Constanteanul suparat

Constănţeanul supărat Protest inedit al locuitorilor din zona Spitalului Judeţean. Un imobil va fi ridicat pe un teren retrocedat

În luna mai a.c., societatea Eclissis Intermed SRL a depus memoriul tehnic pentru obiectul de investiţii „Elaborare Plan Urbanistic Zonal - bulevardul Tomis bloc A2, lot 1 şi lot 2”, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa.
 
Amplasamentele ce au generat documentaţia au o suprafaţă totală de 761 mp, acestea fiind următoarele: Lot 1, în suprafaţă de 367,00 mp, înregistrat cu numărul cadastral 222589, respectiv Lot 2, în suprafaţă de 394 mp, înregistrat cu numărul cadastral 222596, aşa cum sunt menţionate şi în fişa actului de proprietate şi planul de amplasament şi delimitare a corpului de proprietate.

Scopul prezentei documentaţii constă în modificarea reglementărilor urbanistice aprobate pentru amplasamentele situate pe bulevardul Tomis, zona bloc A2, Lot 1, respectiv bulevardul Tomis, zona bloc A2, Lot 2. Având în vedere prevederile Legii 350 /2001, se va studia unitar şi coroborat o zonă mult mai mare ce va face studiul documentaţiei de urbanism şi va fi delimitată astfel: la nord-vest - aleea Mălinului; la nord-est - bulevardul Tomis; la sud-est - strada Nicolae Iorga; la sud-vest - aleea Macilor.

Prin Planul Urbanistic Zonal se vor stabili reglementări noi cu privire la: regimul de construire, funcţiunea amplasamentului, înălţimea maximă admisă, coeficientul de utilizare a terenului (CUT), procentul de ocupare a terenului (POT), retragerea clădirilor faţă de aliniament şi distanţele faţă de limitele laterale şi posterioare ale parcelei. Terenurile propuse pentru studiu sunt situate în intravilanul municipiului Constanţa, în proximitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, cu deschidere la bd. Tomis, şi nu fac parte din zone protejate construite.

Suprafaţa zonei propuse pentru studiu include terenurile cuprinse între aleea Mălinului, bulevardul Tomis, strada Nicolae Iorga şi aleea Macilor. Zona propusă spre studiu se află în intravilanul municipiului Constanţa, conform PUG MC aprobat prin HCL Constanţa nr. 653 din 25.11.1999, a cărui valabilitate a fost prelungită ultima dată prin HCL nr. 429 din 31.10.2018.

În limita zonei studiate, amplasamentele existente au categoria de folosinţă curţi-construcţii şi funcţiuni precum: locuinţe colective medii cu P+3-4 niveluri şi locuire colectivă P+10-11 niveluri situate în ansambluri preponderent rezidenţiale, dotări complementare locuirii şi funcţiuni comerciale şi servicii, dar şi echipamente publice dispersate la nivel de cartier şi complex rezidenţial existent.

Iniţiatorul, SC Eclissis Intermed SRL, prin reprezentant Calagiu Tănase, propune construirea unor imobile cu destinaţia de locuinţe colective, având funcţiuni comerciale/birouri la parter. Regim de înălţime - P+4E (maximum 16,00 metri), POT - 60%, CUT - 1,8 mp./ADC, funcţiuni - locuinţe colective medii; funcţiuni complementare locuirii (comerţ, cu amănuntul la parterul construcţiilor orientate spre stradă, birouri pentru profesiuni liberale; amenajări aferente locuinţelor: căi de acces carosabile şi pietonale private, parcaje, garaje, spaţii plantate, locuri de joacă pentru copii, amenajări de sport pentru tineret, împrejmuiri).

În faza ulterioară de dezbatere publică, se va amplasa pe teren un panou cu anunţul de consultare, se va posta din nou pe site anunţul de consultare, pentru o perioadă de 25 de zile, şi se vor notifica toţi locuitorii din arealul PUZ-ului. De asemenea, se va organiza o şedinţă de dezbatere publică stabilită de comun acord în calendarul consultării şi se va face o corespondenţă între cei interesaţi, Primărie şi elaboratorul documentaţiei de urbanism. La finalul procedurii, se va întocmi raportul informării şi consultării populaţiei, act necesar în vederea aprobării PUZ-ului de către administraţia locală.

