#ConstanțaEsteBine Ziua 211 – 30.07.2022 Astăzi sărbătoresc chimenul

Chimenul este un condiment cunoscut sau mai puțin cunoscut, dar cu un gust unic. Poate să vă placă și să-l căutați iar și iar sau să vă displacă. Depinde de modul în care simte corpul și ce are el nevoie din acest condiment.
Ca și plantă, aparține familiei Umbeliferae, fructele și semințele sale fiind folosite în bucătăria din Africa, Asia sau Orientul mijlociu. Conține multe vitamine, minerale și uleiuri esențiale cu acțiune terapeutică.

În partea vieții în care am consumat alimentar ”de toate”, patiseria cu chimen era printre favoritele personale. Sărățelele cu chimen, sau pateuri cu brânză și chimen, ori brânză tartinabilă cu chimen erau delicatese pe care le adoram, datorită acestui condiment. Era exact gustul pe care îl căutam, nu neapărat felul de mâncare respectiv.

După ce am schimbat alimentația, am redescoperit mirodeniile și ierburile aromatice, pe care le-am adăugat pentru savoare și gust, salatelor de legume, sau sosurilor preparate la blender. Pun o linguriță de chimen la orice fel de sos gen gazpacho (cu roșii, ardei, puțină ceapă și piersică sau mango), ce îl pot asezona fie pe o salată de varză, fie pe una de castraveți, sau pe una de ridiche albă (simplă sau cu morcov).

Sau adaug chimen ca atare, fără să-l trec prin blender, la o salată de varză cu morcov și puțină zeamă de lămâie, lăsând-o să stea în frigider 2-3 zile până o consum. În acest interval, atât chimenul, cât și lămâia au început înmuierea fibrelor de la varză și morcov, iar salata este și mai ușor de mestecat, dar mult mai ușor de digerat. O parte dintre compușii pe bază de sulf din varză dispar (mirosul din frigider îmi spune asta, de aceea caserolele cu salate din Crucifere - varză, ridichi, conopidă sau brocolli au mereu capac). Iar gustul este real plăcut, cu o combinație a tuturor ingredientelor laolaltă.

Am descoperit că este mai avantajos pentru digestia mea să consum salate de legume (mai ales din Crucifere, dar și din orice rădăcinoase) după ce le țin la frigider câteva zile (minim 24 ore). Dacă le consum imediat ce le prepar, sau la câteva ore, digestia este greoaie și apare frecvent balonarea.
Chimenul, dar și feniculul și cardamon-ul, când le adaug la salate, mă ajută mult pe partea de digestie și dispariția balonărilor.
Mă bucur că pot folosi unele dintre semințele plantelor, pe post de mirodenii, atât pentru a îmbunătăți gustul, cât și pentru a ajuta evident digestia.

M-a interesat să înțeleg de ce corpul meu dorește continuu chimen. Ce acțiuni ale acestuia susțin buna funcționare a digestiei sau întregului corp?
Citind mai multe despre chimen, am aflat că este un mare susținător al digestiei. Compușii săi, care îi dau mirosul specific, cuminaldehida, având o acțiune de activare a glandelor salivare și timolul, cu acțiune stimulatoare asupra mucoasei gastrice, bilei și sucului pancreatic, dar și altele, sunt cele responsabile de proprietățile sale terapeutice.
Chimenul are și acțiune carminativă (împotriva gazelor și balonărilor), consumat alături de apă mai caldă, având acțiune anti-colici și dureri intestinale.


Ajută la combaterea constipației, hemoroizilor, are acțiune anti-parazitară (împotriva viermilor), antifungică (anti-Candida) și anti-microbiană (ca un fel de dezinfectant al intestinelor);
Chimenul reglează glicemia. Când am început dieta cu fructe și legume crude, am avut tendința să consum excesiv de multe fructe (mai multe decât putea ficatul meu să digere). Din acel moment, natural și de la sine, corpul a început să ”poftească” la o serie de mirodenii care m-au ajutat să reglez propriile impulsuri date de obiceiurile alimentare proaste anterioare (poftă de chimen, de mărar, pătrunjel, oregano, cimbru și altele).


