Proiectul anului 2023 – Cărți de suflet. Cartea ”în lucru”-Arta parentajului plin de respect – Sura Hart și Victoria Kindle Hodson




Pagina 93

Orice comportament încearcă să împlinească o nevoie umană


Imaginați-vă doar cum ați interacționa cu copiii voștri și cu oricine altcineva din viața voastră dacă în fiecare moment ați înțelege că toate acțiunile lor sunt tot ce pot face ei mai bine pentru a-și împlini propriile nevoi. Toate ființele umane au aceleași nevoie de bază pentru a supraviețui: au nevoie de aer, apă, hrană, odihnă și siguranță. Pe lângă aceste nevoie de bază, avem nevoie și de iubire, de prieteni, să învățăm, să ne jucăm, să fim autonomi și altele. Dat fiind faptul că oamenii de pretutindeni au același nevoi, este posibil să înțelegem ce motivează comportamentul altora, chiar și atunci când stilurile de viață, credințele, limbile și vârstele sunt diferite. Această înțelegere ne sporește compasiunea față de ceilalți chiar și atunci când nu suntem de acord cu acțiunile lor – ba, poate cu atât mai mult cu cât nu suntem de acord.
.....
Probabil că motivul principal pentru care părinți se tem să asculte ceea ce vor copiii este faptul că ei nu înțeleg diferența dintre o nevoie și o strategie pentru împlinirea unei nevoi.
Se tem că dacă ascultă dorința copilului de a avea un joc pe computer, o jucărie nouă sau să stea treaz toată noaptea nu le rămâne decât să se certe cu copilul sau să fie de acord și să-i dea orice va cere.

Așa că este timpul să clarificăm că un nou joc pe computer nu este o nevoie, este o strategie pentru împlinirea unor nevoi, precum relaxare, perfecționare sau divertisment. Din moment ce criteriul principal care caracterizează nevoile universale este că sunt împărtășite de toate ființele umane de pe planetă – și este evident că există oameni care trăiesc și fără jocuri pe computer, puteți stabili cu ușurință că jocurile pe computer nu sunt o nevoie. La fel este și cazul vorbitului la telefon ore întregi în fiecare seară sau privitul desenelor animate dimineața, înainte de școală – acestea nu sunt nevoi. Să-ți inviți prietenii acasă în fiecare zi, după școală, nu este o nevoie.

Vocabularul nostru uzual nu face o distincție clară între nevoi și strategii.

Spunem ”ai nevoie să mănânci toate bucățile de brocoli din farfurie” sau ”ai nevoie de o baie” sau ”am nevoie de un iPod”. Totuși a-l obliga pe copil să mănânce brocoli nu este o nevoie, așa cum nici un iPod nu este. A mânca brocoli este o strategie la care un părinte recurge pentru împlinirea nevoilor corpului de a fi hrănit; cumpărarea unui iPod este și ea o strategie pentru împlinirea nevoilor de amuzament, distracție, relaxare sau confort. Lucrurile pe care copiii le cer zilnic cu disperare, considerându-le foarte importante, sunt cel mai adesea strategii pentru satisfacerea unei nevoi.

Distincția clară între nevoi și strategii este atât de importantă pentru că practic toate conflictele, certurile, disputele și luptele de putere – cu copiii sau cu oricine altcineva – pornesc de la strategii și poti fi rezolvate, dacă nu chiar prevenite, când un părinte se concentrează, plin de respect, pe nevoile din spatele strategiei”.

Mă bucur să începem săptămâna aceasta la final de lună ianuarie cu unul dintre cele mai importante subiecte care m-a făcut să rămân mai mult timp pe cartea ”Arta parentajului plin de respect” – distincția între NEVOI și STRATEGII.