Eclissis Intermed SRL, în datele Registrului Comerţului

 
Înfiinţată în anul 2004, Eclissis Intermed SRL are sediul social în municipiul Constanţa. Capitalul social subscris este de 15.000 de lei, integral vărsat, compus din 15.020 de părţi sociale. Valoarea unei părţi sociale este de 10 lei. Calagiu Tănase este asociat unic şi administrator al societăţii, care se ocupă de cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase. 
 
În anul fiscal 2016, societatea cu 5 salariaţi a declarat o cifră de afaceri de 1.103.624 lei şi un profit de 415.395 lei. Situaţia financiară pe anul 2017 este următoarea: 4 salariaţi, cifră de afaceri de 1.461.963 lei şi un profit de 553.631 lei.

Moştenirea boierului Jules Movilă


Revenind însă la terenul pe care urmează să fie construite blocurile, trebuie precizat că acestea fac parte din celebra moştenire a boierului Jules Movilă. În rechizitoriul procurorilor DNA, cazul retrocedării Movilă este denumit „modul de operare D“, în care sunt învinuiţi: Radu Ştefan Mazăre, Nicuşor Daniel Constantinescu, Ramona Dospinescu, Constantin Racu, Ion Marica, Bogdan Ghiţulescu, Cristina Talpău, Aurel Jean Andrei, Georgică Giurgiucanu, Dragoş Emil Săvulescu, Viorel Pană, Cristina Budei, Mihai Camboianu, Cristian Borcea, Gheorghe Valentin Ionescu, Basarab Popa, Alin Horaţiu Dima şi Maria Mariuţa.
 
În fapt, Georgică Giurgiucanu a fost mandatat de Ivonne Aline Buzescu-Movilă să o reprezinte în problema legată de retrocedarea unor suprafeţe de teren aparţinând familiei sale. Printr-un adevărat lanţ al cesiunilor, averea Movileştilor s-a împărţit între Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuţa, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA. 

Prin Dispoziţia nr. 1344 din 31 mai 2004 privind respingerea cererii de restituire în natură şi oferta privind acordarea altor măsuri reparatorii prin echivalent, fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, respingea solicitarea formulată de notificatoarea Yvonne Movilă prin procurist Georgică Giurgiucanu, în baza contractului de mandat nr. 4991/17.10.2001 al autorului Jules Movilă, drepturile izvorând din notificare fiind cesionate către Giurgiucanu, Maria Mariuţa, Cristian Borcea, SC Habitat şi Ambient SA, Mihai Camboianu, deoarece imobilul nu putea fi restituit în natură. Astfel, s-a stabilit ca valoare echivalentă parţială suma de 5.731.002 euro, constând în bunuri de aceeaşi natură, în compensare.
 
Aşadar, nu mai puţin de 44 de parcele de teren, reprezentând 82.554 de metri pătraţi, au fost restituite în compensare beneficiarilor Georgică Giurgiucanu (22,05%), Maria Mariuţa (14,7%), Cristian Borcea (12,25%), SC Habitat şi Ambient SA (50%) şi Mihai Camboianu (1%), care deţineau terenul în suprafaţă indiviză. Cei cinci au devenit coproprietari inclusiv ai celor două parcele de „teren liber din bulevardul Tomis, bloc A2, lotul 1 şi lotul 2“, având suprafaţa de 367 mp, respectiv 394 de metri pătraţi, şi o valoare estimată la 120 de euro/mp.
Amintim că documentul este datat 31 mai 2004.
 
Pe 10 iunie, au intrat de drept în posesia terenurilor, iar pe 3 decembrie, a intervenit un contract de partaj voluntar, prin care fiecare dintre coproprietari a luat o parte dintre terenuri. În acelaşi an, pe 8 decembrie, Georgică Giurgiucanu, Maria Mariuţa (prin mandatar Gabriel Bălan), Cristian şi Mihaela Mariana Borcea (prin mandatar Gabriel Bălan) au vândut către Elena Apostol cele două loturi de teren de pe bulevardul Tomis, din zona blocului A2, pentru suma de 49.465 de dolari. Astfel a intrat Elena Apostol în posesia întregului teren pentru care a iniţiat Planul Urbanistic de Detaliu.

