Constanteanul suparat

Constănţeanul supărat Monumente publice ţinute la... lumânare!Foarte greu de înţeles cum vrea noua echipă a Primăriei Constanţa, recondiţionată la comandă, să servească cetăţenii pe care-i reprezintă.  Să le satisfacă nevoile, interesele, uneori depinzând doar de bunăvoinţa unui funcţionar cu fişa postului reformulată recent.
 
În urmă cu mai multe zile am semnalat în acest colţ de pagină stupizenia „postată” în peninsulă, în mijlocul piaţetei Basarab, în faţa clădirii Direcţiei Agricole. O placă din beton pusă să astupe un capac de la un cămin de vizitare al unei firme de telecomunicații, spart în urmă cu un an. Trec maşinile, trec pietonii şi se împiedică, toţi ocolesc miraţi, neînţelegând rostul unei  asemenea „inovaţii-capcană”. Ei bine, ce a făcut onor serviciul Primăriei după semnalul tras de noi? A schimbat semnul de avertizare. Ce mai poţi spune decât halal să ne fie?
 
Astăzi, însă, supărarea noastră se îndreaptă spre felul în care prostia unor arhitecţi face casă bună cu ignoranţa edililor: iluminatul monumentelor, al statuilor, al locurilor cu semnificaţie urbană. Să dăm ca exemplu statuia lui Eminescu de pe faleză, operă a marelui sculptor Oscar Han. Monumentul a fost făcut de constănţeni prin subscripţie publică şi inaugurat în august 1934. Punct de referinţă pentru orice vizitator. Loc de pelerinaj la piedestalul culturii naţionale. Proprietate a Primăriei. Reflectoarele postate anapoda nu pun în valoare excelenta lucrare, chipul Poetului nepereche şi muza lui sunt umbrite, în timp ce foişoarele din vecinătate sunt scăldate în baie de lumină. Nu-i mare lucru să se îndrepte lucrarea prost gândită, dar cine să o facă?
 
Alte monumente sunt ţinute complet în întuneric, deşi faleza străluceşte de becuri! Plăcile care compun ansamblul Crucea marinarului român nu pot fi citite după apusul soarelui decât la lumânare! Şi mulţi vizitatori ar putea omagia cu o floare şi un gând bun eroismul marinarilor români al căror mormânt le este în veci marea!
 
Dar şi celelalte opere de artă ce făceau cândva fala falezei au fost lăsate tot pe întuneric, iar fântânile arteziene sunt, în plus, secate de apă. De altfel, la primele noastre supărări făcute publice la această rubrică nu a răspuns nici primarul, nici vreun şef de serviciu, în schimb, o sută şaizeci de cetăţeni, cu nume şi prenume, ne-au semnalat noi şi noi aspecte negospodăreşti, exprimându-şi revolta, indignarea, stupefacţia faţă de starea oraşului.
 
Vom reproduce câteva dintre ele.
 
Elena Oana Brinzei: Locuri de joacă pentru copiii până în trei ani când faceţi? În Bucureşti, la fiecare colţ de bloc e câte un loc de joacă pentru toate vârstele şi cu mochetă pe jos! Să vă fie ruşine!
 
Lili Manole: Vreau un oraş curat şi cu spaţii verzi, îngrijite şi cu multe flori. Aşa cum arată acum, parcă e un oraş părăsit.
 
Zoe Munteanu: Aleile dintre blocuri cine le mătură? Ieşim noi la muncă voluntară? Dacă da, ne plătiţi taxe?
 
Nicolae Maria: Îmi aduc aminte din anii 1988/2000, te plimbai cu mare drag în oraş, spitalul avea condiţii frumoase, iar acum şi oraşul, şi spitalul sunt un focar de infecţii, nu mai vorbim de zona Ștefan cel Mare, Cazinoul e sub orice critică, Mazăre nu a ştiut decât să facă mascaradă, să se îmbrace ca dracu', zicând că atrage turiştii. Uitaţi că turiştii vin, litoralul e plin...
 
Camelia Grisei: Și eu îl rog, cred că mai bine l-aş obliga să se plimbe pe jos în oraşul pe care-l păstoreşte, să vadă în ce hal a ajuns Constanţa!
 
