Opere de artă-statement, din chiștocuri colectate de pe litoralul Mării Negre. Artista este Maria TeodorescuÎn perioada 1 – 31 august 2020, Asociația Constanța ReStart, împreună cu City Park Mall Constanța, au desfășurat o campanie de conștientizare a cauzelor poluării plajelor litoralului românesc, în urma căreia s-au adunat peste 9.500 de chiștocuri de țigări pe plaja Zoom Beach Constanța, însumând o foarte mică parte din cele 2,9 miliarde de mucuri aruncate anual în natură în România.

 
O parte dintre chiștocuri au fost transformate de artista Maria Teodorescu în două opere de artă statement, ce sunt expuse în City Park Mall în perioada 12 – 31 octombrie. Lucrările au fost scoase la licitație, iar sumele obținute vor fi donate Asociației Constanța ReStart, pentru o nouă acțiune de plantare de arbori în Ovidius Park, care va avea loc pe 7 noiembrie.

– Peste 9.500 de mucuri de țigară colectate în luna august de pe plaja Zoom Beach din Constanța au fost transformate în opere de artă inedite, în cadrul proiectului de responsabilizare ecologică “Tu ce vrei să simți pe plajă?”, demarat de City Park Mall, Zoom Beach și Asociația Constanța ReStart. Lucrările realizate de artista Maria Teodorescu, cu o parte dintre deșeurile colectate, au fost scoase la licitație publică de City Park Mall în perioada 12 - 31 octombrie, iar sumele obținute vor fi donate Asociației Constanța ReStart pentru o nouă acțiune de plantare de arbori în Ovidius Park, care va avea loc pe 7 noiembrie.

Deșeurile din țigări transformate în opere de artă-statement pentru a trage un semnal de alarmă

În perioada 1 – 31 august 2020, City Park Mall, împreună cu Asociația Constanța ReStart, au desfășurat o campanie de conștientizare a cauzelor poluării plajelor de pe malul Mării Negre, în urma căreia s-au adunat peste 9.500 de chiștocuri de țigări pe plaja Zoom Beach Constanța, însumând o foarte mică parte din cele 2,9 miliarde de mucuri aruncate anual în natură în România. O parte dintre chiștocuri au fost transformate de artista Maria Teodorescu în două opere de artă statement, ce sunt expuse în City Park Mall până pe 31 octombrie, în piațeta liftului panoramic de la nivelul -1. Ca parte a campaniei de conștientizare, tablourile expuse publicului larg reprezintă încă un semnal de alarmă cu privire la consecințele indiferenței față de mediul înconjurător.

Alături de tablouri, în City Park Mall este expusă și o urnă cu nisip, în care vizitatorii vor putea vedea concret cantitatea de mucuri de țigară strânse într-o singură săptămână pe o fâșie de ½ m de nisip și care pune într-o nouă perspectivă amprenta negativă uriașă lăsată de comportamentul iresponsabil asupra litoralului Mării Negre.

Sprijin pentru o nouă plantare


În urma licitației celor două tablouri în perioada 12 – 31 octombrie, fondurile strânse vor fi donate Asociației Constanța ReStart pentru organizarea unei noi acțiuni de plantare de arbori în Ovidius Park, din fața campusului Universității „Ovidius“ din Constanța. Astfel, pe 7 noiembrie, se vor planta încă 54 de copaci care vor contribui la diversificarea și îmbogățirea celui mai nou parc din oraș, cum este considerat Ovidius Park sau “Parcul cu tei”.

În martie 2019, City Park Mall a sprijinit prima acțiune de plantare a Asociației Constanța ReStart, în spațiul parcului, cu o donație de fonduri pentru achiziționarea a 173 de copaci. În total, 200 de copaci au fost plantaţi pe 23 martie 2019, în faţa Campusului Universităţii Ovidius din Constanta, cu ajutorul a 1000 de voluntari, și astfel s-a creat cel mai nou parc al oraşului, Ovidius Park sau “Parcul cu tei” (suprafața 1.2ha).
 
 
Mucurile de țigări: Un deșeu toxic pentru mediul înconjurător

Mucurile provenite de la țigări reprezintă 30-40% din totalul articolelor colectate în timpul curățeniei de pe coaste și din medii urbane, la nivel global. În România, mucul de țigară este cel mai răspândit tip de deșeu de pe plaje. Potrivit ONG-ului Mare Nostrum, doar în sesiunea septembrie 2019 au fost strânse aproape 18.000 de chiștoace de țigară de pe plajele litoralului românesc.*

Mucurile de țigară sunt toxice, însă acest lucru este puțin cunoscut chiar și de către fumători. Fiind fabricate din fibre de acetat de celuloză, acestea au un termen de descompunere foarte mare  (intre 1 si 12 ani) și conțin substanțe chimice care dăunează mediului înconjurător.

Despre artista Maria Teodorescu

Doctorand la Universitatea de Arte din Iași, Maria s-a remarcat prin utilizarea unor materiale și tehnici neconvenționale, astfel că, la doar 18 ani, a expus primele sale opere, create din pietre și bucăți de lemn găsite în pădure. Ulterior și-a completat portofoliul cu lucrări din materiale specifice construcțiilor, precum bucăți de parchet, carton gipsat sau resturi de material. Nu este la primele tablouri alcătuite din mucuri de țigară, pe care le consideră o provocare în realizarea unor lucrări și mai complexe.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Kung-Fu Stagiu de iniţiere şi pregătire pentru concursuri în lupta cu bastonul şi cu două bastoane, la Mangalia

27 Jan 2022 265

Situaţia generată de acţiunile agresive ale Rusiei în proximitatea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre, pe agenda reuniunii CAE

24 Jan 2022 430

#DobrogeaDigitală „Eminescu, inspiratul mării”

24 Jan 2022 1471

ONG Mare Nostrum Diferența dintre un delfin și un marsuin. Cum îi putem proteja

19 Jan 2022 470

Peste 1 miliard lei, investiție pentru modernizarea canalelor Dunăre-Marea Neagră și Canal Poarta Albă-Midia (DOCUMENT)

15 Jan 2022 740

Boboteaza la Constanța. Cine sunt cei trei tineri care au recuperat crucile din apă (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Jan 2022 2811

Fenomen spectaculos la început de an! Marea Neagră a devenit galbenă (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Jan 2022 4370

Secretarul General al Rețelei Universităților de la Marea Neagră a efectuat o vizită oficială în Turcia

28 Dec 2021 651

Escală la Constanța a fregatei multi-rol Auvergne (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Dec 2021 1022

Escala la Constanța a fregatei multi-rol Auvergne. Când sosește în port

13 Dec 2021 464

ACROPO a semnat un contract pentru achiziția unui autoturism plug-in hybrid (DOCUMENT)

12 Dec 2021 1677

Fotoreportaj Marea a început să „muște” din plaja din Mamaia. Imagini excepționale (galerie foto+VIDEO)

10 Dec 2021 1929

Fregata „Regina Maria” a ajuns în Portul militar Constanța după ce a tranzitat strâmtoarea de intrare în Marea Neagră (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Dec 2021 868

Fregata „Regina Maria” a tranzitat strâmtoarea de intrare în Marea Neagră. Când va sosi în portul militar Constanța

04 Dec 2021 911

Universitatea Ovidius din Constanţa la forumul noilor tehnologii pentru turismul durabil, din Slovenia

03 Dec 2021 676