Mai bine de zece ani, a deţinut integral terenul, însă, pe 25 februarie, Elena Apostol a încheiat cu firma Eclissis Intermed un contract de vânzare prin care vinde dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 394 de metri pătraţi, lot 2, pentru suma de 260.000 de euro. Adică 660 de euro pe metru pătrat, acelaşi teren care, în 2004, valora 120 de euro pe metru pătrat. În documentul de vânzare se precizează că, odată cu transmiterea dreptului de proprietate asupra terenului, vânzătorul transmite cumpărătorului toată documentaţia emisă de unităţile administraţiei publice cu privire la acest imobil (Certificat de Urbanism, autorizaţii, PUD, PUZ etc.), precum şi toate ce decurg din acestea. Cumpărătorul, firma Eclissis Intermed SRL, a fost reprezentat de administratorul societăţii, Tănase Calagiu. 
 

Locuitorii din zonă, protest disperat

 
Constănţenii care locuiesc în imediata vecinătate a terenului pe care va fi amplasat mastodontul de beton au recurs la un mod inedit de protest. Şi-au „îmbrăcat” ferestrele balcoanelor cu mesaje prin care cer autorităţilor să nu autorizeze construirea acestui imobil, așa cum se poate vedea în imagine. 
 
Citeşte şi:

 
Dispare un spaţiu verde de pe bulevardul Tomis, zona Spitalului Judeţean Constanţa. Eclissis Intermed SRL a iniţiat un PUZ (document)
 

Investitorii nu se lasă. Spaţiul verde de pe bulevardul Tomis, în zona Spitalului Judeţean Constanţa, va dispărea. Un imobil îi va lua locul (galerie foto)


 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Apel pentru reabilitarea Secţiei de Psihiatrie a SCJU Florin Goidea (PMP) - „Sănătatea nu are culoare politică. Guvernul poate şi trebuie să aloce banii necesari pentru renovare!“

21 Aug 2019 534

Spitalul Județean Constanța achiziționează servicii de dezinsecție și deratizare. Ce firmă a obținut contractul (document)

08 Aug 2019 309

De la cine cumpără Spitalul Judeţean Constanţa mai multe produse pentru laboratorul de analize (document)

23 Jul 2019 536

Meniu de sărbătoare, oferit pacienților constănțeni de Arimex Comexim 2000 SRL, de Sfantul Mare Proroc Ilie Tesviteanul

20 Jul 2019 804

Materiale sanitare pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa. Cine a câştigat licitaţia (document)

18 Jul 2019 732

Stop SRL și-a modificat obiectul de activitate. Detalii

16 Jul 2019 678

Doliu printre camarazii de pe Fregata „Regina Maria“

14 Jul 2019 10152

Firma în care este asociat un consilier judeţean se va ocupa de servicii de spălare în Spitalul Judeţean Constanţa (document)

11 Jul 2019 919

Imobilul, renovat și modernizat de Primăria Năvodari Centrul Medical Multifuncțional din Năvodari a fost predat Spitalului Județean Constanța (galerie foto)

09 Jul 2019 1064

Fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, la judecată cu Agenţia Naţională de Integritate

05 Jul 2019 1016

Președintele CJC Horia Țuțuianu, verificări la Secția de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța (galerie foto)

02 Jul 2019 775

Gemini Trade DDD a reclamat Spitalul Judeţean Constanţa la CNSC. Ce a decis Consiliul

01 Jul 2019 990

Contestaţia depusă de Oxygas SRL împotriva Spitalului Judeţean Constanţa, declinată de CNSC către Tribunal

29 Jun 2019 806

Imagini de la eveniment. Constanţa Accident rutier lângă Spitalul Judeţean, cu două maşini implicate. O persoană rănită (galerie foto + video)

25 Jun 2019 2521

ITM Constanța, despre două accidente de muncă, produse săptămâna trecută

23 Jun 2019 979