Opere de artă-statement, din chiștocuri colectate de pe litoralul Mării Negre. Artista este Maria Teodorescu



În perioada 1 – 31 august 2020, Asociația Constanța ReStart, împreună cu City Park Mall Constanța, au desfășurat o campanie de conștientizare a cauzelor poluării plajelor litoralului românesc, în urma căreia s-au adunat peste 9.500 de chiștocuri de țigări pe plaja Zoom Beach Constanța, însumând o foarte mică parte din cele 2,9 miliarde de mucuri aruncate anual în natură în România.

 
O parte dintre chiștocuri au fost transformate de artista Maria Teodorescu în două opere de artă statement, ce sunt expuse în City Park Mall în perioada 12 – 31 octombrie. Lucrările au fost scoase la licitație, iar sumele obținute vor fi donate Asociației Constanța ReStart, pentru o nouă acțiune de plantare de arbori în Ovidius Park, care va avea loc pe 7 noiembrie.

– Peste 9.500 de mucuri de țigară colectate în luna august de pe plaja Zoom Beach din Constanța au fost transformate în opere de artă inedite, în cadrul proiectului de responsabilizare ecologică “Tu ce vrei să simți pe plajă?”, demarat de City Park Mall, Zoom Beach și Asociația Constanța ReStart. Lucrările realizate de artista Maria Teodorescu, cu o parte dintre deșeurile colectate, au fost scoase la licitație publică de City Park Mall în perioada 12 - 31 octombrie, iar sumele obținute vor fi donate Asociației Constanța ReStart pentru o nouă acțiune de plantare de arbori în Ovidius Park, care va avea loc pe 7 noiembrie.

Deșeurile din țigări transformate în opere de artă-statement pentru a trage un semnal de alarmă

În perioada 1 – 31 august 2020, City Park Mall, împreună cu Asociația Constanța ReStart, au desfășurat o campanie de conștientizare a cauzelor poluării plajelor de pe malul Mării Negre, în urma căreia s-au adunat peste 9.500 de chiștocuri de țigări pe plaja Zoom Beach Constanța, însumând o foarte mică parte din cele 2,9 miliarde de mucuri aruncate anual în natură în România. O parte dintre chiștocuri au fost transformate de artista Maria Teodorescu în două opere de artă statement, ce sunt expuse în City Park Mall până pe 31 octombrie, în piațeta liftului panoramic de la nivelul -1. Ca parte a campaniei de conștientizare, tablourile expuse publicului larg reprezintă încă un semnal de alarmă cu privire la consecințele indiferenței față de mediul înconjurător.

Alături de tablouri, în City Park Mall este expusă și o urnă cu nisip, în care vizitatorii vor putea vedea concret cantitatea de mucuri de țigară strânse într-o singură săptămână pe o fâșie de ½ m de nisip și care pune într-o nouă perspectivă amprenta negativă uriașă lăsată de comportamentul iresponsabil asupra litoralului Mării Negre.

Sprijin pentru o nouă plantare


În urma licitației celor două tablouri în perioada 12 – 31 octombrie, fondurile strânse vor fi donate Asociației Constanța ReStart pentru organizarea unei noi acțiuni de plantare de arbori în Ovidius Park, din fața campusului Universității „Ovidius“ din Constanța. Astfel, pe 7 noiembrie, se vor planta încă 54 de copaci care vor contribui la diversificarea și îmbogățirea celui mai nou parc din oraș, cum este considerat Ovidius Park sau “Parcul cu tei”.

În martie 2019, City Park Mall a sprijinit prima acțiune de plantare a Asociației Constanța ReStart, în spațiul parcului, cu o donație de fonduri pentru achiziționarea a 173 de copaci. În total, 200 de copaci au fost plantaţi pe 23 martie 2019, în faţa Campusului Universităţii Ovidius din Constanta, cu ajutorul a 1000 de voluntari, și astfel s-a creat cel mai nou parc al oraşului, Ovidius Park sau “Parcul cu tei” (suprafața 1.2ha).
 
 
Mucurile de țigări: Un deșeu toxic pentru mediul înconjurător

Mucurile provenite de la țigări reprezintă 30-40% din totalul articolelor colectate în timpul curățeniei de pe coaste și din medii urbane, la nivel global. În România, mucul de țigară este cel mai răspândit tip de deșeu de pe plaje. Potrivit ONG-ului Mare Nostrum, doar în sesiunea septembrie 2019 au fost strânse aproape 18.000 de chiștoace de țigară de pe plajele litoralului românesc.*

Mucurile de țigară sunt toxice, însă acest lucru este puțin cunoscut chiar și de către fumători. Fiind fabricate din fibre de acetat de celuloză, acestea au un termen de descompunere foarte mare  (intre 1 si 12 ani) și conțin substanțe chimice care dăunează mediului înconjurător.

Despre artista Maria Teodorescu

Doctorand la Universitatea de Arte din Iași, Maria s-a remarcat prin utilizarea unor materiale și tehnici neconvenționale, astfel că, la doar 18 ani, a expus primele sale opere, create din pietre și bucăți de lemn găsite în pădure. Ulterior și-a completat portofoliul cu lucrări din materiale specifice construcțiilor, precum bucăți de parchet, carton gipsat sau resturi de material. Nu este la primele tablouri alcătuite din mucuri de țigară, pe care le consideră o provocare în realizarea unor lucrări și mai complexe.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Canalele Dunăre - Marea Neagră și Poarta Alba - Midia Năvodari se modernizează în vederea creșterii siguranței navigației (DOCUMENT)

27 Mar 2024 471

Știri Constanța Accident rutier în apropierea canalului Dunăre-Marea Neagră! Șoferul a fugit de la fața locului

26 Mar 2024 549

Infotrafic Vremea rea închide porturile de la Marea Neagră!

25 Mar 2024 384

Alertă pe Marea Neagră! Mină marină descoperită în apropierea plajei

12 Mar 2024 874

Firme Constanța Se închid mai multe puncte de lucru ale THR Marea Neagră SA

08 Mar 2024 508

Misiunea de cercetare a Forțelor Navale Române în raionul maritim Costinești – Tuzla - 23 August - Mangalia s-a încheiat

07 Mar 2024 607

Imagini cu impact emoțional Un alt delfin mort, eșuat la malul mării, în Constanța (FOTO+VIDEO)

04 Mar 2024 773

Iată de ce a fost achitat Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul din Agigea! (DOCUMENT)

03 Mar 2024 870

A fost alertă pe Marea Neagră! Un incendiu a izbucnit la bordul unei nave cu uree în rada portului Sulina

02 Mar 2024 759

Cumpărări directe Constanța ABADL cumpără de la Fix Project Consulting SRL servicii de expertiză tehnică pentru circulațiile pietonale spre plajă (DOCUMENT)

27 Feb 2024 463

MApN Situația de securitate din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest, discutată de ministrul Tilvăr cu omologul său austriac

22 Feb 2024 647

Ședinţă CSAT Sprijin NATO pentru securitatea României. Focus pe Zona Dunării și Mării Negre

21 Feb 2024 550

UM 02133 Constanța cumpără ascensor pentru farul de la Sulina, de la gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră!

18 Feb 2024 496

Evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre, analizate de ministrul Apărării cu omologul norvegian

17 Feb 2024 637

Firme Constanța Ordinea de zi a AGEA THR Marea Neagră SA, completată. Ce puncte au fost adăugate?

05 Feb 2024 651