Costel Oglan: Desfiinţaţi mizeriile de locuri de joacă din parcuri. Nisip cu dejecţii de câini. Du-te, primare, în Bucureşti, Sector 3, şi ia model.
 
Aurel Uţuleanu: Acum două săptămâni am vrut să fac un tur prin oraş şi să fotografiez FÂNTÂNILE ARTEZIENE. Am timp, îmi place fotografiatul, şi pentru mine, dar şi românilor mei am vrut să le arăt oraşul. M-am înarmat cu răbdare, cu bilete de autobuz, aparate foto, şi iată-mă la Far. Aveam de toate, inclusiv deziluzie mare: NICIO FÂNTÂNĂ NU FUNCȚIONA. MAI SUNT SPERANȚE CA ANUL ACESTA SĂ FUNCȚIONEZE? Vara este cam spre trecere. Am avut un gust amar şi nu m-am mai interesat. CE URÂT ESTE FRUMOSUL LA NOI ÎN CONSTANȚA!
 
Rina Botos:  Domnule primar,  sper că nu aţi plecat în concediu, după efortul de a candida şi ales de cine a votat. Felicitări că sunt coşuri de gunoi în Faleză Nord, dar puneţi şi pungi de plastic, pe care să le ridice zilnic cine e plătit pentru asta din banii noştri sau puneţi-i pe asistaţii sociali care vin cu limuzina să-şi ridice ajutorul social.
 
Ana Andronache: Va rugăm, domnule primar, să vă ocupaţi de oraşul Constanţa, acum o ruină plină de gunoaie neridicate, fără coşuri pe străzi, arată mai rău ca o comună sau sătuc!!! Unde să meargă turiştii??? Unde să ducem musafirii? Ce să le arătăm??? Ne este ruşine cu aşa oraş, port la Marea Neagră...
 
Nicolae Constantin: Câţi aţi ieşit la vot, aproximativ 37% , restul chiulăilor să tacă naibii din gură. Meritaţi tot răul din lume.
 
Aprila Liliac: Daţi jos „operele de artă”', mizeria aia din centrul Constanţei, pentru că vă faceţi de ruşine. Mai bine lăsaţi pe careva să facă o grădină de vară sau inventaţi orice altceva de bun-simţ. Faceţi ceva cu Cazinoul, pentru că se cutremură şi marea de câtă incompetenţă, răutate sau nesimţire au domnit în acest oraş emblematic în ultimii 25 de ani. Nu mai aşteptaţi să vină vreo pleaşcă financiară pentru partid sau buzunare private, că până atunci... pică săracul! Ţine de Guvern? Faceţi greva foamei în faţa Palatului Victoria, până obţineţi fonduri! Aţi deveni, peste noapte, erou naţional.
 
Santa-Maria Banciu: Încă nu şi-a revenit din şoc că a fost ales primar.
 
Gheorghe Stefan: Voi l-aţi ales. Era în gaşca lui Mazăre şi Constantinescu.
 
Costel Oglan: Nu o să facă nimic până nu ieşim în faţa Primăriei să-i punem „cizma pe grumaz”.
 
Manuela Cojva: Eu cred că domnul Făgădău este bine intenţionat şi doreşte să facă tot ceea ce este mai bine pentru oraş, însă este foarte important să fie înconjurat de profesionişti şi mai ales de oameni care iubesc acest oraş!
 
Costel Oglan: De ce nu se mai lucrează pe Tomis? Să-l luăm de guler, să stea personal acolo până e gata.
 
Lazăr Adrian: Cine dracu' îi lasă pe toţi borfaşii cu megafoanele pe maşini pentru reclamă ?! Şpăgarii Primăriei!
 
Nicolae Maria: Constanţa e un oraş foarte mizerabil.
 
Elena Corcodel: Copaci foarte înalţi au crescut mai mari decât blocul. Fac foarte multă mizerie. Am făcut sesizări la Primărie, nimeni nu aude nici nu vede pe aleea Garofiţei.
 
Lucretia Simion: Când încep reparaţiile la Cazino?
 
