Constănțeanul supărat. Ce a fost și ce a ajuns Piața Pescăruș din municipiul Constanța! (GALERIE FOTO)

  • Pe lista piețelor și bazare administrate de RAEDPP Constanța figurează alături de piețele Brotăcei, Griviței, Unirii, IL Caragiale, Tic-Tac, Tomis III, Tomis Nord și Piața Pescăruș
  • În realitate, Piața agroalimentară Pescăruș din Faleză Nord, (fosta Piață Filipescu), administrată de Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța este de nerecunoscut după cum puteți vedea din imaginile postate de o constănțeancă pe rețelele de socializare
  • Asta deși încă din 2019, Primăria Constanța anunța că piața va intra într-un proces de modernizare
  • Locuitorii care locuiesc în Faleză Nord sunt nemulțumiți că nu-și mai pot face cumpărăturile în cartierul lor
  •  În tot acest timp, RAEDPP face studii de oportunitate 

 
Pe lista piețelor și bazare administrate de RAEDPP Constanța figurează alături de piețele Brotăcei, Griviței, Unirii, IL Caragiale, Tic-Tac, Tomis III, Tomis Nord și Piața Pescăruș.

În realitate, Piața agroalimentară Pescăruș din Faleză Nord, (fosta Piață Filipescu), administrată de Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța este de nerecunoscut după cum puteți vedea din imaginile postate de o constănțeancă pe rețelele de socializare.


Asta deși încă din 2019, Primăria Constanța anunța că piața va intra într-un proces de modernizare.

După ce a fost delimitat perimetrul pieței și s-a  îngrădit accesul autoturismelor, au venit alegerile locale și proiectul a rămas în aer.

Pe de altă parte au existat zvonuri potrivit cărora spațiul fusese îngrădit pentru edificarea unui proiect imobiliar.Piața Pescăruș, mai 2022


Blocul nu a apărut încă dar nici piața nu a mai fost reabilitată.
 
Locuitorii municipiului care locuiesc în Faleză Nord sunt nemulțumiți că nu-și mai pot face cumpărăturile în cartierul lor.
 
Potrivit proiectului anunțat în 2019, RAEDPP urma să treacă la renovarea clădirii în care funcționează magazinele, precum și a spațiilor în care comercianții își expuneau marfa pe tarabe.

Potrivit proiectului prezentat în 2019, așa ar fi trebuit să arate Piața Pescăruș

Totodată, pavajul de pe platoul din fața pieței trebuia refucut cu piatră cubică iar platoul transformat în spațiu de recreere, cu mobilier urban, bănci, ghivece de flori, coșuri de gunoi. În zonă fusese promis și loc de joacă pentru copii.

Cândva una dintre piețele cochete ale orașului a ajuns o pârloagă pe care până și oamenii străzii o evită.


Piața Pescăruș, mai 2022

RAEDPP are de un an și jumătate o altă conducere. Stere Hira, noul manager nu a găsit soluții pentru această piață. Regia a comandat pe bani grei un studiu de oportunitate care să le arate care este modalitatea optimă de management a pieţelor constănțene (Griviţa, Pescăruş, Tomis III, Tomis Nord, Unirii).

Între timp, regia a solicitat de la Primări Constanța certificate de urbanism de demolare pentru toate pieţele, dar Hira spune că „asta nu înseamnă că le demolăm, înseamnă că pregătim documentaţia, că încercăm să ducem tot circuitul birocratic, care durează foarte mult, iar, în momentul în care suntem în pragul de a da ordinul de începere a lucrărilor, atunci vom anunţa populaţia, atunci vom reloca din comercianţi şi din producători”.
Cu toate că Stere Hira a declarat în mai multe rânduri că niciuna din pieţele constănţene aflate în administrarea RAEDPP-ului, nu îşi va schimba destinaţia, realitate din teren arată altfel.

Studiu comandat de RAEDPP Constanța, spune, negru pe alb, că ar trebui concesionate piețele Tomis 3, Unirii și Tomis Nord pe o perioadă de 25 de ani.

Studiul de oportunitate a fost realizat de firma Atlas Research, care aparține lui Costel Stanca, fost director al Administrației Porturilor Maritime și membru PNL.
 
Iată ce spun locuirii din Faleză Nord despre situația în care se află piața Pescăruș.


 
„Ce piața cochetă era cândva ! Sunt interese mari !”, spune un locuitor din cartier.
 
„Cândva găseai acolo alimentara, sifonărie, metalo-chomice, caramangerie, avicola, loto, debit de tutun și piață, acum găsești doar praf!
Asta se intamplă când vin unii care zic că vor binele urbei dar de fapt și-l văd doar pe al lor și a acoliților! Păcat ca la un cartier așa mare nu s-a găsit nici un gospodar ales(primar) care să le ofere măcar o hală cu tarabe unde să vină producătorii să-și vânda marfa”, este de părere un alt constănțean supărat.
 

