#ConstanțaEsteBine Ziua 286 – 13.10.2022. Astăzi sărbătoresc frica de necunoscut

Iată-ne într-o altă zi de 13 a anului, de data aceasta 13 octombrie. Pentru că este într-o zi de joi, prin definiție o zi dinamică și lucrativă (vezi cartea ”Momentul potrivit” de pe www.centrulnatura.ro/e-shop ), frica poate fi înfruntată mult mai ușor.

Astăzi, Jupiter, planeta guvernatoare a zilei, ne ajută să vedem tot ceea ce este într-o perspectivă de ansamblu și să ne spunem o poveste avantajoasă despre tot.

Când apare frica de necunoscut?
Când nu știm ce vrem.

Starea de confuzie mentală, starea de indecizie și necunoaștere a posibilităților pe care le avem, determină agitație interioară și apariția fricii.
Dacă avem în trecut experiențe neplăcute în diferite circumstanțe, aceste amintiri ies la suprafață și ne intensifică scenariile mentale de frică.
Pentru că frica este doar O POVESTE A MINȚII.
Precum povestea lui Ion Creangă cu ”Drobul de sare”.
De ce apare frica de necunoscut?

Pentru că nu ne-am digerat și procesat întâmplările din trecut într-un fel care să ne fie folositor pentru creștere și auto-educație.
De exemplu, dacă în trecut am învățat mult pentru un examen, ne-am străduit zi și noapte, tensionând corpul și biciuindu-l până la epuizare, iar la examen am clacat, descoperind că nu mai avem putere să ne adunăm pentru a performa, rămânem cu o traumă și facem niște evaluări / legăminte mentale: ”examenele îmi fac rău, nu-mi plac examenele, nu mai merg la examene în viața mea”
Ce se va întâmpla când va trebui, pe viitor, să ne prezentăm la un alt examen (pentru promovarea serviciului, pentru un alt loc de muncă?). Vom reacționa exact ca prima oară. Scenariul scris se repetă iar și iar.


Ce-am fi putut face?

După primul eșec, să ne luăm câteva zile libere, fie în singurătate, fie alături de cineva în care avem încredere și care ne permite să ne exprimăm verbal, și să procesăm în cuvinte întâmplarea.

”Ce aș fi putut face altfel, să fii avut alt rezultat? Să-mi fi programat mai puține ore zilnice de învățare, să fac scheme mai concise de repetiție, să-mi iau pauze mai dese, să consum sucuri proaspete de fructe, pentru a-mi hrăni creierul, să mă culc mai devreme, chiar și cu un Sedativ PC, dar știind că somnul de noapte este mai important pentru corpul meu decât biciuirea cu cafea ori cola etc etc”.

”Ce-am învățat din această întâmplare? Că dacă muncesc mult și ineficient, fără să țin seama de corp și posibilitățile sale, mă întreb către un eșec auto-programat. Dacă voi avea o următoare ocazie, fac o altă strategie.”

Perseverând dincolo de primele greșeli și ajustând mereu strategiile de lucru, învățăm să ne raportăm la orice provocare din viețile noastre din ce în ce mai eficient.

Desigur, pentru acest lucru avem nevoie de suprarenale puternice și de ficat rezistent. Aceste organe ale corpului sunt aliații noștri de nădejde atunci când înfruntăm necunoscutul. Ei aduc rezerva suplimentară de forță ce ne permit să ieșim din orice șoc inițial, pentru a găsi soluții practice de poziționare avantajoasă.

Astăzi sărbătoresc frica de necunoscut pentru că este mereu prezentă în colțul minții. Ea îmi amintește să mă antrenez zilnic, să nu evit situațiile necunoscute și cu disconfort cu care mă confrunt la fiecare pas. Pot folosi orice oportunitate pentru a-mi exersa diferitele abilități: de a mă menține calm, când ceva neobișnuit se întâmplă, de a respira adânc și a liniști mintea, chiar dacă totul în jur este haos, de a observa rapid și clar ce opțiuni am (de replică, de retragere, de confruntare etc) și de a acționa cât mai economizator de energie pentru mine.

