Constănțeanul supărat” Pescarii din Portul Tomis, mesaj pentru primarul Chițac

  • În campania de curățenie, derulată recent de administrația locală, polițiștii locali au descoperit că Asociația pentru Pescuit, Agrement și Scufundări Autonome în Marea Neagră „Albatros” ar ocupa o parte dintr-un teren retrocedat ilegal, situat în Portul Tomis
  • Direcția Generală Poliția Locală a transmis reprezentanților Asociației o adresă prin care, pescarilor li s-a pus în vedere, fie să elibereze terenul, fie să se îndrepte către direcția de resort din cadrul Primăriei, pentru a intra în legalitate
  • Vicepreşedintele Asociației, Mihai Macovei afirmă că în1991, asociaţia obine toate avizele necesare de la Ministerul Apelor şi Pădurilor, Apele Române, Administrația Portuară Constanţa şi, nu în ultimul rând, de la Primăria Constanţa
  •  Documentele au fost depuse la Judecătoria Constanța şi astfel a fost obținută hotărârea judecătorească prin care a fost stabilit noul statut, pe structura asociaţiei vechi, cu sediul situat în portul Tomis
  • Macovei face și o scurtă radiografie a terenului pe care au funcţionat 50 de ani și pe administrația locală condusă de Mazăre l-a retrocedat în 2002
  • În decembrie 2020, pescarii sunt somaţi a treia oară să elibereze terenul pe care au funcționat 56 de ani
 
În campania de curățenie, derulată recent de administrația locală, polițiștii locali au descoperit că Asociația pentru Pescuit, Agrement și Scufundări Autonome în Marea Neagră „Albatros” ar ocupa o parte dintr-un teren retrocedat ilegal, situat în Portul Tomis.
Terenul, care aparține municipalității, ar fi fost ocupat de cantități însemnate de deșeuri.
Direcția Generală Poliția Locală din cadrul Primăriei conduse de Vergil Chițac,  a transmis reprezentanților Asociației o adresă prin care, pescarilor li s-a pus în vedere, fie să elibereze terenul, fie să se îndrepte către direcția de resort din cadrul Primăriei, pentru a intra în legalitate.

Pescarii din cadrul Asociației Albastros protestează  


Vicepreşedintele Asociației, Mihai Macovei a făcut precizări cu privire la situaţia locativă a Asociaţiei Albatrosul din Portul Tomis.
"Începând din 1964, asociaţia a funcționat organizată pe echipe afiliate la întreprinderile din acea vreme care îi ajutau pe pescari sa repare barcile astfel: echipa Șantierului Naval Constanţa, echipa Întreprinderiii Mecanice Navale, echipa marinarilor portuari, echipe ale pescarilor lipoveni, echipa pescarilor amatori, etc. Pescarii aveau barăci în portul Tomis unde depozitau materialele folosite la pescuit: rame, colaci de salvare, parâme, baloane, plase de pescuit, ancore. Peştele capturat era predat la punctele de colectare, de unde era livrat la pescăriile din piețele Constanţei.

În 1991, asociaţia obine toate avizele necesare de la Ministerul Apelor şi Pădurilor, Apele Române, Administrația Portuară Constanţa şi, nu în ultimul rând, de la Primăria Constanţa. Documentele au fost depuse la Judecătoria Constanța şi obţinem astfel hotărârea judecătorească prin care este stabilit noul statut, pe structura asociaţiei vechi şi sediul situat în portul Tomis. Ca obiecte de patrimoniu au fost specificate 104 bărci şi 108 barăci care erau în folosinţa a 250 de pescari. După 1991, pescarii modernizează asociaţia, sunt încheiate contracte pentru utilități (apa, curent electric, etc.).
Pescarii participă la cursuri de formare profesională organizate de Ministerul Muncii şi obţin diplome de pescari piscicultori. Pe baza acestor diplome se obțin autorizaţii de pescuit industrial eliberate de Primăria Constanţa. Se pescuieşte, peştele este predat la punctele de colectare de unde ajunge pe piaţa concetățenilor.

La sfârşitul fiecărui an, pescarii plătesc impozit pentru cantitatea de peşte realizată. Asociaţia se dezvoltă, satul pescăresc înflorește, sunt plantati pomi, sunt amenajate spaţii verzi, sunt plantate flori. Asta până în luna februarie 2002, când ,,administraţia mazăre" hotărăște demolarea barăcilor pescăreşti, fapt care se realizează la data de 28 februarie, cu prosteste vehemente din partea pescarilor care, după 35 de ani de pescuit, sunt demolaţi! Operaţiunea de demolare a fost realizată cu o desfăşurare de forţe impresionantă: 20 utilaje fadrome, camioane, macarale, tractoare cu remorci, iar pentru intimidare 20 poliţişti, 50 jandarmi, jurnalişti, televiziuni, dar… niciun reprezentant din partea primăriei! Toata lumea intreabă de ce se demolează... niciun răspuns!!! De dimineaţa până noaptea târziu s-a demolat tot. Pescarii au fost amendaţi, cei care nu au fost prezenţi au fost demolaţi şi obligaţi să plătească cheltuielile de demolare. Răul a fost făcut! A doua zi, pe 1 martie, s-a văzut peisajul dezolant: satul pescăresc arăta ca după razboi, totul a fost ras de pe fata pământului, spaţiile verzi au fost distruse de utilaje, pomii au fost scoşi din rădăcini pentru a se putea realiza faimoasa demolare.  Spre seară, pescarii au înţeles de ce atâta grabă.

