Constanteanul suparat

Constănţeanul supărat Cum se construieşte la Constanţa peste ruine antice cu avizul ministrului Culturii (document)

În ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal, aleşii locali au aprobat solicitarea de avizare a PUD-ului pentru construire imobil S+P+3E-4E retras - birouri pentru organizaţii neguvernamentale şi alimentaţie publică, în suprafaţă de maximum 5% din aria construită desfăşurată, imobil situat la intersecţia bulevardului Tomis nr. 49A cu strada Traian. Investitor este SC Bueno Comp SRL.

Planul Urbanistic de Detaliu a fost generat de un teren cu suprafaţa de 718 mp, situat pe bulevardul Tomis nr, 49 A - strada Traian, având numărul cadastral 242348, pe care se doreşte realizarea unui imobil S+P+3 etaje-4 etaj retras, cu funcţiunea de birouri pentru organizaţii guvernamentale şi alimentaţie publică, în suprafaţă de maximum 5% din suprafaţa construită desfăşurată.
 
Terenul studiat este deţinut de Stelian şi Liliana Bucovală şi Enache şi Carmen-Diana Bucovală, fiind situat în zona peninsulară, lângă Tribunalul Constanţa şi zona Lupoaică din Constanţa. Pe data de 15.06.2018, Bueno Comp SRL a primit răspuns de la Direcţia de Urbanism, Serviciul Strategii şi Planificare Urbană. „Prin prezenta, vă transmitem punctul de vedere exprimat de Comisia tehnică de urbanism şi amenajarea teritoriului întrunită în baza HCL nr. 283/30.09.2016, în şedinţa din data de 13.06.2018, urmare a reanalizării documentaţiei de urbanism PUD - construire imobil P+4E - birouri şi alimentaţie publică, bulevardul Tomis nr. 49, în contextul prezentării documentaţiei anexă la avizul emis de Ministerul culturii şi identităţii naţionale sub nr. DPC 2894/02.05.2018, prezentată în vederea emiterii avizului arhitectului-şef.

Astfel, se va completa memoriul general aferent PUD cu următoarele prevederi: este interzisă depăşirea limitei edificabilului cu console, balcoane sau bovindouri; înălţimea imobilului amplasat pe aliniament se va racorda la înălţimea exprimată în metri a frontului stradal la bd. Tomis, vizavi de amplasamentul studiat, urmând ca etajele superioare să fie retrase de la aliniament, în vederea diminuării impactului vizual negativ; volumetria şi faţadele prezentate la faza DTAC vor prelua elemente de valoare de la clădirile monument istoric cu care se află în relaţie de covizibilitate: culori, raport plin/gol; volumetria şi faţadele prezentate la faza DTAC vor fi prezentate spre avizare Comisiei tehnice de urbanism şi amenajarea teritoriului“, a transmis Primăria Constanţa.

Bueno Comp SRL, în datele Registrului Comerţului  

Înmatriculată în anul 2002, Bueno Comp SRL are sediul în municipiul Constanţa. Capitalul social subscris, de 400 de lei, integral vărsat, este compus din 40 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţi persoane fizice sunt Stelian Bucovală, născut pe 20.11.1968, în Brăila, şi Enache Bucovală, născut pe 17.04.1979, în Brăila, fiecare cu 50% din capitalul social. Tot ei sunt şi administratorii firmei, care se ocupă de „restaurante“. 

USR Constanţa, apel zadarnic către consilierii locali municipali să nu aprobe PUD-ul 

„Odinioară spaţiu verde, acum ajuns pe mâna unor investitori constănţeni, terenul de la intrarea în centrul vechi al Constanţei este la mâna Consiliului Local. Se doreşte construirea unui imobil P+4(retras) într-o zonă cu clădiri istorice. Tot pe acel teren arheologii au găsit vestigii din diferite perioade, dar asta nu i-a împiedicat pe «dezvoltatori» să-şi continue proiectul. Într-o zonă care cuprinde toată istoria antică şi medievală a oraşului, va apărea o clădire nou-nouţă a unor băieţi deştepţi. Facem un apel către primarul Constanţei şi către consilierii locali să nu aprobe acest PUZ şi să lase centrul vechi aşa cum este el, un patrimoniu arheologic, militar, naval, cultural şi popular“, susţin reprezentanţii USR Constanţa.

