Constănţeanul supărat Petiţie online pentru ecologizarea lacului Tăbăcărie din Constanţa. Directorul ABADL - „Curăţăm, dar nu putem zilnic, recunosc!“ (galerie foto+document)

Un constănţean a creat în spaţiul public o petiţie pentru a încerca salvarea ecosistemului lacului Tăbăcărie, aflat în administrarea, dar şi în bătaia de joc a Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral.
„Lacul Tăbăcărie adăposteşte multe specii de animale, păsări şi peşti. Dar, pe lângă aceste specii, lacul adăposteşte de luni de zile PET-uri de bere, sucuri, ambalaje de plastic, resturi de mâncare, scutece folosite, absorbante şi tot felul de alte deşeuri. Lacul a devenit practic un focar de infecţie. Cerem curăţarea lacului şi amplasarea mai multor coşuri de gunoi în apropierea lacului şi patrule de poliţişti locali care să împartă amenzi atunci când observă pe cineva care aruncă deşeurile în lac. Semnează şi tu dacă vrei un oraş curat!”, este textul petiţiei online.
 
Textul se adresează conducerii Direcţiei Apelor Române Dobrogea - Litoral, pe care şi noi am sesizat-o în repetate rânduri în legătură cu situaţia lacului. Degeaba!
 
Dacă la începutul sezonului estival directorul instituţiei, Hristu Uzun (PSD), spunea că vor face curat şi vor deversa apă din Siughiol în Tăbăcărie pentru împrospătarea apei, de mai bine de o lună luciul lacului s-a transformat într-o veritabilă ghenă de gunoi (vezi „galeria foto”).
 
Tocmai pentru că nu putem aştepta să ne salveze Dumnezeu de la autodistrugere, l-am întrebat din nou pe Uzun când are de gând să trimită echipele de angajaţi ai ABADL să cureţe lacul Tăbăcărie. Răspunsul primit este uluitor: „Suntem depozitarul unui gunoi care nu e al nostru. Curăţăm când putem, poate la patru-cinci zile, nu în fiecare zi, recunosc“.
 
Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Marieta Iorga, a precizat că echipele ABADL ar fi realizat lucrări de ecologizare în după-amiaza zilei de 31 iulie (vezi „secţiunea Documente”) şi că un reprezentant al instituţiei monitorizează permanent zona şi solicită echipe de intervenţie, punctual pentru curăţenie. Una peste alta, ABADL s-a văzut nevoită să apeleze la sprijinul Poliţiei Locale pentru că nu mai face faţă gunoiului care se acumulează în lac şi din cauza nepăsării şi nesimţirii cetăţenilor.
 
Din informaţiile noastre, şi pe linie politică, i s-a cerut lui Uzun să aibă în atenţie lacul Tăbăcărie, în jurul căruia se află parcul cu acelaşi nume, frecventat de constănţeni, dar şi de turişti.
 
Mai mulţi constănţeni vor să se mobilizeze pentru ecologizarea lacului, însă pentru aceasta ar fi nevoie ca angajaţii de la Apele Române să taie măcar stuful. Alţii consideră că lacul poate fi curăţat de administrator, recte Apele Române.
 
Sursa foto: Facebook

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Naty

02 Aug, 2019 08:12

"De mai bine de o lună luciul lacului s-a transformat într-o veritabilă ghena de gunoi" Cu riscul de a fi contrazisă, eu cred ca nu doar autoritățile sunt responsabile de acest lucru, ci in primul rand, noi cetățenii care aruncam deșeurile unde ne taie capul. Ma plimb des prin parc si nu o data am vazut tineri stând pe marginea lacului "admirand peisajul" cu o sticlă de cate ceva in mana, apoi sticla a ajuns în lac. Zilnic cei care se ocupă de curățenie, stâng saci mari de gunoi in urma noastră. Haideți să fim mai educați, mai responsabili și apoi și personalul responsabil de curățenie va face față mai bine la adunarea deșeurilor.

Articole asemanatoare

În sfârșit! Malurile Lacului Tăbăcărie din Constanța vor fi reabilitate. A ieșit autorizația de construire

23 Feb 2024 867

Primăria Municipiului Constanța Malul lacului Tăbăcărie va intra în reabilitare. Cât vor costa lucrările

02 Feb 2024 781

Malurile lacului Tăbăcărie vor fi reabilitate. Consiliul Local Constanța aprobă documentația și devizul general în valoare de 7.3 milioane de euro (DOCUMENT)

30 Oct 2023 1389

Știri Constanța Lacul Tăbăcărie, sufocat de mizerie și deșeuri (GALERIE FOTO)

11 Sep 2023 1057

Știri Constanța Acțiune de igienizare a Parcului și Lacului Tăbăcărie

08 Sep 2023 994

Știri Constanța azi Acțiune de igienizare pe canalul care face legătura între lacurile Tăbăcărie și Siutghiol. Iată ce s-a găsit în zonă (GALERIE FOTO)

10 Aug 2023 998

Canalul nimănui al Lacului Tăbăcărie, Constanța. Cine îl administrează?

26 Jul 2023 2039

Lacul Tăbăcărie Constanța A început igienizarea canalului care traversează lacul (FOTO+VIDEO)

26 Jul 2023 1795

Lacul Tăbăcărie Constanța Canalul nimănui și epopeea igienizării (UPDATE)

26 Jul 2023 1562

Președintele USR Constanța, Stelian Ion a sesizat Garda de Mediu Constanța în legătură cu deșeurile din lacul Tăbăcărie

25 Jul 2023 1362

Mizerie de nedescris! Așa arată apa din lacul Tăbăcărie în zona Pescărie Mamaia

30 Jun 2023 1615

Peisaj dezolant la început de sezon estival, în Constanța Canalul care face legătura dintre lacul Tăbăcărie și lacul Siutghiol, plin de gunoaie (FOTO+VIDEO)

06 Jun 2023 2169

S-au intensificat acțiunile de dezinsecție la Constanța! Echipele au acționat și pe malurile lacurilor Siutghiol și Tăbăcărie (FOTO)

11 May 2023 1031

Constănțeanul supărat Cum arată lacul Tăbăcărie în apropierea deschiderii sezonului estival. Oricând se poate produce o tragedie! (FOTO+VIDEO)

18 Apr 2023 1944

Lacul Tăbăcărie din Constanţa, aşa cum nu l-ai mai văzut de mult (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Feb 2023 4264