Guvernul României aprobă o hotărâre prin care se menţionează că pe distanta de 300m de luciul de apă nu sunt acceptate construcţii civile sau alte amplasamente cu temelie, singurele construcţii acceptate fiind barăcile pescăreşti. Fiind construcţii uşoare, acestea puteau fi relocate.
În urma acestei hotărâri guvernamentale, satul pescăresc este practic desfiinţat! Pescarii asociaţiei sunt nevoiţi să îşi restrângă activitatea, contractele de utilităţi sunt anulate. Din partea autorităților locale... liniște totală! Pescarii au construit lăzi în care să îşi poată depozita materialele necesare pentru bărci. Pescuitul se diminuează, pescarii prind peste doar pentru nevoile familiilor lor, nu se mai preda peşte la punctele de colectare, începe să dispară peştele de Marea Neagră de pe piaţă.

Pescarii află că terenul pe care au funcţionat 50 de ani are proprietar, administrația locală retrocedează terenul. Proprietarul aduce 10 camioane de pietre şi le amplasează pe tot terenul, pentru a limita accesul pescarilor.


Între timp, Mazăre ajunge după gratii pentru retrocedările ilegale. Acum, în decembrie 2020, pescarii sunt somaţi a treia oară să elibereze terenul pe care au funcționat 56 de ani!", susține vicepreședintele Asociației, Mihai Macovei.

În același punct de vedere, cei 250 de pescari, urmași ai celor decedați sau ai celor în vârstă, se întreabă: de ce se dorește distrugerea identității și tradițiilor pescărești?
"În toate porturile lumii, comunitățile pescărești au facilități, sunt sprijinite de autoritățile locale. Nici măcar regretatul actor, Jean Constantin, președinte de onoare al Asociației, cetățean de onoare al municipiului Constanța nu a găsit înțelegere la autorități iar toate demersurile sale au fost în van", mai spune Macovei.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănțeanul supărat Un copac înclinat din cartierul Km. 4-5 sperie locuitorii din zonă. Un bărbat a sesizat Primăria Constanța

08 Apr 2024 730

Constănțeanul supărat Un student la medicină și logodnica sa, lăsați în câmp, la Constanța, de șoferul Bolt! „Am fost lăsați în mijlocul câmpului, în mijlocul drumului...”

05 Apr 2024 2966

Constănțeanul supărat Primăria Constanța, întrebată despre autorizațiile de construire pentru cartierul Baba Novac! „De ce plătim taxe?“

14 Nov 2023 1245

Constănțeanul supărat Ultima modă de treceri pentru pietoni, „inaugurată" pe Șoseaua Mangaliei!

29 Oct 2023 3527

Constănțeanul supărat Pe b-dul Lăpușneanu, pistele de biciclete trec prin stațiile de autobuz. Un constănțean a făcut reclamație la Poliție. Ce răspuns a primit?

25 Oct 2023 2580

Aproape 250 de persoane fizice și juridice au depus o plângere prealabilă la Primăria Constanța. Este vizat proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului”(DOCUMENTE +FOTO)

19 Oct 2023 10471

Copaci legați cu lanțuri pe strada Recoltei 13 Bis din Palazu Mare. Locuitorii acuză o vecină, polițist local că ar făcut sesizări ca aceștia să fie tăiați! Aceasta neagă acuzațiile (FOTO +VIDEO)

11 Oct 2023 4548

Constănțeanul supărat Locuitorii de pe strada Recoltei din Palazu Mare, nemulțumiți că le-au fost smulși copacii plantați în fața caselor (GALERIE FOTO)

09 Oct 2023 2810

Constănțeanul supărat Strigăt de disperare al unei mămici - „Câinii comunitari au pus stăpânire pe cartierul Compozitorilor"!

22 Sep 2023 2026

Constănțeanul supărat Limitatoarele de viteză sunt de vină! Locuitorii de pe Bdul 1 Mai Vechi se plâng de faptul că nu se mai pot odihni din cauza vibrațiilor și a zgomotelor

19 Sep 2023 5441

Constănțeanul supărat Cetățenii din Costinești, la capătul răbdării din cauza lipsei sensului giratoriu de la intrarea în localitate! Primarul comunei susține că proiectul este în licitație la DRDP

22 Aug 2023 1141

Constănțeanul supărat Termele Romane sunt iar acoperite de bălării. Monumentul istoric este domeniul public al municipiului (VIDEO)

16 Aug 2023 1443

Constănțeanul supărat Cele 24 de staţii de biciclete sunt goale, iar aproximativ 400 de biciclete zac prin depozite! Vom pedala abia anul viitor!

08 Aug 2023 1630

Constănțeanul supărat. Duzii de pe bulevardul Tomis au fost tăiați cu ordin de la primar!

01 Aug 2023 2343

Constănțeanul supărat „Bombe amplasate la fiecare intrare de bloc pe strada Nicolae Grindeanu, care pot produce pagube irecuperabile”! (GALERIE FOTO +VIDEO)

31 Jul 2023 5739