Constănţeanul supărat Bustul primarului Bănescu - uitat în Parcul Primăriei

A fost primar, preşedinte al comisiei interimare a oraşului, consilier comunal, revizor şcolar peste toată Dobrogea. A înfiinţat la Constanţa prima şcoală normală de institutori, al cărei director devine, a fost inspector al antichităţilor Dobrogei, ziarist, membru al Societăţii Geografice din România, al Institutului Etnografic din Franţa, decorat cu Ordinul „Coroana României” în grad de ofiţer. A primit medalia Secţiei Ştiinţifice a Academiei Române pentru lucrarea „Harta etnografică a Dobrogei” (1894) şi Medalia „Răsplata Muncii clasa I pentru învăţământ” (1906).
 
S-a ocupat de sistematizarea oraşului, a pus bazele Mamaiei ca staţiune turistică prin construirea primului pavilion de băi şi introducând primele reguli turistice. A fost promotorul şi pionierul iluminatului public al străzilor în oraşul Constanţa. A susţinut proiectul de consolidare a ţărmului mării şi de realizare a falezei ca un bulevard de promenadă. A supravegheat şi a susţinut lucrările de construcţie a Cazinoului, a proiectat construirea primei uzine electrice a oraşului.
 
L-am numit astfel pe progresistul, vizionarul, omul de rară nobleţe şi demnitate publică Ion Bănescu.
 
După moartea lui, unul dintre marii artişti ai României, sculptorul Dimitrie Paciurea (1873-1932), l-a veşnicit într-un bust care astăzi zace la câţiva metri de intrarea în Primărie. Ideea bustului fusese lansată la moartea primarului de însuşi preşedintele partidului conservator, Take Ionescu, şi un grup numeros de cetăţeni, care contribuie prin subscripţie bănească să ridice bust fostului cetăţean şi primar al acestui oraş.
 
Artistul execută în timp record lucrarea comandată şi o expune la expoziţia Tinerimii artistice în mai 1910, la Bucureşti. Mai greu este cu locul de amplasare. Se fac două propuneri, scrie criticul de artă Florica Cruceru în lucrarea „Artele în Dobrogea 1877-1940”: în grădina publică Mircea cel Mare şi în piaţa din strada Griviţei, în faţa Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”. Abia în iunie 1916 lucrarea este pusă pe cea de-a doua poziţie propusă, fără un soclu corespunzător, dovadă că, după mulţi ani, în 1931, se înregistrează două oferte ale pietrarilor Antonio Rutta şi Fabian Istvan cu ateliere de sculptură în Constanţa „pentru executarea piedestalului bustului lui Ion Bănescu”.
 
În faţa Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” a fost una dintre cele mai frumoase lucrări de artă monumentală. Mai apoi, a fost amplasat în parcul de lângă Biserica „Sfinţii Mihail şi Gavriil”. În 1992, bustul a fost mutat în faţa sediului Primăriei ca într-o posibilă galerie a celor mai destoinici edili locali. Priviţi fotografiile şi înţelegeţi dimensiunea respectului pe care actuala administraţie îl poartă celor care au zidit oraşul de astăzi!
 
Şi, apreciind iniţiativa inscripţionării monumentelor Constanţei, trebuie să avertizăm asupra faptului că unele date strict necesare sunt eronate sau lipsesc. Cum ar fi, bunăoară, lipsa numelui lui Paciurea de pe placa bustului Bănescu. Care motivează valoarea lucrării artistice.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei Primarul Ion Bănescu - protectorul istoriei orașului Constanța

22 Mar 2024 4854

Liceul Tehnologic „Ion Bănescu" Mangalia, județul Constanța, scoate la concurs două posturi vacante. Iată care sunt acestea

03 Nov 2023 882

#DobrogeaDigitală Preotul Dimitrie Chirescu din Cernavodă (I) - „A isbutit să mulțumească toate naționalitățile“

26 Oct 2023 2378

#DobrogeaDigitală Vizita lui Ion Bănescu în Cernavodă - „Nu numai la Cernavoda, dar de la o margine la alta a Dobrogei, a înfiinţat şcoli“

23 Oct 2023 2183

Realizarea expertizei tehnice la Casa Ion Bănescu de pe bulevardul Tomis a fost câștigată de High Construct Project (DOCUMENTE)

19 Nov 2022 1905

High Construct Project SRL a câștigat contractul pentru anveloparea imobilului Casa Ion Bănescu

30 Aug 2022 1323

AJF Constanța Totul despre înscrierea și testarea în vederea alcătuirii lotului de observatori județeni pentru sezonul 2022/2023

04 Aug 2022 2526

Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia scoate la concurs un post vacant

09 Jun 2022 1225

Dovi Import Export SRL desființează o construcție din centrul Constanței, în regim de urgență

21 May 2022 1827

Sediul fostei școli Populare de Arte din Constanța, în pericol! SC Management Expert Internațional din Brăila expertizează structura de rezistență a casei Ion Bănescu (DOCUMENTE)

28 Jan 2022 3319

#DobrogeaDigitală Înapoi la caligrafie!

25 Nov 2021 2406

#DobrogeaDigitală Ion Bănescu, „fruntaşul şi luminătorul tinerimei dobrogene”

11 Nov 2021 2247

#citeșteDobrogea Cartierele Constanței în 1905

19 Jul 2021 6074

Primăria Constanța a contestat măsura dictată de Curtea de Conturi cu privire la nerecuperarea pagubelor produse casei Ion Bănescu de Eden SRL

17 Mar 2021 2705

Casa Bănescu trosnește din toate încheieturile. Primăria tace. Administrația județeană caută soluții să mute Școala de Artă Populară într-un alt sediu

16 Mar 2021 3253