Vă recomand începând de astăzi și întreaga săptămână să fiți atenți la propriile voastre nevoi: de hrănire (vă simțiți HRĂNIT real, de ceea ce mâncați / auziți?), de relaxare (ce vă relaxează?), de odihnă (oricând puteți, stați 1-2 minute fără să faceți NIMIC, privind în depărtare, la nori, la arbori, la Natură – este o formă de odihnă – este o STRATEGIE de a împlini nevoia de odihnă – pentru minte, sau creier).

Sau nevoia de comunicare, în toate formele sale, nevoia de împărtășire cu ceilalți (întrebând cu respect dacă au TIMP și LOC, disponibilitate și energie – să vă asculte și să fie cu voi).
Dacă un copil spune ”lasă-mă în pace!” întreabă-l dacă dorește să aibă puțin timp să stea în liniște, sau să se relaxeze, așa cum știe el mai bine.

Nevoia este de liniște, de relaxare. Iar strategia poate să fie orice alege el. Dacă nu îți place strategia lui, când copilul este disponibil, puteți să deveniți creativi și să găsiți și altele.
Nevoi.

Strategii.

Sunt cuvinte.

Dar vă ajută să fiți mai clari despre un nivel important din comunicare, nivelul în care apar conflictele.

Rămânem aici, continuăm lectura și în același timp, mica practică personală pornind de la carte. Ce folos să citim, dacă nu punem și puțin în practică?

Cu această postare, mi-am împlinit nevoia de împărtășire și exprimare a entuziasmului descoperirii unei strategii interesante de interacțiune cu oamenii. Vă doresc să vă împliniți nevoile pe care le definiți, pe măsură ce acționați în cursul zilei. Și să observați diferența între NEVOI și strategiile de împlinire a lor.

Vă doresc o zi ușoară și echilibrată și o săptămână pe măsură,

Cu iubire, tuturor


Articol şi foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine 30 martie 2023. Final de lună martie și apropiere de final de săptămână

30 Mar 2023 438

#ConstanțaEsteBine 28.03.2023. O zi de număr 1 (2+8=10, 1+0=1), dar pe o altă octavă (ca și 10, sau 37). Zi interesantă, cu ceva revelații

28 Mar 2023 474

#ConstanțaEsteBine 24.03.2023. Cărți de suflet. Cartea perioadei – Pisica lui Dalai Lama – David Michie

24 Mar 2023 563

#ConstanțaEsteBine Matematica lunii martie. Bună dimineața în ziua de 22 martie.

22 Mar 2023 535

#ConstanțaEsteBine 20.03.2023. Matematica lunii martie. Echinocțiu fericit și cu bucurie!

20 Mar 2023 591

#ConstanțaEsteBine 18.03.2023. Matematica lunii martie

18 Mar 2023 604

#ConstanțaEsteBine 16.03.2023. Matematica lunii martie

16 Mar 2023 534

#ConstanțaEsteBine 14 martie 2023. Matematica lunii martie

14 Mar 2023 587

#ConstanțaEsteBine 12.03.2023. Astăzi suntem în 12 (doisprezece) martie. Și ne acordăm la vibrația numărului 12

12 Mar 2023 594

#ConstanțaEsteBine 10 martie 2023. Matematica lunii martie. 10 (zece)

10 Mar 2023 677

#ConstanțaEsteBine Matematica lunii martie. 8.03.2023

08 Mar 2023 578

Debut de aur la senioare. Camelia Voinea către fiica și eleva ei, Sabrina „Du-te și arată-le gimnastica pe care o știi, arată-le cine ești!“

08 Mar 2023 4899

#ConstanțaEsteBine 6 (șase) martie 2023. Început de săptămână, zi de luni, numită și ziua Lunii

06 Mar 2023 515

#ConstanțaEsteBine 4.03.2023 -4 (patru). Astăzi citim din cartea ”Numerologie și destin” de Valeriu Pănoiu

04 Mar 2023 831

#ConstanțaEsteBine 2.03.2023. 2 (doi). Prima dublare. Unul s-a împărțit în doi

02 Mar 2023 772