Cei de la „Verde Urban“, indignaţi de avizul dat de ministrul Culturii 

În cazul imobilului de la Lupoaică, din Centrul Vechi, susţin reprezentanţii Asociaţiei „Verde Urban“, „ne frapează uşurinţa şi nepăsarea cu care ministrul Culturii a emis avizul pentru construcţia P+4, peste ruine antice existente, de altfel, în toată peninsula. Cum a fost posibil aşa ceva în condiţiile în care Legea monumentelor istorice stabileşte interdicţii clare de construire?! Nu contează că va fi blocată total vederea către fosta reşedinţă regală - Tribunalul Constanţa (monument istoric clasat în Lista Monumentelor Istorice), nu are importanţă că vor fi acoperite şi poate chiar distruse cu ocazia lucrărilor vestigii arheologice importante, nu interesează că ne aflăm în zonă de protecţie a patrimoniului cultural. Important este interesul investitorului. Ce anume vom vedea, coborând înspre Piaţa Ovidiu, în locul unei clădiri de patrimoniu? Ce ne va întâmpina şi care va fi prima impresie? Aceea dată de o clădire urâtă, fără retragere faţă de stradă şi total inoportună pentru Centrul Vechi al oraşului. Din documentaţia aferentă PUD, ne sare în ochi, în direcţia Curţii de Apel, un alt proiect de clădire, P+8, a cărei apariţie nu o înţelegem. Sperăm sa fie doar o randare de formă şi nu un proiect concret”, susţin aceştia.
 
Facem menţiunea că avizul pentru construcţia P+4 peste ruine antice existente a fost emis de fostul ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu (vezi secţiunea „Documente“).

Citeşte şi:

Patronii de la Bueno, un nou demers pentru un imobil în zona Lupoaică din Constanţa. Ce au solicitat investitorii (document)

Patronii de la Bueno, un nou demers pentru ridicarea unui bloc în zona Lupoaică din Constanţa. Cum va arăta imobilul (galerie foto+document)

Cum va arăta blocul ridicat de patronii de la Bueno în zona Lupoaică din Constanţa. Imagini în premieră (galerie foto)

Stelian şi Enache Bucovală vor să modifice restaurantul Bueno din Constanţa

Proprietarii Bueno, un pas mare în ridicarea imobilului de lângă Palatul de Justiţie! Au autorizaţie pentru descărcare arheologică (galerie foto)

F
ostul arhitect-şef Ionuţ Toma se ocupă de proiectare Consultare publică asupra PUD-ului pentru imobilul patronilor Bueno


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Recorduri naţionale pentru atleţii veterani Vicenţiu Culea şi Gheorghe Romaşcanu. Primul a ieşit de patru ori campion al României!

29 Aug 2018 2699

E tatăl fotbalistului Darius Romaşcanu Cel mai rapid pompier! Record naţional pentru Gheorghe Romaşcanu, triplu campion mondial (galerie foto)

27 Feb 2018 2076

Turcescu solicită Ministerului Culturii buget pentru renovarea grădinilor de vară şi a cinematografelor de pe litoral

11 Oct 2017 1269

Atleţii veterani Vasile Apetroaie, Vicenţiu Culea şi Gheorghe Romaşcanu au urcat pe podium la Campionatul Balcanic (galerie foto)

27 Sep 2017 2250

Atleţi veterani din judeţul Constanţa Vasile Apetroaie, Gheorghe Romaşcanu şi Alexandru Pop, campioni naţionali (galerie foto)

04 Jul 2017 2594

Horia Tecău, Cristian Şchiopu şi Gheorghe Romaşcanu îşi serbează astăzi zilele de naştere (galerie foto)

19 Jan 2017 1508

Horia Tecău îşi serbează astăzi ziua de naştere. La mulţi ani şi pentru Cristian Şchiopu şi Gheorghe Romaşcanu! (galerie foto)

19 Jan 2016 1669

Pompierul constănţean Gheorghe Romaşcanu, performanţă la Campionatele Mondiale ale Pompierilor

09 Jul 2015 839

Pompierii ISU Dobrogea, medaliaţi la Campionatul de atletism al MAI

27 May 2015 1513

Lucian Romaşcanu a părăsit postul Kanal D

10 May 2014 1305

Două coreence, mamă şi fiică, prezente la Mamaia Pompierul Gheorghe Romaşcanu a alergat la Maratonul Nisipului

15 Apr 2014 2081

O japoneză şi un medic stomatolog, printre câştigătorii Maratonului Nisipului

14 Apr 2014 2524

Patronul Farului i-a încondeiat pe „marinari” după evoluţia de la Tg. Jiu „Sunt rezerve de Liga a 5-a. Unul nu mai poate să joace din cauza tatuajului. La circ cu ei!”

27 Sep 2013 2787

Cinci medalii obţinute la Belfast Un pompier constănţean a devenit campion mondial (galerie foto)

14 Aug 2013 1823