„Cât de frumos ar arată piața cu câteva mici cafenele, cofetării eventual o fântână arteziană în centru. Ne plac atât de mult micile piațete din orășelele civilizate, de ce nu am putea avea și noi mai ales că se vrea a fi o zonă cu...pretenții", scrie un alt locuitor din Faleză Nord.
„Asta s-a dorit de fapt. Probabil că dezvoltatorii imobiliari au pus ochii pe zonă că fiind bună pentru ceva blocuri. Îi doare în cot de dorințele locuitorilor din zonă, nostalgici la vremuri apuse. Visați fântâni și parcuri? Luați de aici niște blocuri. Să vă sufocați în betoane”, susține un alt constănțean.„Este piața copilariei mele! Era plina de oameni: o macelarie, sifonărie, legume, alimentara, pâine, metalo-chimice. Mă uit la fiecare clădire și îmi amintesc ce era acolo. Acolo se întâlneau vecinii, se salutau, schimbau câte o vorbă. Dar încă nu începuseră demolările, oamenii încă erau ….buni. Păcat”, rememorează timpuri demult apuse o doamnă care nu-și explică lipsa de interes a autorităților.

Un alt constănțean este mult mai tranșant și afirmă că : „s-a terminat povestea din piața Filipescu...”.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Piaţa agroalimentară Pescăruş din Faleză Nord va intra în proces de modernizare

 

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănțeanul suparat Fostul Palat al Navigației, Casa Embiricos, reabilitare pe repede înainte! (Galerie Foto)

06 May 2024 1296

Constănțeanul supărat Un copac înclinat din cartierul Km. 4-5 sperie locuitorii din zonă. Un bărbat a sesizat Primăria Constanța

08 Apr 2024 1055

Constănțeanul supărat Un student la medicină și logodnica sa, lăsați în câmp, la Constanța, de șoferul Bolt! „Am fost lăsați în mijlocul câmpului, în mijlocul drumului...”

05 Apr 2024 3266

Constănțeanul supărat Primăria Constanța, întrebată despre autorizațiile de construire pentru cartierul Baba Novac! „De ce plătim taxe?“

14 Nov 2023 1369

Constănțeanul supărat Ultima modă de treceri pentru pietoni, „inaugurată" pe Șoseaua Mangaliei!

29 Oct 2023 3677

Constănțeanul supărat Pe b-dul Lăpușneanu, pistele de biciclete trec prin stațiile de autobuz. Un constănțean a făcut reclamație la Poliție. Ce răspuns a primit?

25 Oct 2023 2711

Aproape 250 de persoane fizice și juridice au depus o plângere prealabilă la Primăria Constanța. Este vizat proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului”(DOCUMENTE +FOTO)

19 Oct 2023 10625

Copaci legați cu lanțuri pe strada Recoltei 13 Bis din Palazu Mare. Locuitorii acuză o vecină, polițist local că ar făcut sesizări ca aceștia să fie tăiați! Aceasta neagă acuzațiile (FOTO +VIDEO)

11 Oct 2023 4775

Constănțeanul supărat Locuitorii de pe strada Recoltei din Palazu Mare, nemulțumiți că le-au fost smulși copacii plantați în fața caselor (GALERIE FOTO)

09 Oct 2023 2970

Constănțeanul supărat Strigăt de disperare al unei mămici - „Câinii comunitari au pus stăpânire pe cartierul Compozitorilor"!

22 Sep 2023 2147

Constănțeanul supărat Limitatoarele de viteză sunt de vină! Locuitorii de pe Bdul 1 Mai Vechi se plâng de faptul că nu se mai pot odihni din cauza vibrațiilor și a zgomotelor

19 Sep 2023 5554

Constănțeanul supărat Cetățenii din Costinești, la capătul răbdării din cauza lipsei sensului giratoriu de la intrarea în localitate! Primarul comunei susține că proiectul este în licitație la DRDP

22 Aug 2023 1266

Constănțeanul supărat Termele Romane sunt iar acoperite de bălării. Monumentul istoric este domeniul public al municipiului (VIDEO)

16 Aug 2023 1609

Constănțeanul supărat Cele 24 de staţii de biciclete sunt goale, iar aproximativ 400 de biciclete zac prin depozite! Vom pedala abia anul viitor!

08 Aug 2023 1792

Constănțeanul supărat. Duzii de pe bulevardul Tomis au fost tăiați cu ordin de la primar!

01 Aug 2023 2429