Cadre didactice de la Universitatea Ovidius din Constanța vor preda cursuri de educație juridică și administrativă în școli

22 Apr 2024 366

Conferința „Identitate românească în comunitatea europeană”, la Universitatea Ovidius Constanța

21 Apr 2024 582

Este necesară o vechime de 6 ani și 6 luni Ce post scoate la concurs Universitatea „Ovidius” Constanța

19 Apr 2024 766

Debut în instanță pentru ÎPS Teodosie, în procesul legate de salariile de la Universitatea Ovidius! Ce s-a întâmplat la primul termen

19 Apr 2024 553

ÎPS Teodosie, contra Universității Ovidius, pentru 30.000 de euro! Procesul începe mâine

17 Apr 2024 560