Marian Muşat: Este incredibil cum este posibil ca în centrul oraşului, în imediata apropiere a Primăriei, să poată exista aşa lipsă de preocupare: bălării şi vegetaţie necosită, vezi zona fostei clădiri a Băncii Raiffeisen, zona piaţa Ovidiu, lângă Muzeul de Istorie, ce fac cei de la spaţii verzi? Parcul Primăriei neîngrijit, necosit, chiar dacă se lucrează cum se lucrează, ne mănâncă şerpii în mijlocul oraşului. Ruşinos din partea Primăriei, dacă aşa va fi tot mandatul primarului, este grav! Dacă lângă Primărie este mizerie la ce să ne aşteptăm, dragi constănţeni ?
 
Chirata Lipara: Nu a făcut nimic primarul!
 
Sedat Feizula: Dezamăgitor!!!
 
Pârvu Florian-Ionuţ: Un oraş continuu în mizerie. Șanţuri, gropi, gunoaie şi boscheţi neîngrijiţi peste tot. Plus că nu vezi măcar o fântână arteziană să funcţioneze. Ruşine edilului nostru şi celor datori să asigure buna gospodărire a oraşului.
 
Familia Girnet: Ruină e tot oraşul şi o mizerie de nedescris, în Faleză Nord vin măturătorii şi, în loc să facă curăţenie, se aliniază la umbra supermarketului de la Adivin şi ce se mai odihnesc, săracii, că deh, e cald tare si e grele muncile, breee. Ruşinică, dragă Primărie.
 
Costel Constantin: Stimaţi turişti... aici vedeţi... ruinele... Cazinoului... la Tomis...!
 
Haralambie Dan: Un primar depăşit de situaţia din Constanţa.
 
Marian Vizureanu: Aşa a învăţat actualul primar de la fostul...
 
Pinzaru Adriana: Oraşul unde pensionarii hotărăsc cine să fie primar.
 
Olteanu Niculae: Nu vă faceţi speranţe; nu va face nimic.
 
Cornelia Tertan: Să le fie ruşine edililor Constanţei! Un oraş părăsit, plin de câini, de gunoaie, clădiri care stau să cadă în centrul oraşului, gropi, praf cât nici nu mai cuprinde, pomi sufocaţi în asfalt (sunt în stare să le cimenteze şi rădăcinile in pământ)! E atât de trist şi dezolant, că-ţi vine să plângi! Unde este frumoasa noastră Constanţa de altădată, nestimabililor baroni locali?
 
Suba Aurora: Din păcate, un oraş murdar, în care domneşte dezordinea, s-a construit (şi, din păcate, se continuă) haotic, fără niciun plan arhitectural care să fie reprezentativ pentru oraşul nostru. M-am întors aseară din jud. Iaşi, am fost şi în „dulcele târg al Ieşilor”,  un oraş care mi-a încântat privirea şi sufletul. Am suferit enorm văzând curăţenia din acest oraş şi frumuseţea sa, m-am simţit, gândindu-mă la Constanţa, undeva departe, foarte departe, locuind într-un sat mizerabil, fără gospodari! Ca să construiască „vestitul” nostru mall, autorităţile au distrus parcul Tăbăcărie, la Iaşi, lângă clădirea complexului Palas (mall) sunt fântâni arteziene, oaze de verdeaţă, totul este foarte frumos. Constănţeni, haideţi să ne trezim, suntem cu mulţi, mulţi ani în urma multor oraşe din această ţară minunată, haideţi să facem ceva pentru Oraş!

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

LOCUITOR AL NEINGRIJITULUI ORAS DE LA MALUL MARII !