De fapt, frica de necunoscut ne amenință rezervele de energie. Este nevoie de multă putere interioară (adică energie) să facem față unor provocări.
Haideți să ne antrenăm astăzi abilitățile mentale și fizice de a face față micilor provocări ale vieții, folosindu-le pentru a economisi energia. Dacă frica de necunoscut apare când NU ȘTIU CE VREAU, astăzi să ne comportăm ȘTIIND CE VREM: economia de energie.

De când mi-a devenit clar precum cristalul că scopul principal al fiecărei zile este ECONOMIA DE ENERGIE – mă poziționez mult mai eficient în orice apare de-a lungul zilei.

Nu las gândurile și poveștile minții care îmi iau energie să mă ducă în reacții emoționale. Orice îmi spune oricine, respir și nu reacționez din prima. În câteva secunde decid cea mai avantajoasă postură energetică și înaintez prin zi așa.

Sărbătorim astăzi frica de necunoscut pentru că este un partener minunat de antrenament al abilităților umane interioare: răbdare, curaj și intenție clară: economia de energie.
Să avem o altă zi de toamnă echilibrată și eficientă.

Cu iubire, tuturor

Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023 – Cărți de suflet. Cartea perioadei – Detox sufletesc – Tukaram. O postare utilă și provocatoare, pentru o zi de lună plină, în iarnă calendaristică și hibernare interioară

04 Feb 2023 408

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța explică de ce PNL nu susține impozitul de 1% pentru marile companii

03 Feb 2023 557

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023 – Cărți de suflet. Cartea perioadei – Detox sufletesc – Tukaram

02 Feb 2023 582

#ConstanțaEsteBine 31 ianuarie 2023. Proiectul anului 2023 – Cărți de Suflet. Cartea perioadei – Detox sufletesc, Tukaram – Primul ghid de dezvățare personală

31 Jan 2023 581

Farul Constanța Alexi Pitu a plecat în Franța, pentru a semna cu Bordeaux. „Sunt foarte fericit“

25 Jan 2023 1024

Proiectul anului 2023 – Cărți de suflet. Cartea ”în lucru”-Arta parentajului plin de respect – Sura Hart și Victoria Kindle Hodson

23 Jan 2023 692

#ConstanțaEsteBine ​Proiectul anului 2023 – O carte pe săptămână. Cartea săptămânii – Arta parentajului plin de respect – Sura Hart și Victoria Kindle Hodson.Pagina 39 ”- Cooperarea înseamnă exercitarea puterii împreună cu cop

19 Jan 2023 552

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023 – O carte pe săptămână. Cartea săptămânii – Arta parentajului plin de respect – Sura Hart și Victoria Kindle Hodson. Pagina 33

17 Jan 2023 488

#ConstanțaEsteBineSăptămâna 3 (16-22 ianuarie) Cartea săptămânii – Arta parentajului plin de respect – Sura Hart și Victoria Kindle Hodson

16 Jan 2023 591

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023. O carte pe săptămână. Cartea acestei săptămâni- Caroline Myss – De ce nu ne vindecăm și cum putem să o facem. Pagina 193. Combustibil pentru foc

16 Jan 2023 468

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023. O carte pe săptămână. Cartea săptămânii. Caroline Myss – De ce nu ne vindecăm și cum putem să o facem. Pagina 152 – Boala, intimitatea personală și frica de vindecare

14 Jan 2023 625

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023. O carte pe săptămână. Cartea acestei săptămâni Caroline Myss – De ce nu ne vindecăm și cum putem să o facem. Paginile 140-141

14 Jan 2023 591

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023 – O carte pe săptămână. Cartea săptămânii Caroline Myss – De ce nu ne vindecăm și cum putem să o facem

13 Jan 2023 473

#ConstanțaEsteBine11.01.2023. Cartea săptămânii- Caroline Myss – De ce nu ne vindecăm și cum putem să o facem. Capitolul 2 – Cele 5 mituri ale vindecării

11 Jan 2023 642

#ConstanțaEsteBine Săptămâna 2 (9-15 ianuarie 2023) . Cartea săptămânii. Caroline Myss – De ce nu ne vindecăm și cum putem să o facem?

10 Jan 2023 617