Chimenul este un tonic al digestiei, dar un relaxant pentru sistemul nervos. Cu alte cuvinte, ajută tonusul parasimpatic, acea parte a sistemului nervos vegetativ ce ne ajută să ne calmăm, să stăm în liniște, să fim relaxați, în perioadele dintre acțiuni. În plus, mintea devine mai focalizată și precisă, apărând o clară îmbunătățire a concentrării, focalizării și memoriei. Cu alte cuvinte, am descoperit că devin mai liniștită, dar mai prezentă și văd mai clar ceea ce este în viața mea, nu ceea ce-mi povestește mintea că ar fi.

Am descoperit că aceste mici semințe aromate de chimen au mult calciu, magneziu și fier, fiind extrem de utile în suplimentarea mineralelor atât de necesare corpului.
Comunicarea cu corpul m-a ajutat să aflu ce gusturi și arome îi sunt plăcute și necesare, pentru a-l menține în echilibru. Mă bucur că am re-descoperit mirodeniile și plantele terapeutice, care sunt în prezent o parte importantă a dietei.

Căutând pe Net am descoperit blog-uri ce conțin rețete incluzând chimenul (un site are 154 de rețete diverse, de la supe și salate, la diferite preparate de patiserie sau mâncăruri gătite).
Astăzi sărbătoresc chimenul, pentru că laboratorul bucătăriei ne permite să re-descoperim comorile naturii și să ne susținem corpurile, în eforturile de echilibrare și menținere a energiei. Prin alimente, ne acordăm zi de zi, la Forța vieții, din exterior și din corp.
Să avem o zi cât mai aromată și interesantă
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe facebook/Zyanna Orinda
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine 24 aprilie 2024. S-a schimbat energia

24 Apr 2024 254

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 15 23 aprilie 2024 Vârful valului de energie, zi de Sfântul Gheorghe

23 Apr 2024 325

Farul Constanța Louis Munteanu și Ionuț Cojocaru, gemenii golului. „Se înțeleg foarte bine, sunt fericiți că joacă împreună“ (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 876

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 13. 21 aprilie 2024. Schimbarea

21 Apr 2024 377

#ConstanțaEsteBine. Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 12 20 aprilie 2024 Suntem aproape de maximul perioadei energetice intense în care ne aflăm

20 Apr 2024 513

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 11. 19 aprilie 2024. Mercur retrograd, luna creștere, variații termice masive

19 Apr 2024 376

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 5. 13 aprilie 2024. Cea mai intens energetică zi a tranzitului lui Mercur retrograd

13 Apr 2024 573

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Sunt sigur că, pe 9 iunie, echipa liberală din Constanța va ieși învingătoare“

12 Apr 2024 685

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 4. 12 aprilie 2024. Luna este în creștere, și planeta Mercur este încă în tranzit retrograd

12 Apr 2024 470

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua - ziua 2. 10 aprilie 2024. Zi de miercuri, mijloc de săptămână și mijloc de tranzit de Mercur retrograd

10 Apr 2024 437

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 1 9 aprilie 2024 A trecut eclipsa de soare

09 Apr 2024 444

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 14 8 aprilie 2024 Luna nouă în Berbec

08 Apr 2024 455

Primarul Constanței, Vergil Chițac, mesaj de Ziua Mondială a Sănătății (GALERIE FOTO)

07 Apr 2024 476

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea întâi - ziua 13. 7.04.2024. Suntem la o zi înainte de un mare și intens eveniment astral

07 Apr 2024 524

Primarul Vergil Chițac - „Îmi doresc să pot finaliza proiectele începute în Constanța“ (VIDEO)

06 Apr 2024 800