21 Aug, 2016 18:31

OAMENII I-AU VOTAT SI EDILI, I-AU UITAT PE CONSTANTENI ! Sa se faca curatenie in CONSTANTA, ca ne-au invadat : gunoaiele, mizeria, balaraiele, drumurile neasfaltate, jafurile si vechiturile de microbuze ( domnule D. Fagadau, ati circu lat cu microbuzul, ca sa va dati seama cat de chinuiti sunt oamenii, si ca pretul unui bilet, nu merita calatoria cu astfel de mijloace de transport in comun, unde sunt minibus si autobuzele moderne pentru orasul nostru " european ", la care faceati referire in campania electorala, dar proiectul si construirea pietelor : GRIVITA si BALADA, ca nu se intrevede nimic, parcul din jurul primariei parca-i un loc viran, ca alte locuri virane din Constanta, plin / pline de ierburi uscate, parca-s locuri parasite / uitate de lume ?! ) , functionarii din primaria Constantza , ne cer acte peste acte. pentru avize, pentru a pune piedica-n calea rezolvarii diferitelor probleme, exemplu : iluminatului si incalzirii cladirilor cu gaze...... ! Orasul de la mare, are un primar, pe DECEBAL FAGADAU, primar si consiliul local, care au obosit de la atata campanie electorala, dar cand i-au salariul, nu obosesc ?! Orasul nostru, zace intr-o mizerie de nedescris si speram sa nu gresim, edilii nostri se infrupta din gloria rusitei-n alegerile din 5 iunie 2016, si dorm pe glorie, " glorie " care are sa dureze pana-n 5 iunie 2020 ! Returnează

Articole asemanatoare

Constănţeanul supărat Altădată corso al urbei, Ştefan cel Mare este astăzi imaginea fidelă a Constanţei! (galerie foto)

19 Aug 2019 607

Constănţeanul supărat Parteneriat între Primăria Constanţa şi JT Water Sports SRL şi un troc cu datele noastre personale

14 Aug 2019 7598

Constănţeanul supărat Un an de când Primăria Constanţa a promis reabilitarea străzilor din cartierul Compozitorilor

13 Aug 2019 810

Constănţeanul supărat „Terenurile de sport sunt oglinda stării de spirit a locuitorilor. Vegetaţia face ca tribunele să pară una cu terenul!“

10 Aug 2019 899

Constănţeanul supărat Fostul şef al galeriei echipei FC Farul - „Stadionul din Constanţa arată mai rău decât majoritatea terenurilor de Liga a IV-a!“ (galerie foto)

06 Aug 2019 5305

Constănţeanul supărat Petiţie online pentru ecologizarea lacului Tăbăcărie din Constanţa. Directorul ABADL - „Curăţăm, dar nu putem zilnic, recunosc!“ (galerie foto+document)

02 Aug 2019 1208

Constănţeanul supărat „Tarifele pentru parcările din oraş, mai mari decât în Londra“

31 Jul 2019 3428

Constănţeanul supărat Grupul de Iniţiativă Civică „Peninsula“ solicită Primăriei să nu mai autorizeze evenimentele zgomotoase în Piaţa Ovidiu

30 Jul 2019 8597

Constănţeanul supărat Directorul CNAPMC, interpelat de un consilier judeţean pe tema închiderii digului de larg în plin sezon estival (documente)

23 Jul 2019 2322

Constănţeanul supărat Claudiu Banu, preot paroh la Biserica „Sfântul Mina“ Constanța, despre mizeria din Parcul Tăbăcărie - „Mă doare sufletul! Zi de zi aceeași situație. Nu caut vinovați, ci remediere”!

17 Jul 2019 1783

Constănţeanul supărat „Sensul giratoriu de pe Soveja, prin care se intră în intersecţia de la City Park Mall, a fost amputat!”

16 Jul 2019 2239

Constănţeanul supărat Un grup de sportivi cer permisiunea şi sprijinul autorităţilor pentru reabilitarea parcului de la Palatul Copiilor

03 Jul 2019 3862

Constănţeanul supărat Stelian Ion (USR) - „În Constanţa e jale, te ciuruie ţânţarii! Au făcut dezinsecţie cu apă chioară. Un fel de Hexi Pharma cu insecticid“

02 Jul 2019 803

Constănţeanul supărat Pe plaja din Mamaia, baldachinele şi şezlongurile au intrat din nou la apă (galerie foto)

27 Jun 2019 8723

Constănţeanul supărat Cine repară bicicletele defecte şi asigură mentenanţa în proiectul „Black Sea Bike“?

19 Jun 2019 5758