Cine a pus gardu-n drum… Locuitorii din Eforie Sud s-au trezit cu o porţiune de plajă îngrădită (galerie foto)

O familie din oraşul Eforie Sud care locuieşte pe strada Munteniei este supărată că nu mai poate ajunge pe plajă, deoarece, zilele trecute, o parte din aceasta a fost îngrădită de un gard. Oamenii ne-au trimis o sesizare pe adresa de email a cotidianului ZIUA de Constanţa cu privire la această situaţie.
 
„Vă comunic că plaja neamenajată dintre Capul Turcului şi Tuzla a fost îngrădită abuziv cu plasă de sârmă, împiedicând accesul. Cei de la Primăria Eforie ne-au comunicat că plajele nu le aparţin, deci nu îi interesează. Poliţia Locală este neputincioasă. Ce lege permite anularea accesului la o plajă care există de cel puţin 100 de ani şi care nu are un scop militar?“, arată semnatarii reclamaţiei primite de cotidianul ZIUA de Constanţa.
 
Pe panoul amplasat pe plaja cu pricina se precizează că acest sector este deţinut de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, având destinaţia „debarcader pescăresc“. Beneficiarul amplasamentului este Întreprinderea Individuală Florin Mihai Guţă.
 
Am luat legătura cu directorul Direcţiei Politici şi Inspecţii Maritime Constanţa a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi Asociaţia Pescarilor Profesionişti, Sorinel Cornel Ţăranu, care ne-a explicat de ce a fost îngrădit acest sector de plajă. „Prin Hotărârea de Guvern nr. 100 din 16.11.2011, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură a primit şase sectoare de plajă, pe care să-şi desfăşoare activitatea pescarii autorizaţi“, a spus acesta. Mai mult, reprezentanţii Direcţiei Politici şi Inspecţii Maritime Constanţa a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi ai Asociaţiei Pescarilor Profesionişti au precizat că cele sase sectoare de plajă sunt destinate pescarilor autorizaţi.

Ce prevede Ordonanţa de Urgenţă nr. 100/16.11.2011 

Ordonanţa de Urgenţă nr. 100/2011 vizează darea în administrarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură a unor terenuri aflate în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Mediului şi Pădurilor - Administraţia Naţională Apele Române.
 
„Prin derogare de la dispoziţiile art. 2, alin. (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale Apele Române, aprobată cu modificări prin Legea nr. 404/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se aprobă darea în administrarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură a unor terenuri, puncte pescăreşti - puncte de debarcare şi adăposturi situate în zonele de plajă din zona Cap Midia - Vama Veche, aflate în proprietatea publică a statului şi în administrarea Administraţiei Naţionale Apele Române - Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă.
 
Transmiterea se face în vederea realizării investiţiilor necesare îmbunătăţirii condiţiilor pentru desfăşurarea activităţilor pescăreşti, prin modernizare şi restructurare a acestora, cu respectarea Legii nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică, cu modificările şi completările ulterioare. Dreptul de administrare se transferă pe durata existenţei locurilor de debarcare şi a micilor adăposturi, sub condiţia menţinerii acestora în domeniul public al statului, şi va rămâne în sarcina Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, cu condiţia păstrării de către aceasta a destinaţiei iniţiale.
 
Predarea-preluarea terenurilor prevăzute la art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
 
Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vor opera modificările prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările şi completările ulterioare“ , se arată în ordonanţa de urgenţă din 16.11.2011.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.